9. kolo
22.10.2023 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Ademola Lookman střílí první branku utkání (© AFP)

Atalanta odmítla další janovské prokletí. Klasickou dělbu bodů odvrátil Lookman

Hráči Atalanty porazili v devátém kole Serie A FC Janov 2:0 a vrátili se na příčku zaručující účast v pohárové Evropě. Domácí se podobně jako ve dvou předešlých duelech proti Grifone, ve kterých nepadla ani jedna branka, trápili, v 68. minutě však prolomil střelecké trápení týmu z Bergama Ademola Lookman. Jeho gól zároveň odvrátil hrozící pátou remízu mezi oběma celky z posledních šesti vzájemných duelů.

Ačkoliv se dlouhodobě v italské soutěži dařilo výrazně lépe domácímu celku, v utkáních s Janovem se Nerazzurri v minulých letech poměrně trápili. Grifone totiž porazili z posledních pěti zápasů jen jednou, přičemž hned ve třech těchto duelech nedokázali ani jednou skórovat. Přesto i tentokrát Atalanta platila za jasného favorita, neboť v tabulce se před víkendem nacházela o devět pozic výše a připsala si dvakrát více výher než její soupeř z Ligurie.

Dobrou formu Janova proti svému soupeři chtěl potvrdit Ruslan Malinovskij, který dostal šanci v podobě přímého kopu, z dobré pozice však proti svému bývalému chlebodárci neskóroval. Grifone favoritovi zatápěli i nadále. Ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Caleb Ekuban, ale jeho tvrdý projektil mířil jen těsně nad břevno. Na druhé straně dal o sobě vědět Gianluca Scamacca. Přízemní ránu italského reprezentanta však fantastickým zákrokem vychytal Nicola Leali.

Hru Orobici oživil v úvodu druhého dějství nově příchozí Aleksej Mirančuk, který se uvolnil přes statického Johana Vásqueze a našel ve vápně Scamaccu, jenž ze své dílny vytáhl ekvilibristické zakončení patičkou, změnu skóre ale tygřím skokem opět odmítl Leali. Ani ne o minutu později hlavičkoval po rohovém kopu Giorgio Scalvini pouze do tyče. Bergamo bylo za svou aktivitu po právu odměněno v 68. minutě. Na pravé straně odvedl dobrou práci Scamacca, zbavil se svého strážce a našel v šestnáctce Lookmana, který byl v souboji tísněn Vásquezem a napodruhé v pádu dokázal dopravit míč na místo určení. Konečnou podobu skóre ještě v nastaveném čase upravil Éderson, a definitivně tak pohřbil naděje Janovanů.

Atalanta tedy na Janov vyzrála a připsala si plný bodový zisk. V příštím kole se 30. října představí na hřišti Empoli, Rossoblu přivítají už o tři dny dříve Salernitanu.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele