12. kolo
12.11.2023 17:30 CET
4 : 4
(2:2)

Reportáž

Cole Palmer (© Getty Images via AFP)

Střet gigantů po letech nabídl zábavnou přestřelku. Úřadujícího mistra obral o body odchovanec

Fotbalisté Manchesteru City remizovali ve 12. kole Premier League na hřišti Chelsea 4:4. Nebylo překvapením, že jako první inkasovali The Blues, jelikož se jim to v průběhu roku 2023 přihodilo již ve 20. utkání. Nečekaně naopak vypadalo další pokračování zápasu. Poslední čtyři ligové souboje těchto týmů opanovali Citizens, přičemž pokaždé jim k tomu stačila jediná branka. Tentokrát se však klání změnilo v přestřelku, jejímž hlavním hrdinou se zdál být Rodri, který tečovanou ranou z 86. minuty poslal favorita do vedení. V nastavení však Londýňané kopali penaltu a tu proměnil Cole Palmer, odchovanec soupeře, jenž do hlavního města zamířil teprve v létě. Domácí tak vzájemné střetnutí neprohráli poprvé od května 2021, kdy ovládli finále Ligy mistrů.

Citizens sice před měsícem prohráli důležitý souboj s Arsenalem, přesto před tímto kolem zaujímali první příčku v tabulce. Vzájemná bilance zápasů s Chelsea navíc napovídala tomu, že tam zůstanou i po jeho skončení, jelikož The Blues v lize čtyřikrát v řadě zdolali, vždy navíc shodným výsledkem 1:0. Lehkým paradoxem tohoto šlágru byla postava rozhodčího. Anthony Taylor byl o uplynulém víkendu za trest přeřazen do druhé nejvyšší soutěže, tentokrát však dostal na starosti nejsledovanější duel víkendu.

Navzdory úvodní aktivitě Chelsea to byli právě hosté, kteří udeřili jako první. Po faulu Marca Cucurelly v pokutovém území se z penaltového puntíku prosadil Erling Haaland. Vedení ovšem nemělo dlouhého trvání. Přímý kop Reece Jamese ještě dokázal brazilský brankář vytěsnit nad, na hlavičku svého krajana Thiaga Silvy po rohovém kopu už nedosáhl. Řetězec chyb obranné řady hostí v závěru první půle potrestal bývalý svěřenec Pepa Guardioly Raheem Sterling, jenž doklepl míč do prázdné brány po skvělé práci Jamese. Krátce nato mohlo být znovu vyrovnáno, fanoušci domácích ale pěli ódy na Roberta Sáncheze, jenž vychytal nebezpečnou Haalandovu ránu. Na hlavičku Manuela Akanjiho po rohovém kopu už byl ovšem krátký.

Na gólovou úvodní půli navázala i ta druhá. V epicentru dění byl opět Haaland, který ve skluzu dotlačil míč za brankovou čáru. O několik minut později se mezi střelce po protiútoku málem zapsal Jérémy Doku, avšak jeho střelu nakonec stihl zlikvidovat muž mezi třemi tyčemi. Jeho neproměněná šance mohla záhy hosty mrzet. Obranou proklouzl jako nůž máslem Palmer, jehož ale zradilo zakončení. Svěřenci Mauricia Pochettina přece jen přišli s odpovědí. Gallagherovu bombu zpoza vápna Ederson vyrazil pouze před sebe, jenže tam číhal připravený Nicolas Jackson a vyrovnal. O osudu utkání mohl rozhodnout střídající Malo Gusto, nicméně z úrovně penalty přestřelil bránu. Rodri, jehož dělovka s přispěním teče rozvlnila síť domácí brány, navrátil vedení zpět na stranu hostů. V nastaveném čase ovšem ve vápně střídajícího Armanda Broju fauloval Rúben Dias a na světě byla další penalta. Tu proměnil další bývalý hráč Manchesteru Palmer, jenž tak ozdobil velmi dobrý výkon veledůležitým vyrovnávacím gólem.

Po čtyřech vzájemných ligových porážkách v řadě tak Chelsea zabrala a vybojovala bod. Její těžký los pokračuje 25. listopadu v Newcastlu, Manchester City tentýž den přivítá Liverpool.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (1)

Přidat komentář
MCFC_8

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele