32. kolo
05.05.2024 21:30 CET
2 : 0
(0:0)
Stadión:
 

Reportáž

Zklamaný Ángel Di María (© AFP)

Famalicão doma zdolalo Benficu a rozhodlo o mistrovském titulu

FC Famalicão porazilo doma Benficu 2:0 a navzdory předpokladům o kolo dříve rozhodlo o portugalském mistrovi. Benfica totiž po prohře přišla o matematickou šanci obhájit ligovou trofej, jejíž zisk slaví její městský rival Sporting.

Portugalská fotbalové veřejnost neočekávala, že by Benfica mohla v posledních týdnech zvrátit nepříznivý vývoj sezóny. Avšak její výkon proti Famalicãu vyvolával dojem, že boj o titul už vzdala. Už ve třetí minutě sice po sérii šťastných odrazů v pokutovém území skórovala, nicméně zakončující Di María byl v jasném ofsajdu. Hned o minutu později překazil praporek pomezního rozhodčího radost také Cádizovi na druhé straně.

Venezuelský útočník se dostal do další velké šance po 25 minutách hry. Propadl k němu po rohovém kopu míč, ale střelou z voleje zamířil z hranice malého vápna vysoko nad Trubinovu bránu. Následně měl ukrajinský brankář ve službách Benficy velké štěstí, když Pumova střela orazítkovala tyč.

Hosté byli častěji na míči, jenže jediným jejich nebezpečným hráčem byl Di María. Dalekonosné pokusy argentinského záložníka ovšem s přehledem likvidoval domácí brankář Reis. Krátce po změně stran Di María obloučkem za obranu vytvořil velkou šanci pro Rafu Silvu, Reis byl každopádně nepřekonatelný.

Nečekaně vyrovnaný zápas dospěl k prvnímu výraznému zvratu v 71. minutě. Skvěle hrající Puma si již poněkolikáté navedl míč z pravé strany na silnější levačku a přesnou střelou na bližší tyč poslal domácí tým do vedení.

Už tak malá naděje Benficy na titul se začala rozplývat a nepomohl jí ani střídající Cabral, který stejně jako jeho kolegové ztroskotal na fantastickém Reisovi v domácí bráně. V 85. minutě pak při rozehrávce hrubě chyboval hostující Florentino. Jeho přihrávku zachytil Batinič a vyslal do otevřeného prostoru Youssoufa Zaydoua. Francouzský záložník s šancí naložil skvěle a zvýšil vedení Famalicãa na 2:0.

Zaydou mohl jedovatou střelou z voleje v nastaveném čase vedení ještě zvýšit, ale míč proplachtil těsně vedle brány. I tak Famalicão překvapivě porazilo Benficu 2:0 a ve 32. kole rozhodlo o mistrovském titulu. Ten získal v sezóně 2023/2024 Sporting. Benfica se musí smířit s druhým místem, v příští sezóně ji čekají předkola Ligy mistrů.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele