semifinále
23.04.2016 18:15 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Martial v posledních vteřinách vystřelil Man Utd finále FA Cupu

Prvním finalistou FA Cupu je Manchester United! Zápas dvou rozdílných poločasů rozhodl v poslední minutě nastaveného času Anthony Martial, jehož gól na konečných 2:1 byl prakticky zlatý. Hrdina utkání navíc fantasticky asistoval u branky Fellainiho. Druhou hvězdou duelu je David De Gea, jenž ve druhém dějství chytil Lukakuovi penaltu a překonal jej pouze Smalling vlastním gólem.

Red Devils - a především jejich manažer Louis van Gaal - tak mají stále šanci napravit nepovedenou sezónu. V FA Cupu navíc došli až do finále poprvé od roku 2007! Everton naopak nepotvrdil svou pohárovou specializace a čtvrté semifinále v pěti letech v kýženou účast proměnit nedokázal.

První příležitost na otevření skóre přitom měli právě Toffees. Po pěti minutách hry utíkal sám na De Geu Romelu Lukaku, se španělským gólmanem si v souboji jeden na jednoho poradil, ale následné zakončení odhlavičkoval z brankové čáry fantastický Wayne Rooney.

Pak už ale byli lepší fotbalisté Manchesteru United, jimž úvodní pětačtyřicetiminutovka vyšla o poznání lépe. Joel Robles se zaskvěl ve dvanácté minutě, kdy Rooney parádním dlouhým míčem uvolnil ve vápně Ligarda. Anglický křídelník však šanci spálil. Solidní gólovku měl i Martial, který pro změnu vypálil tvrdě a mimo tři tyče.

Byl to však právě Anthony Martial, komu se povedlo definitivně rozebrat defenzivu Evertonu. Z levé strany hřiště si dvacetiletý borec udělal vlastní píseček, skvělou kličkou se zbavil mátožného Stonese a naservíroval míč před branku Marouanovi Fellainimu. Ten byl velmi pohotový a krátkým švihem dostal Ďábly do vedení. To se psala 34. minuta.

Manchester vstoupil lépe i do druhého poločasu, a byť Robles zasahovat nemusel, obrana Evertonu hořela jako suché klestí. Takový Lingard se po zpackaném zakončení musel hodně červenat. A Rudé ďábly to mohlo záhy hodně mrzet. Fosu-Mensah totiž ve vápně při skluzu na míč zavadil nohou i o Barkleyho a sudí nařídil velmi přísnou penaltu. Proti Lukakuovi však senzačně zasáhl David De Gea.

Everton však tento moment nepoložil, naopak byl během pár minut opět blízko vyrovnání - a to hned dvakrát. Ihned po penaltě zahrával přímý kop Ross Barkley a De Gea musel opět rychle na zem. Obrovskou příležitost po chvíli spálil Tom Cleverley, který se po centru Lennona ocitl úplně sám na zadní tyči. Nepochopitelně však míč poslal úplně vedle brány.

Nápor Martínezova celku na chvíli zbrzdila pětašedesátá minuta, kdy se nejspíš měl zápas zlomit v prospěch United. Martial totiž zase jednou dostal do šance Fellainiho, který by snad také opět skóroval. V pádu však míč zblokoval Phil Jagielka. Rukou. Penalta ani červená karta však nenásledovaly, rozhodčí tuhle situaci fatálně přehlédl.

Namísto toho se dostal znovu na koně Everton. Obrovsky mu pomohla sedmdesátá minuta a příchod Gerarda Deulofeua, jenž se okamžitě stal největší hrozbou Blues. Právě jeho centr si ostatně po pěti minutách na hřišti nešikovně srazil do vlastní sítě Chris Smalling.

Španělský štírek zatápěl pod kotlem i nadále, jeho jedovatou střelu musel skvělým zákrokem zneškodnit De Gea - a měl štěstí, že vyražený míč jen těsně projel kolem dobíhajícího Lukakua. Nešťastný hrdina zápasu neměl svůj den, což potvrdil ještě dvakrát. Po Bainesově centru byl sám před bránou, ale hlavou na míč nedosáhl dokonale a jen jej líznul vedle brány. Chvíli na to se na konci protiútoku objevil ve vápně, načež jeho dost možná gólovou střelu na poslední chvíli zblokoval Fellaini.

I proto se nakonec radovali fotbalisté Manchesteru United. Hlavním důvodem však byl Anthony Martial a jeho parádní akce ze třetí minuty nastaveného času. Narazil si s Rashfordem, kostrbatě si pomohl i o Herreru, no a pak už si věděl rady. Zásluhou špatného bránění Jagielky pronikl do šestnáctky a přesnou ranou k tyči poslal svůj tým do finále FA Cupu.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (486)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele