20. kolo
12.02.2023 19:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů FC Porto (© AFP)

Porto potřetí v sezóně porazilo Sporting

FC Porto potvrdil dobrou formu a z horké půdy lisabonského Sportingu si odváží všechny tři body. Hosty poslal po bezbrankové úvodní půli do vedení sváteční střelec Uribe a druhý gól v nastaveném čase přidal Pepê. Chermitiho trefa v samotném závěru utkání tak už měla pouze korigující funkci.

Oba týmy se v úvodních minutách spoléhaly hlavně na zkušené obrany a nepořádaly žádné nerozvážné ofenzivní výpady. První velkou šanci tak diváci viděli až v 19. minutě, kdy na levé straně hřiště uprchl domácí Reis a naservíroval přízemní centr přímo na nohu z druhé vlny nabíhajícímu Ugartemu, který však v jasné šanci trestuhodně minul bránu a ukázal, proč i v druhé sezóně za Sporting čeká na ligový zásah.

Také Porto se nakonec v první půli své velké šance dočkalo. Ve 33. minutě zaspala domácí obrana Taremiho náběh do pokutového území, kde íránský útočník sice překonal brankáře Adána, ale nastřelil pouze břevno. Hlavou pak mohl míč do odkryté brány dorazit Marcano, ale svou chladnokrevnost z pozice stopera na opačné straně hřiště neukázal a bránu minul.

Skvělou kopací techniku ukázal v nastaveném čase úvodního dějství Marcus Edwards. Anglický křídelník se ujal exekuce volného přímého kopu a nebýt pohotového zákroku brankáře Costy, zapadl by míč přesně pod břevno.

Také po změně stran hýřila větší aktivita a energie z hráčů Sportingu, ale stejně jako ve finále Ligového poháru mělo Porto vše pod kontrolou. V 60. minutě se Uribe pokusil na hranici pokutového území o průnikovou přihrávku, ale míč se od bránícího Ugarteho odrazil ideálně právě pro Uribeho, který v jasné šanci nezaváhal a poslal hosty do vedení.

Porto moc dobře ví, kde je jeho hlavní síla a po vstřeleném gólu opět soustředilo síly hlavně na pevnou obranu. Pro Sporting tak začalo dobývání, které dlouho nemělo žádný výsledek. Teprve v 87. minutě našel Edwards dlouhým centrem na zadní tyč nabíhajícího Chermitiho, který však netrefil míč ideálně a Costa jej vyrazil.

O pár minut později už vyprodaný Estádio José Alvalade poprvé propukl v jásot. Gomesovu střelu z hranice velkého vápna sice Costa vyrazil, ale pouze k Chermitimu, jenž ve své další šanci už mířil přesně. Radost osmnáctiletému záložníkovi ale nakonec zkazil ofsajd, jehož hranici o půl metru překročil.

Zatímco většina utkání nabídla opatrný přístup od obou týmů, poslední minuty budily velké emoce. Ve čtvrté minutě nastaveného času prodloužil Martínez hlavou centrovaný míč na Pepêho, který nastartoval své rychlé nohy, prohnal se okolo Coatese a lobem přes Adána navýšil vedení Porta.

Svého zářezu na pažbě se nakonec dočkal i v útoku aktivní Chermiti, když si naběhl na Gomesův centr na zadní tyč a nekompromisní hlavičkou snížil na 1:2. Víc už se ale skóre neměnilo a Sporting si tak připsal už šestou porážku v sezóně, která mu stačí pouze na 4. místo. Na druhé Porto po vzájemném utkání ztrácí už deset bodů.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele