9. kolo
02.10.2022 15:00 CET
6 : 3
(4:0)

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

City naprosto dominovalo v manchesterském derby, k vidění bylo devět branek i dva hattricky

Manchesterské derby ovládlo domácí City ve velkém stylu. Dominantní první poločas, po kterém Citizens vedli už 4:0, jasně ukázal, že výkonnostní rozdíl mezi oběma kluby je obrovský. Ve druhém poločase padlo dalších pět gólů, nicméně na výhře domácích to nic nezměnilo. V hlavních rolích byli dva třígóloví střelci, a to Erling Håland a Phil Foden.

Citizens mohli jít do vedení hned ve třetí minutě. Hålandovu hlavičku vykopl Scott McTominay pouze ke Kevinu De Bruynemu, jenž prudkou střelou z první nedokázal prostřelit na vápně stojícího De Geu, a následná rána Bernarda Silvy byla zablokována opět McTominayem.

Skvělý nástup domácích do utkání potvrdil v 8. minutě Phil Foden. Ten byl v pokutovém území Red Devils úspěšnější než jeho předchůdci z před pár minut a osamocený vystřelil po přihrávce Silvy nechytatelně za záda De Gey.

Po inkasovaném gólu se obraz hry změnil a míč na svých kopačkách začali mít i hosté, nebezpečnější i nadále zůstávali domácí. V 18. minutě zazněla tyč po střele Gündogana z přímého kopu a o dvě minuty později jen mířil jen těsně vedle Foden.

Po půlhodině hry byl k vidění další závar před brankou D Gey. Po několika zablokovaných střelách se k míči dostal De Bruyne, jenž střelou zpoza šestnáctky vystřelil, španělský gólman raději pojistil situaci zákrokem a následoval rohový kop. Z něj se už domácí radovali z druhé branky. Håland přehlavičkoval McTominaye a poslal míč do protipohybu gólmana, bránící Malacia pak odkopával míč už zpoza brankové čáry - 2:0.

Ve 37. minutě přišla další fantastická akce v podání dvojice De Bruyne - Håland. Belgický záložník precizním centrem našel na zadní tyči norského ostrostřelce, který ve skluzu míč zasáhl a opět rozvlnil síť De Geovy branky.

Gólový koncert Manchesteru City pokračoval ještě do konce prvního poločasu. Protiútok využili domácí dokonale, když skvěle hrající Håland, tentokrát v roli přihrávajícího hráče, našel za obranou soupeře Fodena. Anglický reprezentant se z bezprostřední blízkosti nemýlil a v 43. minutě vstřelil svůj druhý gól v utkání.

Druhý poločas nabídl aktivnější fotbal ze strany hostů, kteří se snažili alespoň trochu zdramatizovat stav utkání. To se podařilo v 55. minutě, kdy se z úctyhodné vzdálenosti rozhodla vystřelit nejdražší letní posila Red Devils Antony. Jeho krásná dalekonosná střela přesně zapadla k pravé tyči Edersonovy branky a bylo sníženo na 4:1.

Namísto tlaku United a snahy o další branku přišla pasáž, ve které dominovali domácí. Håland se v 60. minutě dostal ke střele z hranice pokutového území, jeho pokus však jen těsně proletěl vedle tyče hostujícího gólmana. O čtyři minuty později byl už však úspěšnější, kdy razantní střelou prostřelil De Geu, zvýšil opět na rozdíl čtyř branek a dovršil svůj třetí hattrick v domácím ligovém utkání v řadě.

V 73. minutě potřetí v utkání rozvlnil soupeřící síť i další hráč Man City, a to Foden. Ten převzal míč po Hålandově sklepnutí, zcela osamocený následně bez větších problémů prostřelil De Geu a zvýšil už na 6:1.

Gólové hody však ještě neskončily. Osm minut před koncem vyrazil Ederson střelu střídajícího Freda pouze před sebe a k míči se dostal Martial, který hlavičkou kosmeticky upravil skóre na 6:2. V 90. minutě byl ještě v pokutovém sražen Cancelem Martial a rozhodčí Oliver bez váhání odpískal pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný hráč a s přehledem penaltu proměnil.

Ani jeho dvoubrankový přínos však nezměnil nic na vysoké prohře United, který se po dnešním utkání nachází na šesté příčce. Naopak Citizens se posouvají na druhé místo za londýnský Arsenal.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (7)

Přidat komentář
MCFC_8

2:0

Reagovat
fcb+mufc

0-2

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
LyEX

No mohol sa zraniť Maguire akurát pred zápasom so City? Tak to bola istota, teraz neviem už.

Reagovat
Rezan

jasná 2. To nemůže dopadnout jinak

Reagovat
waynemarkrooney

2:3

Reagovat
MCFC_8

Ten koniec vypusteny, ale inak nemam slov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele