21. kolo
26.01.2020 18:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Laziu došel dech. Z derby má přesto bod

Giallorossi se sice snažili a svého soupeře naprosto přehráli, ale na tři body to nestačilo. Římské derby totiž i přes pasivitu Lazia končí remízou, asi nejočekávanějším výsledkem.

Lazio dostalo od Cagliari opožděný vánoční dárek, protože sardinský celek obral o dva body Inter Milán. Lazio se tedy mohlo dostat na druhou příčku a to dokonce na delší dobu. Stále má totiž k dispozici ještě jedno neodehrané utkání. V současné chvíli se ale chtělo zaměřovat na pikantní událost týdne, římské derby. To je tradičně hodně vypjatý duel s množstvím karet a už dlouho se nestalo, že by oba římské kluby byly tak vysoko v tabulce. I kvůli tomu se dalo očekávat opět utkání, ve kterém si oba celky nic nedarují.

Lazio bylo favoritem, protože se už jedenáct zápasů hledá tým, který by s ním bodoval. Trenér Inzaghi se navíc mohl spolehnout na Correu s Luisem Albertem, jejichž start byl ještě nedávno ve hvězdách. Samozřejmě mohl počítat s nejlepším kanonýrem ligy, Cirem Immobilem. Vlci z druhé části města na tom byli mnohem hůř. Přesto udělal trenér Fonseca odvážný krok a po pohárové blamáži s Juventusem posadil Kolarova s Florenzim.

Už jen úvodní choreo jasně ukázalo, jaké nadšení ze sezony prožívají oba tábory. Od hráčů se zřejmě čekala spíš opatrnost, kterou ale bezezbytku naplňovali jen "hosté". Lazio spíš čekalo, s čím se AS vytasí. Přeci jen, když máte na hrotu Immobileho s Correou a v jejich týle Alberta coby nejlepšího nahrávače Serie A, můžete si hru na brejky bezpochyby dovolit. Vlci si tvořili soustavnou převahu a kontrolovali celou pasáž hry až do nějaké 35. minuty. Ale k tomu později.

Lazio se urputně bránilo a ačkoli to opticky vypadalo na jasnou převahu AS, na stavu se tento jev nijak neprojevoval. Jak Ramos, tak Acerbi byli tvrdými skálami před brankářem Strakoshou. Několikrát se blýskl centrem Cengiz Ünder, jehož na opačné straně zdatně doplňoval Leonardo Spinazzola. Po ráně Cristanteho zastavoval míč v chumlu hráčů Luiz Felipe.

První branka visela ve vzduchu a 60 tisíc diváků na Olimpicu se jí dočkalo ve 26. minutě. Krásný pas od Cristanteho do vápna brankář Thomas Strakosha neodhadl ideálně a v hloučku hráčů před ním se hlavou prosadil Edin Džeko. Od tyče poslal míč do sítě a AS zaslouženě vedlo.

Kanonýr Džeko další dvě šance neproměnil. Pokaždé ho zastavil brankář Strakosha, který se snažil o vykoupení. A ve 34. minutě předvedl minelu také španělský brankář Pau López. Dnes prakticky nerozehřátý gólman chtěl nepovedený centr na zadní tyč udržet ve hře a vyrazil jej nad bránu. Míč se ale stočil k brankové čáře, López se srazil se stoperem Smallingem a komickou situaci zakončil pozorný stoper Francesco Acerbi. Mnoha fanouškům asi vytanulo na mysl jméno Toho-jehož-jméno-nesmíme-vyslovovat. Goicoechea.

Vrátit radost na stranu Síly mohl Lorenzo Pellegrini, který ve 44. minutě pálil z otočky velmi nebezpečně. Jeho rána ale skončila na tyči!

Padesátá minuta bude asi hodně diskutovaným tématem nejen v táboře rozezlených fandů AS. Justin Kluivert odlétl od střídajícího Patrica ve vápně Lazia a sudí Calvarese nařídil penaltu. Tu ale po poradě s videem odvolal, ke zlosti fanoušků Giallorossi.

Poté se Římané sice tlačili před bránu Lazia, kterému evidentně docházel dech, ale nic zásadního nevymysleli. Brankář Strakosha v 69. minutě vyboxoval snadný míč před sebe a následně musel řešit dotíravé pokusy Edina Džeka. Lazio dnes působilo jen stínem mužstva, který prohání větší týmy. Bojácné, bez chuti i sil, bez nápadu.

Na bod to ale stačilo a hlavním hrdinou se stal Thomas Strakosha. Likvidujíc jednu šanci AS za druhou, poradil si i s dorážkou ex-teplického kanonýra Džeka. Highlightem dnešního střetnutí může být jednoduchá statistika. 16:2 na střely ve prospěch AS...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Immobile dá gól z penalty 1,05

Immobile dá 2 góly z penalty 1,2

Reagovat
Pharrell

1:2

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele