18. kolo
18.12.2021 15:00 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Tammy Abraham (© AFP)

Atalanta doma padla, Římané jí vrátili rok starý debakl

Téměř přesně před rokem Atalanta nadělila Římanům potupnou čtyřku a pohrála si s nimi jako kočka s myší. Dnes jí to Vlci vrátili a z Bergama vezou překvapivé tři body po ještě překvapivějším debaklu.

V Bergamu se hrál velký šlágr sobotního programu. A oběma týmům šlo o hodně. Atalanta se v případě dnešního úspěchu v kombinaci s možným zítřejším klopýtnutím AC Milán mohla dostat na druhou příčku. Římané zase toužili konečně zlomit dlouhodobé prokletí, které je váže k větším týmům v italské elitní lize.

A zažili start snů. Už v první minutě totiž Tammy Abraham pronikal za obranu Atalanty a i když se mu Hans Hateboer vrhl na poslední chvíli pod nohy, jeho střele v cestě do brány už nezabránil. Naopak, jeho teč jí pomohla k obloučku nad bezmocným brankářem Juanem Mussem.

Jinak se hrálo hodně nervózně a často až za hranou pravidel. Mnoho soubojů na obou stranách bolelo, častokrát se na zemi objevovali Zapata, Iličić a Zaniolo. Po faulu na něj kopal standardní situaci Jordan Veretout, jenže vysoko přestřelil. Atalantě dělalo nezvyklé potíže dostat se k vápnu Ruie Patrícia, natož aby pro něj znamenala nebezpečí.

To se naopak stalo na druhé straně. Vlci se pustili po zisku míče do dalšího rychlého kontru, který Veretout táhl k vápnu a u něj nahrál na Nicola Zaniola. Mladý útočník, který se konečně oklepal ze dvou vážných zranění kolene, se protáhl do vápna a v něm zachoval chladnou hlavu. Musso neměl na umístěnou střelu z blízkosti nárok a kapituloval.

Pro Zaniola to byla vůbec první letošní branka v Serii A (trefil se v lize po více než 500 dnech), přičemž je fakt, že právě jeho dřívější góly letos AS hodně chybí. Takový Duván Zapata jich dal víc než celé trio útočníků AS (Abraham, Zaniolo a Mchitarjan). Trenér Gasperini viděl, že jeho tým potřebuje nový impuls. A tak poslal na hřiště hráče, který už dává hlasitě najevo svou nespokojenost s přiděleným herním časem - Luise Muriela.

A byl to tah mistrovský. Protože Murielovi stačilo jen dvanáct minut na to, aby dal Atalantě naději. V nastavení první půle se totiž dostal k míči u vápna AS a vypálil. Měl ale velké štěstí, že si jeho ránu srazil do vlastní sítě Bryan Cristante a brankář Patrício plachtil k tyči zbytečně 2:1.

Dalo se očekávat, že po změně stran se Atalanta do svého soupeře zakousne a nedá mu vydechnout. Brankáři Ruiovi Patríciovi dopřál efektní zákrok Hateboer a klíčová situace utkání se udála v 68. minutě. To se totiž Bergamu povedlo srovnat! Zapatovo doklepnutí do sítě ale sudí po nápovědě od videa neuznal kvůli ofsajdu (nezakončujícího) Palomina!

To byl jeden ze dvou zlomových momentů, protože o tři minuty později udeřilo AS! Po faulu u vápna zahrával Jordan Veretout přímý volný kop a míč posadil na zadní tyč, kam si naběhl Chris Smalling. Ten potvrdil, jak moc je pro AS důležitý na obou koncích hřiště a překonal brankáře Mussa!

Ten pak kapituloval ještě jednou. Římanům se povedl další rychlý brejk, Veretout se dostal k míči ve vápně a vypálil. Sražený míč se dostal k dobíhajícímu Tammymu Abrahamovi a ten snadno vsítil svůj šestý ligový gól!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele