Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

finále
22.12.2023 19:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Julian Álvarez (© AFP)

Manchester City ziskem další trofeje přepisoval anglické kroniky. Fluminense potopil Álvarez

Manchester City porazil ve finálovém zápase mistrovství světa klubů Fluminense 4:0. O osudu utkání bylo rozhodnuto již v první minutě, kdy se prosadil Julián Álvarez, jenž přidal v závěru střetnutí i druhou trefu. Citizens se tak stali držiteli pěti trofejí současně, k čemuž došli jako první anglický tým v historii. Svěřenci Pepa Guardioly tak alespoň částečně napravili nejistou formu v Premier League a pod vedením španělského trenéra dosáhli na svůj vůbec první pohár z klubového mistrovství.

Citizens se na cestě do finále ani moc nenadřeli, když zvítězili nad Urawou 3:0. Japonský celek přitom v utkání ani jednou nevystřelil na bránu. O poznání těžším soupeřem mělo být brazilské Fluminense, které si poradilo s egyptským Al Ahly díky přísné penaltě a zásahu rozjetého Jhona Ariase. Ve zmíněném duelu se prosadil mimo jiné i útočník John Kennedy, který se trefil také ve finále Copa Libertadores proti Boce Juniors.

Již v úvodu utkání se ovšem radoval Álvarez. Dalekonosná střela Nathana Akého se totiž odrazila od levé tyče přímo před prázdnou bránu a mladý kanonýr nezaváhal. Citizens v duelu nadále dominovali a jejich snaha se ve 27. minutě přetavila v již dvougólové vedení. Byl to opět Aké, který průnikovou přihrávkou vyslal do šance Phila Fodena a ten s pomocí nechtěné teče Nina dostal míč až za záda bezmocného gólmana.

Trápení brazilského celku se pokusil prolomit hlavičkou po centru od rohového praporku Arias, proti byl však Ederson, a kolumbijský záložník se navíc nacházel v ofsajdovém postavení.

Netrvalo dlouho a světlemodří se po změně stran opět dostali do gólové šance. Brankář Fluminense se ale tentokrát zatvrdil a zlikvidoval jak pokus Jacka Grealishe z hranice pokutového území, tak následnou dorážku hlavou Bernarda Silvy. Jen o chvíli později zkusil své štěstí Foden, ani jeho přízemní rána k pravé tyči ovšem neslavila úspěch.

V 72. minutě se již mohl radovat. Álvarez si na levé straně pokutového území převzal balon a po zemi vyslal centr před bránu, kde 23letý útočník pomocí skluzu dopravil míč do sítě. Právě asistent u třetího gólu si navíc připsal i finální tečku v podobě nechytatelné střely k levé tyči.

Manchester City tedy nezaváhal a připsal si svůj premiérový titul na mistrovství světa klubů. Evropské celky tak vládnou této soutěži nepřetržitě od roku 2012.

Autor: Livesport.cz / Radek Pelán

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ten Marcelo je borec

Reagovat
Csaplárova past

Mel jjsem jeho plakat na zdi jako kluk. S Raulem, Beckhamem, Drogbou apod ... neuveritelny, ze jeste hraje.

Reagovat
Geordies

Fluminense zatím příjemné překvápko. Jako jeden z mála týmů se proti Citizens nebojí hrát konstruktivně pod tlakem, ač to je teda někdy infarktový hazard. Škoda jen té nekvality v poslední třetině. Každopádně Andrého s Martinellim vidím od ledna v PL

Reagovat
Nadržený šimpanz

Vždyť hrajou příšerně

Reagovat
Kinky7

jestli se rodri zranil tak to bude draha vyhra.....

Reagovat
Salfovic

A nešetřil ho jen ?

Reagovat
Kinky7

no rozhodne po tom zakroku na neho dobre nevypadal

Reagovat
diastan

Jestli bude mit vazne neco s kolenem tak dik no

Reagovat
oli9

Zajímal vůbec někoho tento turnaj?

Reagovat
fsada

Mě ne , ale aspoň další cenná trofej do Pepíkovi sbírky trofejí

Reagovat
Hasan Šáš

všechny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele