13. kolo
25.11.2023 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Theo Hernández (© AFP)

Oslabení Miláňané zvládli složitý test i bez opor. Pozornost upoutal mladistvý rekordman

AC Milán porazil ve 13. kole Ligue 1 Fiorentinu 1:0 a upevnil si pozici v elitní trojce. Utkání ve prospěch domácích, kteří se museli obejít bez několika klíčových hráčů, rozhodl na konci úvodní půle proměněnou penaltou Theo Hernández. Klání v nejlidnatějším městě Lombardie se ovšem do kronik zapsalo tučným písmem především z toho důvodu, že na plac v závěru nastoupil Francesco Camarda, jenž se ve věku 15 let, osmi měsíců a 15 dnů stal nejmladším hráčem v historii italské nejvyšší soutěže. Tomuto okamžiku přihlížel z lavičky hostů i Antonín Barák, který však do duelu nezasáhl.

Rossoneri byli rádi, že se klubový fotbal na dva týdny zastavil. Jejich tristní forma totiž znamenala, že na konkurenční Inter ztráceli v tabulce již osm bodů a na pochmurné náladě příznivců jen pramálo změnil důležitý skalp PSG v Lize mistrů. Po konci reprezentační přestávky čekal na domácí složitý test v podobě Fiorentiny, která sice prohrála tři z posledních čtyř ligových duelů, dlouhodobě se však vyznačovala schopností obrat favority. Její šance navíc zvyšovaly absence zraněného Rafaela Leaa a vykartovaného Oliviera Girouda.

Christian Pulišič vyslal v první dobré šanci utkání z hranice vápna střelu těsně pod břevno, Pietro Terracciano se ale blýskl pohledným zákrokem. Davide Calabria se poté nepochopitelně rozhodl pro zakončení z velkého úhlu, přestože spoluhráči kapitána Milánských se nacházeli v mnohem lepších pozicích. Diváci na legendárním San Siru sledovali spíše ofenzivní nedostatky a nepřesnosti obou týmů, nežli reklamu na fotbal, Rossoneri ovšem ovládli konec úvodního dějství. Tommaso Pobega vyskočil při standardní situace nejvýš ze všech a donutil Terracciana připsat si další zákrok do statistik. Svěřenci Stefana Pioliho se však před odchodem do šaten přece jen dočkali gólu. Hernández vybojoval pokutový kop, když ho protihráč sestřelil k zemi. Sám obránce se příležitosti z 11 metrů zhostil a nechyboval.

Mike Maignan po změně stran zachránil tenký náskok Rossoneri. Skvěle načasovaným výběhem nedovolil Lucasovi Beltránovi jej oběhnout a skórovat do odkryté sítě. Záhy Cristiano Biraghi nevyužil výborné střelecké pozice ke srovnání z přímého kopu, když se jeho gólové naděje roztříštily o zeď. Chvíli po hodině hry se několikrát tečovaná střela odrazila od tyčky branky francouzské jedničky. Na opačné straně trestuhodně nevyužil situaci jeden na jednoho Luka Jovič a pouze napálil brankáře hostů. Za odměnu jej Pioli vystřídal a poslal na plac teprve 15letého mladíka Camardu, který se spoluhráči dovedl duel do úspěšného konce. Rolando Mandragora ještě v nastaveném čase napálil Maignana z bezprostřední blízkosti.

AC Milán tak po dvou domácích ligových porážkách v řadě zabral a získal všechny body. V příštím kole přivítá 2. prosince Frosinone, na půdě Fiorentiny se o den později představí Salernitana.

Autor: Livesport.cz / Adam Cologna

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele