15. kolo
05.12.2023 21:15 CET
3 : 4
(1:2)

Reportáž

Gabriel Jesus (© AFP)

Rozjetý Arsenal nezpomalil ani v zastávce Kenilworth Road. Výhru trefil v nastavení Rice

Fotbalisté Arsenalu zvítězili v 15. kole Premier League na půdě Lutonu 4:3 a prodloužili si pobyt v čele ligového pelotonu. Utkání začalo pro hosty slibně, Bukayo Saka totiž oslavil svůj 200. start v dresu Gunners asistencí, díky které se navíc přímo podílel na gólu proti každému z 25 týmů v anglické nejvyšší soutěži, proti nimž nastoupil. Domácí ale hned dvakrát udeřili po rohu a v 57. minutě šli dokonce i s přispěním nejistého Davida Rayi do vedení, když přesným zásahem oslavil své 30. narozeniny Ross Barkley. O pouhé tři minuty později však Gunners znovu srovnali krok a v infarktovém závěru jim zajistil tři body hrdina Declan Rice.

Arsenal po těsné porážce s Newcastlem opět najel na vítěznou vlnu, díky níž se probojoval do čela Premier League, které vévodil s náskokem dvou bodů na Liverpool. Sérii pěti soutěžních vítězství v řadě chtěli Gunners natáhnout na hřišti Lutonu. Nováček v tak dobré náladě nebyl, jelikož nedokázal navázat na výhru s Crystal Palace a o víkendu padl na hřišti Brentfordu 1:3. Stále se však zuby nehty držel nad sestupovým pásmem, a to i přesto, že měl druhou nejhorší ofenzivu v celé soutěži.

V úvodních minutách fanouškům Gunners zatrnulo, jelikož se na zemi po tvrdém střetu ocitl Gabriel Martinelli. Brazilský křídelník ale náraz do zad rozběhal a ve 20. minutě vstřelil první gól utkání. V pokutovém území si našel přihrávku od Saky a placírkou i s přispěním teče procpal míč za záda bezmocného Thomase Kaminskiho. Radost hostů ovšem příliš dlouho nevydržela, jen o pět minut později se totiž hlavičkou po rohovém kopu prosadil Gabriel Osho. Po půlhodině hry měl další příležitost Martinelli, tentokrát však jeho pokus na přední tyč skvěle zlikvidoval belgický brankář. Kaminski držel svůj tým nad vodou i v závěru poločasu, kdy vytáhl na roh technickou střelu Saky. Nakonec ovšem přece jen kapituloval, když jej nechytatelnou hlavičkou z malého vápna překonal Gabriel Jesus.

Sympaticky hrající Luton sice už podruhé v utkání o gól prohrával, ani po změně stran se však nevzdal, z čehož nakonec pramenila vyrovnávací trefa Elijaha Adebaya. Kloboučníci pravděpodobně pilně trénovali rohové kopy, protože branka anglického útočníka přišel opět po této standardní situaci, k čemuž velkou měrou přispěl i chybující Raya. Fanoušci na zaplněných tribunách začali burácet v 57. minutě, kdy poslal domácí do vedení Barkley. Velmi špatný den si vybral španělský brankář v barvách Arsenalu, jenž i tomuto gólu mohl zabránit. Velké oslavy ale vydržely The Hatters jen tři minuty. Poté se totiž dokázal prosadit probuzený Kai Havertz, který z bezprostřední blízkosti propálil Kaminskiho. Gunners si podle očekávání v závěru vytvořili obrovský tlak, jenž nakonec využil v 97. minutě hrdina Rice.

Arsenal tak s nováčkem soutěže nezaváhal a vítězstvím si pojistil první příčku v tabulce. V dalším kole se 9. prosince Gunners střetnou s Aston Villou, Hatters změří o den později síly s Manchesterem City.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele