semifinále
19.04.2009 17:00 CET
0 : 0
2:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Druhým finalistou FA Cupu se stal Everton

Everton to dokázal a může se radovat z postupu do FA Cupu. Jeho semifinálový zápas s Manchesterem United musely rozhodnout až penalty, jelikož v normální hrací době, ani v prodloužení branka nepadla.

Obrana Evertonu v čele s brankářem Timem Howardem se dnes musela několikrát pořádně ohánět. Už ve 4. minutě například nescházelo mnoho k úspěšnému zakončení Federicu Machedovi. Italský útočník si na hranici vápna zpracoval hrudí míč a následně z voleje vypálil, jenže mířil vedle.

Za dalších deset minut bylo před bránou Evertonu opět řádně horko. Pěknou souhru předvedli benjamínci manchesterského velkoklubu Welbeck a Macheda. Palebnou pozici připravili pro Carlose Téveze, ten se ovšem nakonec ke střele nedostal.

Red Devils měli v prvním poločase o poznání lepší gólové příležitosti, jenže ani jednu nevyužili, a proto hráli s Evertonem bez branek. Udělat s tím něco mohl v 23. minutě Welbeck, jenže míč do brány dostat nedokázal. Hra příliš krásy nenabídla a diváci se v některých momentech poměrně nudili, jelikož moc pohledných akcí k vidění skutečně nebylo.

Ani po změně stran se v úvodu obraz na hřišti příliš nezměnil. V 52. minutě ale konečně zahrozil také Everton, který byl do té doby neškodný. Z velké dálky napřáhnul záložník Tim Cahill a nadělal gólmanu Fosterovi nepříjemné problémy. Ten si však nakonec s jeho pokusem poradil a nekapituloval. Mladíci Manchesteru se sice snažili, ale Tima Howarda rozhodně nezaměstnávali nějakými nepříjemnými ranami a centry.

V 63. minutě mohl konečně s bezbrankovým stavem něco udělat Park, který se odhodlal ke střele z hranice pokutového území, jenže nemířil přesně. Za dalších pět minut se předvedl hostující středopolař Gibson. S jeho dalekonosným pokusem měl Howard skutečně co dělat a nakonec byl rád, že jej dokázal alespoň vyrazit.

Skvělou příležitost měl v 75. minutě Carlos Tévez, ovšem nakonec se kvůli zákroku Lescotta ani nedostal ke střele. Krátce na to mohl rozvlnit síť také Anderson, ale ten pro změnu netrefil prostor tři tyčí. Zápas tak spěl do remízového konce, když mohl ještě zasáhnout Danny Welbeck. Jenže také jemu scházela přesnost, a proto o finalistovi, který se utká s Chelsea, muselo rozhodnout až prodloužení a následné penalty.

Alex Ferguson se rozhodnul hned na začátku prodloužení pro změnu. Na hřiště poslal místo mladého Machedy kanonýra Berbatova a věřil, že právě bulharský reprezentant rozhodne tento duel. Na místo toho se málem prosadil Everton. Vaughanovu střelu ale dokázal odvrátit Vidič. Za dalších pár minut zasahoval proti střele Osmana gólman Foster. Po třiceti minutách se šlo na pokutové kopy a v nich měl více štěstí a pevnější nervy Everton. Rozhodující penaltu proměnil Phil Jagielka.

Autor: Tomáš Honajzer / eurosport.com

Komentáře (363)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele