Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

Reportáž

Mistry světa mezi kluby jsou brazilští Corinthians

Ani dotřetice to Chelsea nevyšlo. Blues nezvládli anglický superpohár, evropský superpohár a trofej si neodnese ani na třetí pokus. Ve finále mistrovství světa klubů slavil brazilský vítěz Copa Libertadores Corinthians. Hrdinou zápasu se stal Paulo Guerrero, který rozhodl hlavičkou ve druhé půli.

První obrovská šance, a zároveň snad i první hypotetické využití brankové technologie, byla v Jokohamě k vidění po deseti minutách hry. Po Matově rohovém kopu se míč zjevil u nohou Gary Cahilla a stoper Chelsea jej z první napálil z blízka na bránu. Naštěstí pro Corinthians ale napálil jen brankáře Cassia a balón se zastavil pár centimetrů před brankovou čarou.

Brazilský tým zkoušel v úvodu své štěstí především střelami zpoza vápna, jelikož dovnitř šestnáctky se přes dobře fungující stoperskou dvojici Cahill - Luiz nedostávali. Jorge Enrique svou ranou narazil na připraveného Čecha, Paulinho chvíli nato branku přestřelil. Stejně si vedl Emerson, který měl výbornou pozici, ale z prvního doteku po zaváhání Cahilla také minul Čechovu svatyni.

Zápasu vládly dobře organizované defenzivy, ani jeden z týmů si nechtěl nechat dát laciný gól. V rozmezí a pětatřicáté a osmatřicáté minuty však přeci jen došlo k jedné šanci na obou stranách. Chelsea ohrozil Guerrero, jenž si umě poradil v pokutovém území a jeho nepovedenou střelu ještě vracel do branky Emerson - trefil však jen z boku tyč.

Pak Lampard nádherným dlouhým pasem oslovil Torrese, ten skvěle zpracoval, ale zakončením Cassia nepřekvapil. Hned o minutu později se Chelsea dostala do protiútoku, Hazard našel volného Mosese a Cassio se opět vyznamenal, když jeho střelu na zadní tyč vyškrábl konečky prstů na roh. Po něm se k ráně zpoza vápna dostal Mata a brankář Corinthians dotřetice lapil.

Druhý poločas jako by z oka vypadl tomu prvnímu. Vyrovnaná přelívaná nabídl první větší záchvěv na jednu či druhou stranu až po osmi minutách, Mata vybídl vynikající kolmicí do samostatného úniku Hazarda, který se, přestože byl tísněn, dostal ke střele, a Cassio musel včasným výběhem a dobrým zákrokem zasahovat.

Petr Čech se prvně do permanence dostal ve čtyřiašedesáté minutě, když skvělý Guerrero přichystal šanci Paulinhovi a ten těsně minul bližší tyč. Jenže za pět minut už se vlnila síť. Postupný útok Corinthians vyplynul až ve sklepnutí Paulinha Danilovi, který si ve vápně počínal skvěle, nicméně jeho střelu zblokoval Cahill. Bohužel pro Chelsea se od něj míč odrazil přímo do náběhu Paula Guerrera a ten hlavičkou o břevno otřevřel skóre - 1:0.

Chelsea po změně stran působila takřka bez útoku, hráči se až na výjimky nebyli schopni dostat do šancí a to se zrcadlilo i v závěrečné čtvrthodině, když Benítezovi svěřenci potřebovali své síly nasměrovat do ofenzivy. A když už gólovka přišla, Torres ji hanebně spálil. Tisíciprocentní příležitost zůstala nevyužita, když se ocitl úplně sám před brankářem, ale nedokázal Cassia prostřelit. Fernando Torres v nastavení přeci jen vstřelil branku, ale kvůli těsnému ofsajdu nebyla uznána.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (909)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele