1. kolo
14.08.2023 21:45 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Benfica hned na úvod zaváhala a z Porta senzačně odjíždí s prázdnou

Benfica jako obhájce mistrovského titulu sehrála velmi divoký duel v Portu s místní Boavistou a vstup do nového ročníku nakonec nezvládla, protože utrpěla porážku v poměru 2:3. V nedělní dohrávce 1. kola sice hned dvakrát vedla o jednu branku, jenže v dlouhém sedmnáctiminutovém nastavení dvakrát inkasovala a zaznamenala tedy první nečekanou ztrátu. Duel navíc okořenily dvě červené karty po jedné na každé straně. V dresu lisabonského giganta si odbyl svou ligovou premiéru český obránce David Jurásek.

První poločas přitom vůbec nenasvědčoval tomu, že by se událo něco mimořádného, a k vidění byl spíše opatrný průběh s minimem šancí. SL poprvé zahrozilo v 9. minutě, kdy si Aursnes elegantně zpracoval míč a poté si ho přehodil na levačku, avšak zblízka nevyzrál na připraveného gólmana Joãa Gonçalvese. Přesně v polovině první půle se už ale skóre měnilo, jelikož se prosadil pětatřicetiletý argentinský mistr světa Ángel Di María.

Ten po rychlém brejku dva na brankáře obdržel finální přihrávku do volného prostoru od Rafy Silvy a z bezprostřední blízkosti ji neminul. Benfica si výrazně zkomplikovala svou situaci pět minut po změně stran, když ex-slávista Petar Musa nevybíravě došlápl kotník Abascala a rozhodčí António Nobre mu nekompromisně ukázal přímou červenou kartu. Boavista se dočkala kýženého vyrovnání v 55. minutě.

Skórovat dokázal slovenský krajánek Róbert Boženík, jenž se opřel do odraženého balónu v brankovém území soupeře a z pěti metrů ho propasíroval do bližšího spodního růžku. Oslabený favorit to však ani v deseti nevzal a o dvacet minut později si vzal zpět ztracené vedení. Přesnou mušku měl velmi aktivní Rafa Silva, neboť ten po tvrdá ráně Kökçüa a dorážce Joãa Nevese do břevna stál v správnou chvíli na správném místě a hlavou se trefil přímo pod břevno.

Hosté si pak hlídali hubený náskok, jenomže António Silva v 88. minutě evidentně podrazil ve vyložené brankové možnosti zakončujícího De Santise a Nobre bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Bruno Lourenço a gólmana Vlachodimose poslal na opačnou stranu - 2:2.

V deváté minutě nastavení orazítkoval David Neres horní tyčku svým ukázkovým volejem z pětadvaceti metrů, za další dvě minuty se síly na trávníku vyrovnaly, protože právě Lourenço přišlápl achilovku Florentina a Nobre po přezkoumání videozáznamu vytáhl druhou červenou kartu. Boavistu to ovšem nepoložilo a ve třinácté nastavené minutě naopak rozhodla o svém překvapivém úspěchu - podruhé v tomto střetnutí se prosadil Boženík po samostatném úniku z půlící čáry.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele