finále
01.08.2020 18:30 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Arsenal dramaticky porazil Chelsea a slaví titul i evropskou kvalifikaci

Ryze londýnské finále FA Cupu mezi Arsenalem a Chelsea přineslo vypjatou podívanou včetně mnoha zranění, kontroverzních rozhodnutí, penalty, vyloučení i gólového obratu. Dramatickým vítězem se nakonec stal Arsenal, který po brzkém inkasovaném gólu dokázal otočit skóre na konečných 2:1 zásluhou dvou zásahů kapitána Aubameyanga. Kromě cenného pohárového titulu si "Kanonýři" navíc zajistili i účast v příštím ročníku Evropské ligy a Mikel Arteta má první trofej v roli manažera hned na úvod kariéry.

Lepší vstup do zápasu měla Chelsea a změna skóre na sebe nenechala dlouho čekat. Technická rána Masona Mounta si ještě na brankáře Martíneze nepřišla, ale v páté minutě již rychlá kombinace Pulisice, Mounta a Girouda přinesla hráčům v modrém vedoucí góly, když se prosadil první jmenovaný. Jednadvacetiletý křídelník se po obkroužení Tierneyho a prostřelení bezmocného Martíneze stal vůbec prvním Američanem, který se ve finále FA Cupu zapsal na střeleckou listinu.

Letní posila Blues z Dortmundu pokračovala ve výtečné formě z posledních měsíců i nadále a obrana Arsenalu si s Pulisicovou přímočarou hrou a mistrným vedením míče nevěděla rady. I s pomocí pozorného Martíneze však "Kanonýři" úvodní tlak soupeře přestáli, a obzvláště po přestávce na pití se hra obrátila na druhou stranu. Radost Nicolase Pépého z lahůdkového gólu do horního růžku sice hned vzápětí uhasla po správně zdviženém praporku čárového rozhodčího kvůli předcházejícímu ofsajdu Maitlanda-Nilese, avšak o pouhou minutu později bylo před brankou Willyho Caballera znovu pořádně rušno.

Tierneyho zdánlivý odkop naslepo totiž vyslal do samostatného úniku Pierra-Emericka Aubameyanga, jehož César Azpilicueta zastavil pouze za cenu faulu, za což byl sudím Taylorem vedle žluté karty potrestán i odpískáním pokutového kopu. Sám faulovaný jej bezpečně proměnil tvrdou ranou do Caballerova protipohybu a bylo vyrovnáno. Po zbytek poločasu pak již měli navrch hráči Arsenalu, ovšem i tak se mohlo do kabin odcházet za vedení Chelsea, neboť v nadějné střelecké pozici se po další dobré práci Mounta ocitl Jorginho. Italský reprezentant si však trochu překážel se spoluhráčem Alonsem a svou ránu poslal hrubě nepřesně. Když pak v 45. minutě z přímého kopu na samé hranici šestnáctky selhal i Alexandre Lacazette, skončila napínavá první půle nerozhodně 1:1.

Bezprostředně po změně stran na sebe znovu strhl pozornost nepolapitelný Pulisic, který na polovině hřiště prchnul Holdingovi a sprintoval vstříc Martínezovi, jenže právě v tu chvíli si poranil zadní stehenní sval, v bolestech již nedokázal přesně zakončit a musel následně přepustit své místo Pedrovi. Pro Franka Lamparda šlo navíc již o druhé vynucené střídání po dalším svalovém zranění Azpilicuety ze závěru první půle.

Navzdory těmto dvěma ztrátám však Blues měli navrch a hra se odvíjela takřka výhradně na obranné polovině Arsenalu. O to větší překvapení tak bylo, že v 67. minutě šli do vedení hráči v červených dresech. Sprintujícího Bellerína sice dokázal zastavit Christensen, jenže míč se odrazil k Pépému, jenž posunul míč Aubameyangovi a gabonský forvard si ukázkově pohrál jak s bránícím Zoumou, tak vyběhnuvším Caballerem, jehož ladně přehodil.

O pár minut později bylo pro Chelsea ještě hůře, neboť Mateo Kovačić uviděl za zákrok na Xhaku druhou žlutou kartu a poslal tak svůj tým do deseti. Byť opakované záběry ukázaly, že chorvatský reprezentant se sotva dopustil faulu, videorozhodčí dle stávajících pravidel nemohl celý incident přezkoumat a Taylora opravit, jelikož nešlo o přímé vyloučení.

I v početní převaze Arsenal přenechával herní iniciativu svému soupeři a soustředil se především na bránění hubeného náskoku. Dlouhé třináctiminutové nastavení zapříčinila i další zranění Davida Luize s Pedrem, jenž si v souboji se Sokratisem pravděpodobně přivodil nepříjemné poranění ramene a potřeboval vedle nosítek i masku s kyslíkem.

Samotný závěr nastavení tak svěřenci Franka Lamparda museli dohrávat v devíti a branku Emiliana Martíneze již ohrozit nedokázali. Vítězství ve FA Cupu tedy patří Arsenalu, stejně jako účast v příštím ročníku Evropské Ligy na úkor Wolverhamptonu a odsunutí rivala Tottenhamu do role předkolového kvalifikanta.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1168)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele