34. kolo
05.05.2012 15:30 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg 3:2

Jedni snili o páté příčce pro přímou kvalifikaci do skupin Evropské ligy, druzí toužili po sedmé pozici, aby mohli v téže soutěži nastoupit do předkola. V zápase byli v rámci posledního bundesligového kola úspěšnější domácí hráči, kteří se popasovali nejen s vytrvalým deštěm, ale především s dvougólovým mankem. Jejich mise dosáhnout pátého místa však ztroskotala na úspěchu Leverkusenu.

V utkání mezi sebou nepřímo vedli vlastní duel útočníci Cacau a Helmes - oba totiž figurují na seznamu reprezentačního trenéra Löwa jakožto možní adepti nominace na evropský šampionát. Helmes přitom dokázal v předešlých devíti zápasech devětkrát skórovat.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, agilně se prezentoval zejména Boka, jenž takto bojoval a získání důvěry vedení klubu pro příští sezónu. Hra pak byla nesporně poznamenána nepříznivým počasím, neboť trávník Merdes-Benz Arény bičovaly provazy vydatného deště. To však nestálo v cestě první velké šanci utkání, na jejímž začátku stál Japonec Sakai, který svým pasem vyzval na pravé straně Harnika. Proti Rakušanovi vyrazil odhodlaně vpřed gólman Benaglio, avšak neodhadl svoje síly a tak mohl Harnik hledat před brankou Hajnala, jenž však ze skluzu v bezprostřední blízkosti bránu VfL netrefil.

Po čtyřiadvaceti minutách hry se k významné eliminaci švábských ofenzivních choutek nadechl Magathův tým. Salihamidžič ukradl uprostřed hřiště Hajnalovi míč a přihrávkou našel volného Mandžukiče, Chorvat však v duelu jeden na jednoho proti brankáři Ulreichovi selhal. Co se nepovedlo Mandžukičovi, uskutečnil na svou příležitost číhající Helmes, když ve stuttgartském pokutovém území nedal Ulreichovi šanci a připsal si desátou trefu za jarní část sezóny. Nutno podotknout, že jej do této gólové situace výborně vyslal právě Mandžukič.

Labbadiova ekipa odpověděla na inkasovanou branku aktivnějším přístupem, avšak jejich útočné snahy troskotaly na defenzivní připravenosti Magathova výběru. A tak mohli Dolnosasové odcházet do kabin ve chvíli, kdy by za dané konstelace postupovali do Evropské ligy, neboť Hannover se trápil s Kaiserlauternem.

Do druhého poločasu zasáhl i český reprezentant Jan Polák a obsadil pozici defenzivního záložníka. Nad Stuttgartem byl opět průtrž mračen a jakoby hosté v dešti na chvíli ztratili orientaci, VfB opět nebezpečně zahrozil Gentnerovou tutovkou - ve vápně nikým nehlídaný Němec však pálil těsně vedle levé tyče. Byli to však Vlci, kdo se měl za onoho psího počasí radovat z druhé branky: Sotva co se domácí pustili do obnovených ofenzivních manévrů, zužitkoval Russ Helmesův přehled v malém vápně a poslal hosty do dvoubrankového vedení.

Stejně jako se nad městem automobilů roztrhlo nebe, roztrhl se i pomyslný gólový pytel. V rozmezí šesti minut padly hned tři branky: Nejprve na Helmesův gólový zásah odpověděl ve zmíněném interním souboji Cacau, když nikým netísněn povedenou hlavičkou proměnil Delpierrův přímý kop. Následně vyrovnal po Sakaiově rohovém kopu Maza poté, co ono odpoledne nepříliš přesvědčivý Benaglio neodvrátil balon do dostatečné vzdálenosti wolfsburské brány. A aby toho pro Magathovu nervovou soustavu nebylo málo, dokázal v 79. minutě otočit stav Traoré. Opět vše nastartoval svým pasem šikovný Sakai a francouzský hráč s guinejskými kořeny rozradostnil fanoušky VfB potřetí.

Do závěrečného hvizdu se již nic dramatické nepřihodilo, beztak toho bylo na jedno utkání dost. Wolfsburg tedy ukončil letošní sezónu katastrofální šestiminutovkou, během níž ztratil dvoubrankový náskok. Kvůli úspěchy Hannoveru v duelu s Kaiserslauternem by však bylo případné vítězství Vlků v otázce účasti v pohárové Evropě beztak bezcenné - stejně jako to skutečné domácích Švábů.

Autor: Jan Mátl / kicker.de

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

4:3

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele