21. kolo
12.02.2024 21:15 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Arouca zaskočila Porto a připsala si čtvrtou výhru v řadě

V dobré formě hrající Arouca se nezalekla velkého soupeře a proti Portu si připsala čtvrtou ligovou výhru v řadě. Domácí tým se díky výhře 3:2 přiblížil bojům o evropské poháry, hostům naopak ujíždí titulový vlak.

Dobrá forma Aroucy z posledních zápasů se potvrdila už v první minutě utkání. Ospalá obrana Porto totiž vůbec nezachytila náběh Rafy Mújicy, který po Cristově centru zakončením rybičkou velmi rychle otevřel skóre zápasu.

Gól domácích ale nebyl jediným zvratem, který přišel v úvodní desetiminutovce. Už v 7. minutě neodhadl načasování souboje v pokutovém území domácí stoper Bambu a zfauloval Evanilsona. Nařízeného pokutového kopu se ujal sám faulovaný útočník a šanci s naprostým přehledem proměnil.

Porto se po vyrovnání rozjelo a začalo diktovat tempo hry. Ta tak ukazovala již předpokládaný obrázek, ve kterém se domácí spoléhali hlavně na protiútoky. Další šanci si však po čtvrthodině hry připsal hostující Galeno, jehož technickou střelu musel vyrazit brankář De Arruabarrena na roh.

Arouca se od úvodního gólu nedočkala jediné pořádné příležitosti, ale po půl hodině hry dostala skvělou šanci. Jason protečoval centr v pokutovém území Porta přímo do Pepeho ruky a sudí Almeida nařídil penaltu i na druhé straně. Tíhu pokutového kopu na svá ramena vzal Cristo a suverénním zakončením pod břevno doprostřed brány vrátil vedení na stranu Aroucy.

Porto s odpovědí opět dlouho nečekalo a opět byl ve hře Evanilson, který uprchl obraně domácích a s přehledem sám před brankářem skóroval. Jeho radost ovšem zkazil praporek pomezního rozhodčího symbolizující ofsajdové postavení. Toto rozhodnutí jako správně nakonec posvětil i videorozhodčí.

Od neuznaného gólu Porta naopak začali být domácí nebezpečnějším týmem na hřišti a dělali obraně soupeře velké problémy rychlým a přesným přechodem do útoku. Další gól už ale do změny stran nepadl a po ní Porto výrazně zvýšilo útočnou aktivitu.

Arouca se tak musela spoléhat zejména na dobrou obranu a spolehlivého De Arruabarrenu. Ten se hned v úvodu prvního poločasu vytasil se skvělými zákroky a zabránil rychlému vyrovnání po změně stran. Velkou šanci měl v 50. minutě po rohovém kopu Nico, ale uruguayský brankář jeho střelu z malého vápna vyrazil.

Potrestat neproměněnou šanci mohl na druhé straně v 58. minutě Mújica, ale jeho střelu zlikvidoval do té doby nijak zaměstnaný Diogo Costa. Nespolehlivá obrana Porta ale nakonec dlouho nevydržela a opět inkasovala. Španělský křídelník Jason si navedl z pravého křídla míč do středu, kličkou se zbavil Cardosa a přesnou střelou navýšil už na 3:1.

Porto s blížícím se konce zápasu stupňovalo tlak, ale mnohem víc hráčů Aroucy se s vědomím dvougólového náskoku zapojovalo do obrany. Nakonec se mu obranu podařilo v 87. minutě prolomit. Autové vhazování do pokutového území prodloužil Cardoso hlavou přímo na Conceiçãa, který v dobré pozici vrátil svému týmu naději na bodový zisk.

Osmiminutové nastavení tak slibovalo napínavou podívanou. Ta se ale nekonala. Maximální ofenzivní nasazení Porta totiž zcela eliminovalo ještě důslednější bránění Aroucy. V závěru navíc Cardoso nešikovně zfauloval Pucheho a viděl druhou žlutou kartu. Porto tak podruhé v řadě ztratilo v lize a pomalu vypadává ze souboje o mistrovský titul.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele