1. kolo
14.08.2015 21:30 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

CD Tondela - Sporting CP 1:2

Hodně divokou premiéru prožil na lavičce Sportingu nový kouč Jorge Jesús. Jeho svěřenci byli v duelu na půdě nováčka z Tondely velkými favority, nakonec ale museli na výhru čekat až do osmé (!) minuty nastavení - a to ještě přišla z penalty. Domácím tak místo oslav nečekaného bodu zbyly jen oči pro pláč..

Smutným hrdinou zápasu se stal domácí záložník Luís Alberto, který si dnes před dvaadvaceti tisícovkami diváků, natěšenými na historicky první start jejich týmu v nejvyšší soutěži, prožil hotový emocionální kolotoč: nejprve po hodině hry smazal favoritův náskok, potom však právě jeho faul připravil nováčka o remízu.

Jakkoliv jsou ovšem pocity domácích jistě zjitřené, pouhý pohled na sestavu Sportingu dával jasně tušit, že tady to zavánělo čistou "dvojkou" - vždyť jen v ofenzivní části museli až z lavičky naskakovat do utkání takoví borci jako Carlos Mané a Fredy Montero. Jesús se rozhodl začít hned se čtyřmi útočnými 'tykadly'; na trávník se tak vměstnali André Carrillo, Bryan Ruiz, Islam Slimani i Teofilo Gutiérrez, a to ještě koučovo ultraodvážné 4-4-2 spoléhalo na středový dvojblok Joao Mário - Adrien Silva.

Důsledkem takto nastavené taktiky byl vcelku logicky úvodní nápor Lvů, který mohl už v desáté minutě proměnit Slimani; po chytrém pasu Gutiérreze však zblízka nechal pouze vyniknout domácího gólmana Matta Jonese. Hosté tak museli s oslavami počkat ještě dalších pět minut, než se po pečlivě budovaném postupném útoku dostal míč na Máriovu kopačku; záložník Sportingu napřáhl, balon se otřel o bránícího Kaká a zapadl za záda anglického strážce.

Favorit měl i další šance: Carrillův únik za zapomenutou domácí obranu však skončil lobem mimo tři tyče, Slimani zase (už po změně stran) málem úspěšně zakončoval chytrou akci Ruíze a Carrilla. A pak, v 58. minutě, zničehonic udeřili domácí - přímý kop propadl až před Ruie Patrícia a v nastálém zmatku propasíroval míč do sítě šťastlivec Alberto. Na tribunách propukla obrovská radost..

..a slavilo se ještě po uplynutí stanovených 90 minut, po nichž svítil na tabuli stále stav 1:1. Zoufalý Jesús sáhl k poslední změně, když na nastavení poslal na hřiště čerstvého Gelsona Martinse. A právě to se stalo Tondele osudným - právě Martins byl totiž tím, koho si Luís Alberto "vybral" v posledních vteřinách k nedovolenému zákroku. Sudí Carlos Xistra nařídil penaltu, kterou kapitán Adrien Silva zkušeně proměnil a zchladil tak nadšení domácích příznivců.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jelikož je Tondela nováček, tak tip: 2 ale handicap bych tam nedával...

Reagovat
Hiko

Hraje se na stadionu v Averiu. Portugalské týmy mají povoleno si vybrat 3 domácí utkání v sezoně, která neodehrají na svém domovském stadionu. Tondela i Arouca chtějí hrát proti třem největším právě v Aveiru (a zajistit si tak zajímavé příjmy při návštěvách vyšších než 15 tisíc), tento stadion tak nezůstane díky tomuto zcela opuštění. Beira Mar totiž hraje až třetí ligu, na kterou jim bohatě stačí městský stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele