23. kolo
12.02.2023 17:30 CET
3 : 1
(3:0)

Reportáž

Riyad Mahrez (© AFP)

Citizens tentokrát zaváhání Arsenalu bez trestu neponechali. Aston Villa odvrátila debakl

Manchester City ve 23. kole Premier League porazil na vlastním hřišti Aston Villu 3:1 a díky ztrátě vedoucích Gunners stáhl jejich náskok na čele tabulky na tři body. Tradičního kanonýra Erlinga Haalanda tentokrát zastoupili jeho spoluhráči ze záložních řad. Ráz utkání určil už ve čtvrté minutě sváteční střelec Rodri, pro kterého to byla teprve druhá branka v této sezoně. Villans po změně stran zastavili soupeřův gólostroj a skóre zkorigovali, přesto v zápase potvrdili zhoršenou defenzivu. Ta v posledních dvou duelech inkasovala celkem sedmkrát.

Hon světlemodrých na vedoucí Arsenal dostal trhlinu v minulém kole na novém stadionu Tottenhamu, kde City ani na čtvrtý pokus nedokázalo nejen vyhrát, ale také vstřelit branku. O motivaci proti svěřencům Unaie Emeryho měli mít navíc postaráno i díky faktu, že nad Villans vyzráli v posledních sedmi domácích duelech a tuto sérii určitě nechtěli porušit. Tým z Birminghamu však vzhledem k dobré formě na hřištích soupeřů neplánoval věnovat favoritovi nic zadarmo. Ve venkovních duelech totiž uspěl již třikrát za sebou.

Aston Villa potvrdila, že je v bránění standardních situací jedním z nejhorších týmů v lize, když si Rodri už ve čtvrté minutě naběhl na centrovaný míč z rohového kopu a překonal čerstvého mistra světa Emiliana Martíneze. O několik minut později nedokázal Ilkay Gündogan zužitkovat ohromnou šanci, když v souboji jeden na jednoho vytáhl Martínez důležitý zákrok. Standardní situace nadále dělaly Aston Ville problémy, ale hráči Citizens nedokázali protlačit míč za Martínezova záda. To se povedlo až Gündoganovi ve 39. minutě, když využil zaváhání obrany a přesné přihrávky od Haalanda. Dvě minuty před koncem nastavení prvního poločasu přidal třetí branku z penalty Riyad Mahrez.

Trenér Pep Guardiola nechal na druhý poločas odpočinout kromě Rúbena Diase také Haalanda, ten tak nezvýšil svůj náskok v tabulce střelců. I přesto, že hráči Citizens ubrali ve svém tlaku, stále bez problému kontrolovali tempo střetnutí a nenechali Lvy ani čichnout k domácí brance. Hrubá chyba Bernarda Silvy přece jen darovala Aston Ville první šanci. Tu v 61. minutě zkušeně proměnil Ollie Watkins, který zkorigoval stav utkání na 3:1. Posledních 10 minut se neslo ve znamení pálení šancí. Nejdříve nově příchozí Philippe Coutinho svou daleknosnou střelou netrefil branku a poté Mahrez z bezprostřední blízkosti nesmyslně přestřelil.

Citizens tedy hodili nedávný neúspěch za hlavu a připsali si cennou výhru ve stíhací jízdě za ligovým lídrem. Arsenal je navíc kuriózně příštím ligovým soupeřem obou aktérů tohoto utkání. City se s ním střetne 15. února na Emirates a Villa jej na svém hřišti přivítá o tři dny později.

Autor: Livesport.cz / Josef Chalupa

Komentáře (3)

Přidat komentář
MCFC_8

3:0

Reagovat
fcb+mufc

2-2

Reagovat
Naseroslosos23

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele