finále
13.05.2009 22:00 CET
1 : 4
(1:1)

Reportáž

Bilbao vedlo, ale pohárové finále ovládla Barcelona

Athletic dokázal vzdorovat katalánskému soupeři pouze první poločas, po němž se jeho defenzíva během nevídané desetiminutovky druhého dějství sesypala jako domeček z karet při zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy stupnice.

Joaquín Caparros naordinoval svým svěřencům bojovnost, elán a vervu, které zdobily jeho celek zejména v úvodních minutách finálového střetnutí. Po brance Gaizky Toquera se však hráči Athleticu dostávali do role pasivního pozorovatele, opustili svou taktiku a připouštěli katalánské šikuly k pokutovému území, čímž si pod sebou najisto podřezávali útlou haluz.

Nutno podotknout, že se Barca dostala do hry až po pošťouchnutí Yaya Tourého, jehož přenádherná rána odstartovala katalánský obrat. Do té doby totiž katalánští virtuózové ze svého repertoáru moc neukázali. Ve druhém poločase to byla jednostranná partie, po níž nebylo pochyb o oprávněnosti katalánského vítězství.

Přejděme k zápasovému dění. Úvod první půle patřil baskickým Lvům, kteří vynikajícím napadáním znepříjemňovali zejména defenzivnímu valu Blaugranas rozehrávku a vystavovali jej velkému tlaku. Na prahu osmé a deváté minuty vypálil z šestnáctky Javi Martínez a poprvé provětral rukavice José Manuela Pinta, jenž ránu pohotově vyrazil na rohový kop.

Fran Yeste si staví merunu, kroutí jí na zadní tyč, kde si naskakuje Gaizka Toquero a každý baskický fanoušek vypouští svého malého lva. Čtyřiadvacetiletý forvard hlídaný atypickým hlavičkářem Xavim a lehce pomateným Yayou nedal bývalému brankáři Celty Vigo šanci. Vícero si držitel Zamorovi ceny nezachytal.

Baskické očarování se začalo postupně vytrácet. Poprvé vystrčil růžky v poslední době střelecky se trápící Samuel Eto'o, ale než si neposedný balón zpracoval, přispěchal s ráznou odpovědí stoper Fernando Amorebieta, který merunu kamerunskému ostrostřelci odkopl. První hrozba, první ukázka katalánské technické vytříbenosti. Eto'o si vzal slovo i o pár minutek později, když zpoza vápna prověřil výtečně zasáhnuvšího Gorku Iraizoze.

V jednatřicáté minutě však ani on nemohl zabránit skvělé střele Yaya Tourého. V dnešním zápase stoper Pobřeží slonoviny se na půlící čáře rozběhl, proháčkoval se mezi Toquerem, Orbaízem a Martínezem jako mezi tréninkovými kužely a vynikající střelou mezi nohama Fernanda Amorebiety k tyči Irazoizovi svatyně vyrovnal.

Barcelona byla při chuti, zatímco hráči Athleticu podlehli evidentnímu šoku z inkasované branky. Ve stavu nejvyššího ohrožení byl Gorka minutu před koncem první půle, když šteloval svou vytříbenou pravačku Dani Alvés. Špatné seřízení, střela minula levou tyč. Přichází hvizd, první půle končí.

Druhý poločas začal velkým náporem Barcelony, která svého soupeře přimáčkla u pokutového území. A přišel zasloužený gól. Lionel Messi vyslal přesnou přihrávkou Samuela Eto'oa do šestnáctky, z níž pod velkým úhlem prudce vystřelil. Pozorný Gorka Iraizoz míč bravurně odchýlil, avšak jen k nadpozemské levačce Lionela Messiho, která propálila pětici hráčů stojících v malém vápně, Gorku nevyjímaje. Impérium vrací úder.

Ještě než se stačila obranná řada Athleticu jakkoli urovnat a vzpamatovat, už si to pelášila dvojice Bojan Krkič a Samuel Eto'o na osamoceného Aitora Ocia a jedničku baskického klubu. Talentovaný útočník nepřihrál, jakby ne. S jistotou zacílil, vypustil placírkou přesnou ránu. Krásný "Angličan."

Fakt, že Athleticu uniká vysněné pětadvacáté vítězství v Copa del Rey neunesl neposlušný fanoušek Athleticu, jenž trefil Daniho Alvése plechovkou do hlavy. Okamžitý zásah samotných spořádaných příznivců Athleticu cítících bezpráví, a posléze i pořádkové jednotky, na sebe nenechal čekat. Fanoušci předvedli excelentní partii, o čemž netřeba dlouho rozjímat. Stali se ozdobou celého střetnutí, vytvořili ohromující a jiskrné prostředí na ochozech dosluhující Mestally, jejíž správce patrně vyhledá v nejbližších dnech statika. Byla to úchvatná podívaná, jakou nezažilo finálové střetnutí Copa del Rey dlouhá léta.

Po hodince hry se katalánské osazenstvo na tribunách mohlo oddat nerušené euforii a oslavám. Bylo rozhodnuto. Xavi Hernandéz precizně provedeným přímým volným kopem, jímž vymetl všechny tarantule v růžku Iraizozovi branky, upravil skóre na konečných 4:1 z pohledu Barcelony. V závěru utkání mohla dokonat baskické neštěstí dvojice Dani Alvés a Samuel Eto'o, kteří ztroskotali na Gorkovi Iraizozovi.

Závěrečným hvizdem skončila naděje Athleticu na zisk titulu, plačící hráči Rojiblancos podléhající emocím se mísili s oslavujícími, leč uctivě se chovajícími hráči Blaugranas. V pozápasové vřavě možná zanikl jeden konec kariéry. Medina Cantalejo, uznávaný španělský soudce, si připsal svůj poslední zápas, poslední hvizd v soutěžním utkání. A v žádném případě si jej výkonem v derniéře nepokazil, ba naopak zápas odřídil s grácií!

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (363)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele