7. kolo
30.09.2023 21:30 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Sporting těsně udolal oslabené Farense díky dvěma penaltám Viktora Gyökerese

Farense vstupovalo do tohoto duelu 7. kola nejvyšší portugalské soutěže jako obrovský outsider. Již krátce po dvaceti odehraných minutách navíc prohrávalo a zápas muselo dohrávat bez vyloučeného Gonçala Silvy, nicméně i přesto dohnalo dvoubrankové manko a o naprosto senzační bod přišlo až kvůli druhému proměněnému pokutovému kopu švédského forvarda Viktora Gyökerese v poslední minutě základní hrací doby.

CP tak zaznamenalo svou šestou výhru ze sedmi utkání a vyhouplo se do čela Primeira Ligy s devatenácti body o bod před druhou Benficu, avšak vzhledem k předvedenému výkonu se úplně nejlépe nenaladilo na čtvrteční střetnutí Evropské ligy s italskou Atalantou. Domácí celek i přes houževnatý výkon utrpěl již svou čtvrtou prohru této ligové sezóny a se sedmi body mu patří dvanáctá pozice.

Svěřenci trenéra Rúbena Amorima se sice úvodní čtvrthodinu vůbec k ničemu nedostali, ale poté se zrodil jeden z nejdůležitějších okamžiků tohoto střetnutí. Na levé straně odvedl skvělou práci právě pozdější hrdina Gyökeres a zpětnou nahrávkou oslovil volného Poteho, jehož skákavou střelu z dvanácti metrů neobratně zastavil rukou bránící Gonçalo Silva a tím tak zabránil balónu v cestě do sítě.

Silva uviděl od rozhodčího Luíse Godinha přímou červenou kartu, vzápětí si postavil míč na penaltový puntík právě Gyökeres a s velkým přehledem zavěsil přímo pod horní tyčku do protipohybu bezmocného gólmana Ricarda Velha. Lisabonský gigant navýšil svůj náskok zhruba deset minut před přestávkou, jelikož se Pote po odvráceném rohovém kopu opřel do balónu z dvaadvaceti metrů a parádně ho usměrnil do pravého spodního růžku.

Nicméně neuběhly ani další dvě minuty a SC i v oslabení nečekaně snížilo. Jiskřičku naděje na bodový zisk vykřesal Mattheus Oliveira naprosto unikátní bombou z přímého volného kopu, která zaplachtila za marně se natahujícího brankáře Adána. Domácí od této chvíle ožili a evidentně z nich spadla nervozita, devětadvacetiletý brazilský záložník Oliveira se postaral o naprosto šokující vyrovnání v 55. minutě.

Tentokráte se postavil ke standardní situaci ve středu hrací plochy a svou další parádní střelou z dvaadvaceti metrů fantasticky usměrnil míč do sítě s pomocí levé konstrukce. Sporting si pak vytvářel jednu velkou šanci za druhou, jenomže ne a ne převrhnout misky vah na svou stranu. O svém vítězství přeci jen rozhodl v 90. minutě, neboť Zé Luís ve vlastní šestnáctce nešikovně podrazil rozběhnutého Edwardse a Gyökeres byl i napodruhé úspěšný při zahrávání penalty díky razantnímu pokusu k levé tyči.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele