30. kolo
30.03.2024 13:30 CET
4 : 3
(1:2)

Reportáž

Alexander Isak (© AFP)

Newcastle třemi góly v závěru otočil nepříznivý vývoj s West Hamem, hrdinou byl Barnes

Fotbalisté Newcastlu nakonec ovládli duel 30. kola Premier League proti West Hamu, nad nímž po divokém průběhu zvítězili 4:3. Duel odstartovala chyba Vladimíra Coufala, po jehož faulu domácí proměnili penaltu a otevřeli skóre. Pak se sice Kladiváři do zápasu rychle vrátili a vypracovali si dvoubrankový náskok, ten jim však kvůli fantastickému střídání Strak nevydržel. V 67. minutě totiž na hřiště nastoupil Harvey Barnes, jenž zkraje závěrečné desetiminutovky srovnal a v nastaveném čase rozpoutal v St James’ Parku nádherným obstřelem nefalšovanou euforii. Smutný závěr klání na vlastní kůži prožil také Tomáš Souček, který stejně jako jeho český spoluhráč nastoupil v základní sestavě.

V dresu The Hammers se před reprezentační pauzou opět předvedl Coufal, jenž se díky další přesné přihrávce zařadil mezi nejproduktivnější beky soutěže. Ani jeho příspěvek ovšem nezabránil druhé po sobě jdoucí ztrátě West Hamu, který tak místo nejlepší čtyřky zůstal blíže právě Strakám. Ty naposledy srdnatě bojovaly na hřišti Chelsea, porážku se jim ale odvrátit nepodařilo.

Hned ve třetí minutě dostal Newcastle hosty pod tlak, z nějž vyústil nešikovný zákrok Coufala, jenž ve vápně zezadu srazil Anthonyho Gordona, a zavinil tak pokutový kop. Ten s přehledem po zemi proměnil Alexander Isak. S odpovědí přispěchal ve 21. minutě Michail Antonio, kterého do samostatného úniku vyslal milimetrovým centrem Lucas Paquetá. Straky si mohly vzít vedení zpět ve 36. minutě, kdy razantní hlavička Gordona proplula kousek vedle pravé tyče. Ještě blíže k přesnému zásahu měl Bruno Guimaraes, jeho technický obstřel z hranice vápna však rozezvučel břevno. O to větším šokem byla pro domácí příznivce trefa Mohammeda Kuduse z 10. minuty nastavení, které předcházela kontroverzní rychlá rozehrávka stadardky.

Kladiváři si přenesli gólový apetit i do druhého dějství. Obranná hlavička Součka po rohovém kopu nastartovala rychlý brejk West Hamu, na jehož konci stál osamocený Jarrod Bowen, jenž uklidil míč k levé tyči. Aktivním Strakám následně bránila v korekci skóre vlastní nemohoucnost. Po nedostoupení Coufala při obranném zákroku se k balonu dostal Barnes, Lukasz Fabiaňski si ovšem jeho střelu z ostrého úhlu pohlídal. V 77. minutě byl už polský gólman krátký na druhou penaltu Isaka v utkání. Chvíli nato si šikovně naběhl do uličky Barnes a přízemním pokusem mezi nohama Fabiaňského dorovnal stav duelu. Anglický šikula poslal fanoušky na stadionu St. James' Park do extáze v rané fázi nastavení, kdy si 16 metrů od cíle odstavil obránce a poslal míč nechytatelně k pravé tyči. The Irons sice po vyloučení Gordona dohrávali v početní přesile, vyrovnávací zásah už však nepředvedli.

Newcastle tedy díky fantastickému závěru po téměř třech letech doma vyzrál na Kladiváře. V dalším kole jej čeká už 2. dubna Everton, West Ham změří v tentýž den v městském derby síly s Tottenhamem.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (6)

Přidat komentář
JimBob

opet si sem jdu odlozit komentar o phillipsove neschopnosti. vazne, kdyby tam hral nekdo z juniorky west hamu, bude vetsim prinosem...

Reagovat
OnlyWHU

Bohužel.

Reagovat
OnlyWHU

Jak po..... zápas.

Do 1:3 jsme ukázali naši sílu, ale pak opakující se klasika. Pasivita, jakoby ztráta kondice i sebevědomí a nebezpečný soupeř trestal. Zastavit rozjetého a s penaltami šťastnýho soupeře bylo těžký. Tentokrát hořel Cuf, jenž na svý protivníky nestíhal. Nemáme kvalitní náhradníky a KF by už neměl být ani na lavce. To, co zatím předvedl, je fakt šílený. Množí se spekulace, že má problémy i mimo hřiště. Škoda Sukovy šance v posledních minutách. Měl to ložený.

Na závěr sezony se moc netěším, náš los je drsnej.

COYI!!!

Reagovat
kolouch

Urcite nepatrim k prednim Moyesovym kritikum, ale tohle byl z jeho strany neskutecny prokauc. Proc mame potrebu ustupovat od fungujici hry a posilat ve druhe puli do hry co nejvice defenzivnich hracu? Kolik nas to jelito Phillips bude stat jeste bodu nez Moyes pochopi to, co chape uz snad kazdy, tj. ze na to absolutne nema? Newcastle byl na lopatkach, dnesni prohra jde jednoznacne za Moyesem

Reagovat
JimBob

moyes to hraje jak ja v czech soccer manageru. prvni pule utok a urvat gol dva, druha pule 100% beton a stridat vyhradne mezi 70.-90. minutou dle uz stokrat zajetyho vzorce. ale vazne, vzdycky se tomu musim tlemit, jaky retro v tomhle ohledu jede

Reagovat
OnlyWHU

Taky nepatřím k hlavním a častým kritikům Moyese. Ale...

Od začátku roku si někdy více, někdy méně, myslím, že Moyes už nemá WHU co dát. Přestože dokáže často vyhmátnout dobrou základní sestavu, další vedení zápasů mu nejde. Ano, jeho sklon k bránění nadějného výsledku často vede ke ztrátě bodů. Navíc nemá kým střídat, což vidím jako hlavní lapsus druhý půlky sezóny.

Dnes to ale zazdil především on. A taky tupý rozhodčí, kterýho jakoby fascinovaly dresy kolegů z hokeje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele