finále
25.05.2024 20:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Granit Xhaka (© Bayer Leverkusen)

Leverkusen další finálové překvapení nepřipustil, double vystřelil parádním gólem Xhaka

Fotbalisté Leverkusenu s Patrikem Schickem v základní sestavě porazili ve finále DFB Pokalu druholigový Kaiserslautern 1:0, a částečně tak napravili dojem z nepovedeného finále Evropské ligy. O výhře mistra Bundesligy rozhodl krátce po čtvrthodině hry parádní ranou zpoza vápna Granit Xhaka. Bayer poté i přes vyloučení Odilona Kossonoua na konci první půle vedení udržel, a může tak slavit svůj první triumf v německém poháru po 31 letech. Z tria českých zástupců v dresu Die Werkself do zápasu zasáhl ještě v nastavení druhé půle Adam Hložek. Rudým Ďáblům naopak k výhře nepomohl ani od úvodu nastoupivší Filip Kaloč.

Ačkoliv se Kaiserslautern bál po většinu sezony o setrvání ve druhé lize, v DFB Pokalu to nebylo znát. Důležitým krokem se už v říjnu stalo vyřazení Kolína nad Rýnem, po němž následovaly tři duely s celky z nižších soutěží, které pokaždé Die Roten Teufel porazili rozdílem dvou branek. Dobře známý příběh Leverkusenu dostal trhliny před několika dny proti Atalantě ve finále Evropské ligy, v němž poznal jméno prvního přemožitele v sezoně.

Do vedení mohl Kaiserslautern poslat už ve čtvrté minutě Daniel Hanslik, jenže proti jeho zakončení pohotově zasáhl Lukáš Hradecký. Farmaceuti postupně získávali územní převahu a v 16. minutě se dočkali úvodního gólu, když z úctyhodné vzdálenosti vypálil Xhaka a překonal bezmocného Juliana Krahla. Blízko druhé trefě byl Leverkusen ve 26. minutě, kdy Alejandro Grimaldo obloučkem přehodil gólmana Kaiserslauternu, avšak míč směřující k Schickovi na poslední chvíli odklidil obránce na rohový kop. Zásadní komplikace pro Bayer přišla krátce před koncem prvního poločasu, kdy viděl druhou žlutou kartu za faul šlapákem Kossonou. Přesilovku mohli Die Roten Teufel zužitkovat ještě v úvodním dějství, nicméně Tobias Raschl po dobré práci Kaloče ve velké příležitosti selhal.

Vyloučení v obranných řadách donutilo Xabiho Alonsa k přeskupení taktiky a do druhého poločasu už Die Werkself vyběhli bez vystřídaného Schicka. V 56. minutě se po rohovém kopu dostal k zakončení náhradník českého útočníka Josip Stanišič, který však balon hlavou poslal těsně vedle levé tyče. Střídající fotbalista na sebe chtěl upozornit i na druhé straně, jenže Ragnar Ache v 62. minutě střelou z hranice vápna balon za záda Hradeckého nedostal. Pojistit vedení Leverkusenu mohl rychlík Jeremie Frimpong, při pokusu o kličku gólmanovi se ale dostal do příliš velkého úhlu, a z nadějně vyhlížející situace tak nic nebylo.

Leverkusen i přesto prolomil kletbu finálových duelů 21. století, jelikož v DFB Pokalu nezvládl závěrečné klání o trofej v letech 2002, 2009 a 2020. Německý pohár získal teprve podruhé ve své historii.

Autor: Livesport.cz / Jáchym Novotný

Komentáře (45)

Přidat komentář
DidusIneptus

Zvítězí 1.FCK!

Bayeru bych fandil v případě, že by se stali vítězi EL. Nestalo se, proto budu fandit Lauternu.

Ano, 1.FCK se v následující sezóně objeví v Evropské lize!!!

Reagovat
FOKER

Leverkusen nevyhrá ani Pokal...z flustrácie..

Reagovat
Rudnevs

Dá sa na to pozerať z oboch strán, buď sa Leverkusene po tej EL zložil a už psychicky ani fyzicky nevládze. A budú hrateľní. Alebo ich Xabi poriadne zjebal a Lauternu nedajú ani dýchať.

Ťažko povedať, čo z toho sa stane (asi skôr to druhé). Ale dúfam v opak.

Reagovat
Martin9719

Lautern by musel předvést naprosto heroický výkon, mít štěstí a Bayer by musel být úplně na ručník. Pokud bude hrát Bayer svoji hru, jakože nic jiného se nedá čekat tak budou mít převahu 80:20 na držení míče a Lautern si bohužel asi moc neškrtne. Všechno co Leverkusen potřebuje je hrát v klidu svoji hru a ne v křeči. Rozdíl v kvalitě je propastný.

Reagovat
vladino10

Aj keby sa zložili, tak ako píše kolega vyššie tak napriek tomu sú stále brutálnym favoritom, kvalitatívne sú úplne inde ako lautern

Reagovat
Rudnevs

Kým je nádej, budeme dúfať. Hier regiert der FCK! Dnes prvýkrát v sezóne dúfam, že Bayer prehrá.

Reagovat
Martin9719

Tak naděje je tady, držím palce, moc nechybělo a Alonso by se v poločase možná psychicky složil.

Reagovat
dextroza_m

z čeho?

Reagovat
Pato44

Flustracie od slova flus!

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
Bastaron

0:4

Reagovat
Werkrider

Teď se trochu ukáže opravdová mentální síla Leverkusenu. Fanoušky Atalanty v Dublinu jsme schovali pod dekel, ale teď v Berlíně proti Lauternštím to bude mnohem těžší.

Wirtz s Xhakom jsou nám dlužní nápravu za to čo (ne)předvedli v EL.

Pojďme pro double.

I když pokud bych kromě Werkself někomu úspěch přál, tak právě...

Reagovat
oli9

1:3

Reagovat
Rudnevs

Velky palec hore za choreo Kaiserslauternu

Reagovat
Martin9719

Určitě jo, ale čekal bych možná že budete hlasitější. Nevím jestli to je jen pocit, ale přijde mi, že na tribuně zatím vítězí Bayer.

Reagovat
Werkrider

Jednoznačne

Reagovat
DidusIneptus

Nemám rád čerty (kdo by měl?) ale dnes fandím Lauternu. Lautern je vyřídí!

Reagovat
DidusIneptus

Perfektní atmosféra 75,000 diváků, vyprodáno! Lautern se hned pustil do soupeře! Hanslik střílí dělovkou do brankáře Hradeckého!

Reagovat
DidusIneptus

Bayeráci ještě nevystřelí na bránu, a to je 10.minuta.

Reagovat
DidusIneptus

Bayeráci se bojí o míč, drží ho na svých kopačkách.

Reagovat
DidusIneptus

15.minita: první střela na bránu -Wirtz

Reagovat
DidusIneptus

16.min

Reagovat
DidusIneptus

Dlouhochvilný fotbal, Bayeráci si čutaji uprostřed hřiště.

Reagovat
cologneFC

Páči sa mi hashtag k tomuto zápasu #fckb04

Reagovat
andrew96

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Werkrider

Ono si ten hashtag tiež uzíješ za pár mesiacov.

Reagovat
cologneFC

Potom si ma môžeš vychutnať

Reagovat
Hyrax

Reagovat
DidusIneptus

Fick ab, to není nic, co by se mělo páčit

Reagovat
DidusIneptus

Co můžete chtít za zázraky od mužstva s tretiligovou výkonnosti? Lautern letos horko těžko bojoval o přežití v 2.Bundeslize.

Reagovat
DidusIneptus

No, nevím, nevím, s touhle ubohou výkonností Leverkusenu, jestli to bude stačit v Lize mistrů?

Reagovat
DidusIneptus

1.FCK si jel do Berlína pro stříbrné medaile. Jejich spokojenost je nadmíru!

Reagovat
Rudnevs

Nestačilo to. Treba ale povedať, že Leverkusen vyhral zaslúžene. Nie len za tento zápas, ale aj za celú sezónu - bola by celkom smola, kebyže za takúto sezónu majú len jednu trofej.

Pre Kaiserslautern a Funkela, na to ako táto sezóna vyzerala, tak to aj tak dopadlo super! Preboha veď to dlhú dobu vyzeralo na zostup. A nakoniec záchrana + finále pohára? Čo by som za to v zime dal!

Možno poslednýkrát vidíme v akcii Friedhelma Funkela.. muža, ktorý nemecký futbal výrazne ovplyvnil. 6 postupov? Som zvedavý, či to niekto prekoná. Poctivý chlapík, sympaťák. Jeho Fortune som postup prial, Thioune to vo mne proste nevyvoláva. A ešte aj v dobe, keď už vyzeralo, že patrí do starého železa (po nepodarených angažmá v Herthe, Alemannii atp.) sa toho chopil znova a ukázal ešte raz, že na to má.

Nie len, že zachránil Fortunu v druhej lige, dokázal s ňou ešte aj postúpiť znovu. Úspešné dlhoročné angažmá v Düsseldorfe sa zdalo ako správna bodka za jeho kariérou. Rovnako tak sa zdala byť správnou bodkou záchrana s Kölnom. A rovnako sa teraz zdá správnou bodkou záchrana s Lauternom a finále pohára. Teraz už však zrejme definitívne.

Pozitívum je, že si Heidenheim zahrá Europu a tým pádom to nezvládne a zostúpi.

Reagovat
Werkrider

Súhlas a podpisujem časť "Čo by som za to v zime dal." Aj keď zo začiatku som bol jak vieš prehnane optimistický. Teraz zostáva už len sledovať výberko a potom prestupák.

Reagovat
andrew96
Reagovat
Rudnevs

Trošku som nad tým včera rozmýšľal a napadlo mi, že možno vďaka dosiahnutiu europskych pohárov sa Heidenheimu udrží káder pohromade a hráči ako Kleindienst či Beste ostanú aj napriek ponukám.

Tým pádom to s tým zostupom nemusí byť také jednoznačné no

Reagovat
DidusIneptus

Škoda, že na to finále nepřijel Saarbrücken

Reagovat
Rudnevs

Nevadí, Lautern mal fanúšikov aj tak dosť…

Reagovat
DidusIneptus

To je pravda

Reagovat
DidusIneptus

VfB Stuttgart si zahraje německý Superpohár!

Reagovat
DidusIneptus

Chudák Bayern Mnichov, úplně upadl v zapomnění :((

Reagovat
Psy_cho

Ale nezapadnul, o Bayernu je více článků díky hledání trenéra než o Bayeru.

Reagovat
Snatus

Boniface ani minuta, to by mě zajímalo, jak to rozdýchával.

Reagovat
DidusIneptus

Bonifác je nemehlo, Xabi to poznal až teď.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele