1. zápas
14.08.2015 22:00 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Baskická pomsta byla sladká, Athletic zničil Barcelonu 4:0 a Superpohár má (téměř) v kapse

Snad ani kouč Athleticu Ernesto Valverde, který jinak před výkopem mluvil o tom, že jeho tým půjde za trofejí, nečekal takovýhle debakl. Rozstřílet slovutnou Barcelonu, momentálně nejlepší klub celé Evropy, rovnou 4:0, to je opravdu úctyhodný výkon. Hrdinou zápasu se stal autor čistého hattricku Aritz Aduriz..

Barcelona už letos jednou čtyři branky dostala, proti Seville v Superpoháru UEFA však nakonec dokázala po zničujících 120 minutách vyválčit alespoň výhru 5:4; dnes jí sice defenzivní nezodpovědnost zůstala, jenže baskická branka dokázala odolat. Aduriz sám se sice po zápase vyjádřil ve smyslu, že ještě není úplně rozhodnuto, Barcelona však na prahu nové sezony vypadá opravdu nedobře. Minimálně tedy směrem dozadu.

Domácí dobře věděli, že jejich soupeř má v nohách jen tři dny starou přestřelku, a Valverdeho taktika tomu odpovídala - Baskové ke Kataláncům včas přistupovali, nenechávali je dýchat a celkově působili živějším dojmem. Vedoucí branka po pouhých 13 minutách tak přišla, dá se říct, zaslouženě, i když zrovna v tomto konkrétním případě hrálo svou roli i štěstí: Marc-André ter Stegen se vydal na prapodivný hlavičkářský výlet z vlastního vápna, čehož Mikel San José využil k impozantnímu halfvoleji do prázdné rovnou ze středového kruhu. Mladý Němec tak dokonale "vynuloval" svůj zákrok z 11. minuty, jímž šikovně zneškodnil první příležitost Adurize.

Jestliže Barca v úvodních minutách alespoň držela míč a snažila se něco vymyslet, po inkasované brance domácí ještě více ožili a Marc Bartra musel devět minut před koncem perfektně zasahovat proti Javieru Erasovi. Na druhé straně se však vytáhl i gólman Gorka Iraizoz, který robinzonádou zlikvidoval přímý kop Lionela Messiho.

Luis Enrique měl v poločasové pauze svým svěřencům asi hodně co říct. Zpočátku to i fungovalo - hosté vyběhli ze šaten mnohem aktivněji a během pouhých čtyř minut se dostali blízko k vyrovnání; tvrdá rána Pedra se však odrazila od Iraizozovy brankové konstrukce. A pak už to přišlo.

V okamžiku, kdy hosté začínali spřádat plány na další úder, vyrobil Sergi Roberto hrubku, čehož využil Sabin ke krásnému pasu do vápna; tam už číhal Aduriz, který přeskočil bránícího Mascherana a suverénní hlavičkou zvýšil na 2:0. V 62. minutě potom tentýž hráč přibil třetí hřebíček do barcelonské rakve, tentokrát po Erasově přihrávce ránou k levé tyči.

Adurizův hattrick byl dokonán o dalších šest minut později: Dani Alves fauloval na zadní tyči, což logicky vyústilo v pokutový kop. Domácí forvard si s jeho exekucí nedělal těžkou hlavu a propálil ter Stegena potřetí. Na to už hrdí Katalánci odpověď najít ani nemohli. Athletic se tak dokonale pomstil za jarní finále Copy del Rey, v němž Barcelona triumfovala 3:1, a pokud v odvetě na Camp Nou svůj monumentální náskok udrží, zahojí se ziskem španělského Superpoháru.

Autor: Dominik Zezula / soccerway.com

Komentáře (560)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele