14. kolo
02.12.2018 15:05 CET
4 : 2
(1:2)

Reportáž

Severní Londýn je červený, Arsenal zvrátil derby s Tottenhamem čtyřmi góly

Severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem ani tentokráte nezklamalo. Hektický zápas plný zvratů, penalt a karet všech barev nakonec vyzněl lépe pro domácí Kanonýry, kteří zvítězili 4:2. Hrdinou odpoledne se stal Piérre-Emerick Aubameyang, jenž dva góly dal a na jeden přihrál, díky čemuž se posunul na čelo tabulky střelců a Arsenal na čtvrté místo právě před Tottenham.

Očekávání fotbalové veřejnosti byla jako obvykle vysoká a jako obvykle je hned první půle dokonce předčila. Úvodní minuty patřily jednoznačně Arsenalu, který soupeře podrobil agresivnímu napadání, a ustavičný tlak se domácím podařilo i zanedlouho zužitkovat. Xhakův přímý kop z deváté minuty totiž Jan Vertonghen tečoval zdviženou rukou a Mike Dean po krátké rozvaze ukázal na značku pokutového kopu. Piérre-Emerick Aubameyang tíhu okamžiku ustál a svým devátým ligovým gólem sezony poslal Kanonýry do vedení.

Domácích bylo i nadále plné hřiště a zaskočení Spurs se museli vypořádat s několika dalšími nebezpečnými šancemi na navýšení skóre. Aubameyang však v nelehké pozici nedokázal patřičně zakončit, Iwobi po výtečné souhře Xhaky s Kolašinacem nechal vyniknout Huga Llorise a Bellerínovu nebezpečnou ránu na poslední chvíli zablokoval Davies. Tottenham v úvodní dvacetiminutovce zahrozil pouze prostřednictím Heung-Min Sona, jehož ránu na přední tyč si Bernd Leno pohlídal.

S blížící se půlhodinou hry se však hosté přece jen dostali více do utkání a v 30. minutě se jim povedlo zápas srovnat i na výsledkové tabuli. Eriksenův povedený přímý kop na přední tyč lehce tečoval Eric Dier a Leno již míči v cestě do sítě nezabránil, byť si na něj sáhl. Dierova následná oslava s prstem u úst vůči domácím příznivcům vyvolala roztržku mezi oběma lavičkami, až musel nastalou situaci uklidňovat i Mauricio Pochettino.

A sotva se hra zase rozběhla, dostali se Spurs do šokujícího vedení. Další dobrý výpad aktivního Sona totiž skončil pádem jihokorejského forvarda v pokutovém území po skluzu Holdinga a Mike Dean i tentokráte rozhodl, že se jednalo o provinění proti pravidlům. Nic na tom nezměnily ani opakované záběry, dle nichž k Sonově podražení nedošlo, a Harry Kane nabídnutou příležitostí nepohrdl. Anglický kapitán tak jen potvrdil svou perfektní bilanci proti londýnskému rivalovi, která v tu chvíli čítala osm branek z pouhých osmi zápasů.

Rozhozený Arsenal se vzepjal k honbě za vyrovnáním až v samém závěru poločasu, ale Mustafiho hlavička skončila s Llorisovým přispěním jen na břevně, a tak se do kabin odcházelo za stavu 1:2. Unai Emery o přestávce na nic nečekal a do druhé půle sáhl hned ke dvojímu střídání s novými tvářemi Ramseym a Lacazettem. Oba záhy ukázali, že španělský kouč měl šťastnou ruku.

První slibnou šanci si po změně stran vytvořili hosté, když Lena pořádně protáhl Kane ranou z přímého kopu, ale poté už hrál zase prim Arsenal. V 56. minutě se po výtečné průnikové přihrávce Bellerína a přistrčení Ramseyho odhodlal k pohotovému zakončení zpoza šestnáctky Aubameyang a brilantní ranou přesně k tyči nedal Llorisovi ani čas se pohnout, natožpak jeho ránu zachytit. Vyrovnání domácí znovu nakoplo a Dele Alli musel na brankové čáře vykopnout Mustafiho gólovou ránu, zatímco Lucas Torreira napálil odražený míč asi metr od horního růžku.

Ani tentokráte se ale Arsenal nevyvaroval zaváhání v defenzivě, neboť Bellerín poslal před vlastním pokutovým územím míč přesně na nohu Sona. Jeho rána ovšem postrádala přesnost a Leno ji tak dokázal vyrazit. Když pak došlo k obdobné hrubce i na druhé straně, byl Arsenal nekompromisní. Juan Foyth se nechal rozhodit napadajícím Ramseym, jenž bleskově posunul míč nabíhajícímu Lacazettovi. Francouzský útočník sáhl k totožnému řešení jako jeho parťák Aubameyang, a přestože při přízemní střele zpoza pokutového území podklouzl, míč ještě na cestě do brány příhodně pro Arsenal tečoval bránící Dier a Hugo Lloris padl k tyči příliš pozdě.

Sotva se rozbouřené domácí publikum trochu uklidnilo, mohlo vypuknout v jásot znovu. Aubameyang výjimečně zastal roli nahrávače a povedenou kolmicí vybídl k zakončení Torreiru, jenž proklouzl okolo Diera a tvrdou křižnou ranou z mírného úhlu propálil i Llorise. Zmar Spurs posléze dokonal Jan Vertonghen, jemuž se sice povedlo špičkou kopačky odpálit míč před napadajícím Lacazettem, jenže poté přišlápl i kotník francouzského útočníka a po udělení druhé žluté karty v zápase musel předčasně opustit hřiště.

Arsenal tak znovu potvrdil pověst nejlepšího týmu Premier League, co se druhých poločasů týče, zatímco Tottenham prohrou 4:2 rozmnožil počet bodů, které v ligových severolondýnských derby ztratil z průběžného vedení, a to na rekordních 40. V tabulce se Kanonýři posunuli na čtvrtou příčku právě před svého lokálního rivala, a to při bodové rovnosti pouze díky lepšímu skóre.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (15)

Přidat komentář
MCFC_8

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Aurier, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Sissoko - Son, Eriksen, Alli - Kane

Dúfam, že Janovi zostali nejaké sily na tento zápas. Potrebujeme ho. Foyth ešte nie je pripravený. Predpokladám, že Rose nie je pripravený nastúpiť od začiatku, i keď by sa hodil.

Reagovat
ignor24

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1 (1:1) Auba, Iwobi, Ramsey- Kane (pen)

Leno-Musta,Papa, Holding- Bells, Torreira, Xhaka,Kola-Ozil,Iwobi- Auba.

V prubehu naskoci Laca, Mkhi a Aaron.

Snad se nenechame vytocit tou slepici Deanem

Reagovat
rezba

Zápas by měla vysílat televize seznam

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Messi the Genius"10"

dobře to vysílala pochvala....více takových zápasů

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Bellerina a Foytha toho opravdu do svého teamu chceš dlouhodobě uplně mimo typci

Reagovat
jaRys9

Reagovat
smazaný uživatel

Asi si zápas neviděl... :)) úplně mimo a to ne jen dnes. Hořej jak papir v těch obranach oba dva.

Reagovat
Mikesh

Nádhera!!!

Reagovat
jaRys9

Reagovat
Messi the Genius"10"

Opravdu pěknej zápas i pěkně odvysílaný televizí seznam

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Gunners si pochutnaly na Slepičí polívce . Luxusní match

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele