24. kolo
03.03.2024 21:30 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Galeno (© AFP)

Benfica si po čtrnácti letech odváží bůra z Porta, které zůstává v boji o titul

Co mají společného Silvestre Varela, Radamel Falcao a Hulk s Wendersonem Galenem, Wendellem, Pepêm Aquiňem a Dannym Namasem? Všichni tito hráči jsou střelecky zapsáni u největších debaklů Benficy ve slavném O Clássicu. Současní hráči Porta zopakovali čtrnáct let starý husarský kousek svých slavných předchůdců a porazili svého úhlavního soupeře 5:0.

Zápas, který doprovázel prudký déšť a bouřlivá atmosféra na Estádio do Dragão začal mnohem aktivněji domácí tým. Velké problém dělal Moratovi na levé straně obrany velmi aktivní Francisco Conceição, přes jehož stranu vedla většina útoků domácího celku v prvním poločase.

První a vlastně i poslední velkou šanci zápasu zaznamenali hosté už ve 13. minutě utkání. Di María poslal centr za obranu přímo do náběhu Tengstedtovi, ale dánský útočník selhal v koncovce. O minutu později ale velkou šanci zazdil na druhé straně Galeno, který netrefil ideálně propadnutý míč v pokutovém území.

Brazilský křídelník ale vše napravil ve 20. minutě. Conceiçãův centr z rohového kopu jen lízl Moratovu hlavu a propadl na zadní tyč k nikým nehlídanému Galenovi, který přesnou střelou z voleje rozjásal vyprodaný stadión.

Hráči Porta působili živěji, vyhrávali souboje, získávali odražené míče a mnohem jistější byli i v kombinaci. Krátce po prvním gólu nebezpečně stříleli Conceição a Pepê Aquiňo, ale proti oběma střelám dokázal zasáhnout brankář Trubin. Další gólový zásah si tak domácí pošetřili až na závěr úvodní půle. Evanilson přiklepl centr na zadní tyč hlavou ke Galenovi, který si poradil s nedůrazným Silvovým bráněním a bezprostřední blízkosti svým druhým gólem v utkání zvýšil na 2:0.

Změna stran nepřinesla takřka žádnou změnu obrazu hry. Naopak hráči Benficy působili ještě odevzdaněji a hned po deseti minutách hry inkasovali potřetí. Galeno našel zpětnou přihrávkou těsně za hranicí šestnáctky Wendella, který míč přes blokujícího Florentina poslal za brankovou čáru.

V 60. minutě se pak již zdály všechny naděje na fantastický obrat ztraceny. Hostující kapitán Otamendi zastavil nedovoleným zákrokem na polovině hřiště unikajícího Pepêho a uviděl od rozhodčího Pinheira druhou žlutou kartu.

V naprosté pohodě hrající Porto využilo početní převahy poprvé v 75. minutě. Nico González během rychlého přechodu do protiútoku vytvořil střeleckou pozici proti Pepêho Aquiňa a brazilský ofenzivní záložník propálil na první tyči nepozorného Trubina.

O tom, že se historicky 255. O Clássico zapíše mezi ostatní tučným písmem, bylo rozhodnuto v poslední minutě základní hrací doby. Střídající Jorge Sánchez našel přesným centrem v pokutovém území svého kolegu z lavičky náhradníků Dannyho Loadera, který hlavou zaokrouhlil skóre na konečných 5:0. Porto vyrovnáním historicky nejvyššího vítězství nad Benficou z roku 2010 ztrácí na druhé místo už jen pět bodů a zůstává v boji o mistrovský titul.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele