38. kolo
19.05.2013 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Neapol historii nepřepsala, AS vítězí

Ani dnes večer Neapol nepřelstila historii a nevyhrála na Stadio Olimpico. Přesto ale Mazzariho tým výsledek mrzet nemusí, neboť si s předstihem zajistil druhou příčku. Své postavení v tabulce nezlepšilo ani domácí mužstvo, které se loučí na šestém místě.

V úvodu utkání se oba celky snažily využívat svých hlavních útočných es. Na straně hostujících Partenopei to byl především uruguayský fenomén Edinson Cavani, který sice přešel přes Castana, Nicolas Burdisso již ale vedoucího střelce Serie A do zakončení nepustil. Za AS Řím se pokusil o něco podobného Mattia Destro, ani jeho pokus brankáře Rosatiho překvapit nemohl.

Po sedmi minutách musel z důvodů zranění opustit hřiště makedonský útočník Goran Pandev, který měl díky minulosti v dresu Lazia zvláštní motivaci skórovat. To se mu však nepodařilo, příležitost dostal mladík El Kaddouri. Bylo to však AS, kdo na sebe znovu upozornil. K zahrávání volného přímého kopu se postavil Miralem Pjanić a jeho nepříjemnou střelu musel výtečným zákrokem Rosati poslat nad břevno.

Titul Capocannoniere pro nejúspěšnějšího střelce Serie A si Edinson Cavani jistě zaslouží. Svůj obdivuhodný počet zásahů ale po samostatném úniku nerozšířil, protože míč napálil nad bránu. Nerozehranost byla na hráčích Giallorossi patrná, tým z hlavního města přeci jen čeká zásadní a velmi očekávané finále Coppa Italia. Především útočná fáze se svěřencům Aurelia Andreazzoliho nedařila podle představ. Neapol na druhé straně svůj agresivní herní styl mění jen málokdy a dnes večer se po čas první půle neustále snažila o kombinační hru.

Edinsona Cavaniho pečlivě strážila dvojice Nicolas Burdisso - Leandro Castan a uruguayský útočník se do zakončení příliš často nedostával. Ke střelám se dostávali jiní hráči Partenopei, technickým pokusem se prezentoval například Marek Hamšík. Jeho ránu ale brankář Bogdan Lobont vyboxoval mimo nebezpečí. Závěr poločasu přesto patřil domácím Vlkům. Brazilský univerzál Marquinho pronikl do pokutového území Neapole a technickým obstřelem se pokoušel zakončit. Brankář Rosati však byl připraven a odrazil míč k nohám Destrovým. Mladý italský útočník si ale ani nadvakrát neporadil, z brankové čáry míč odkopl zkušený Cannavaro.

Římu prakticky o nic nejde, jedinou vstupenku do evropských pohárů představuje potenciální výhra ve finále Coppa Italia. Přesto se hráči ze šaten vrátili s větší motivací. A ta se projevila záhy. Obrana Partenopei po rozehrání míče chybovala, čehož chtěl využít Erik Lamela. Míč ale chytře přenechal nabíhajícímu Marquinhovi, který parádně trefenou ranou k tyči poslal Vlky do vedení.

Neapol se sice snažila odpovědět, ale pokusy o vysunutí Edinsona Cavaniho byly marné. A tak udeřil druhý útočník. Výborný pas na Mattiu Destra si mladý Ital zpracoval, obtočil se kolem svého strážce a se štěstím prostřelil brankáře Rosatiho. Vlci potvrzovali tradici a na svém stadionu hráli s Neapolí více než vyrovnanou partii.

Radost z každé chvilky na hřišti byla na hráčích, kteří obvykle nejsou první volbou trenéra Andreazzoliho, zřetelně vidět. Jedním z nich je i Marquinho, střelec první branky. Na svůj zásah chtěl navázat neméně povedenou střelou, tentokrát ale mířil těsně vedle brány zkušeného Rosatiho. Erik Lamela znamená svou rychlostí problémy pro téměř každou obranu v Serii A, dnes jej ale zcela zastínil jeho vyzyvatel - švýcarský záložník Valon Behrami. Souboje této dvojice patřily k ozdobám druhé půle a Behramiho chirurgicky přesné zásahy často ukončovaly rozlet mladého Argentince.

Obrana AS však přeci jen kapitulovala. A jejím katem se stal střelec číslo jedna - Edinson Cavani. Sedm minut před koncem Neapol dostala příležitost rozehrávat přímý volný kop, který Blerim Dzemaili posadil do prostoru mezi brankářem Lobontem a jeho obránci. Z následné kolize se míč dostal ke Cavanimu, který míč doklepl do sítě - Partenopei zdramatizovali závěrečné minuty kontaktní brankou.

O poslední rozruch se postaral domácí záložník Alessandro Florenzi, jehož nepříjemná rána ukončila atraktivní zápas. Ten vlastně splnil účel - domácí Vlci se před svými fanoušky dočkali výhry i bez kapitána Tottiho a Edinson Cavani uzavřel svůj bohatý gólový účet. Otevře ho v Serii A i příští sezonu?

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Neapol to vypustí, ale AS to aj tak nevyhrá. Tip 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

a vyhrala

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele