22. kolo
18.01.2015 17:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Manchester City - Arsenal FC 0:2

Manchester City letos doma podruhé padl! Etihad Stadium není tou pevností jako při mistrovských sezónách Citizens a dnes toho využil Arsenal. Wengerův tým předvedl především zodpovědný výkon plný nasazení a dokonalého počínání pod tlakem. Góly Cazorly z penalty a Girouda posunuly Gunners a páté místo s bodovým odstupem na druhý Manchester United. Domácí naopak ztrácí na druhé pozici ztrácí na Chelsea už pět bodů.

Dneškem skončily dvě dlouhé série. Manchester City prohrál po čtrnácti soutěžních zápasech, Arsenal naopak porazil jednoho z hvězdného tria Man City, Man Utd a Chelsea po šestnácti neúspěšných pokusech. Favoritům nepomohl ani návrat Agüera a Kompanyho do základní sestavy po šesti, respektive pěti zápasech.

Většina děje prvního poločasu se odehrávala v prostřední třetině trávníku, obrany obou celků byly skvěle konsolidované. Manchester City se v úvodu utkání do šestnáctky Gunners nedostal vůbec, Arsenal zahrozil pouze centrem Oxlade-Chamberlaina, který Giroud za přispění Kompanyho nedokázal zakončit přesně.

Až po dvaceti minutách byli hosté připuštěni ke své hře, když uprostřed hřiště na malém prostoru šikovně kombinovali; byť poměrně jednotvárně a bez potřebného využití roztažení do křídel. I levý bek Nacho Monreal byl v takových momentech natlačený doprostřed, což se ovšem nakonec ukázalo jako klíčový prvek.

Monreal si po jedné z takových akcí narazil s Giroudem a ve vápně byl sražen Kompanym. Rozhodčí Mike Dean neváhal ani chviličku a ukázal na puntík. Penalty se chopil tradiční exekutor Santi Cazorla, a přestože Joe Hart vystihl směr jeho rány, na razantní úder k tyči nedosáhl - 0:1 a pro Cazorlu čtvrtá proměněná desítka (a pátý gól) za posledních osm střetnutí.

Po otevření skóre se hra vrátila do předchozích kolejí. Man City byl o fous aktivnějším týmem, ale nedostatek přímočarosti i tvořivosti byl velkým kamenem úrazu, který souvisí s absencí Yayi Tourého. Když to nešlo po zemi, začali to domácí zkoušet vzduchem - způsob jistě efektivnější, avšak do konce poločasu z něj vytěžili pouze dva rohové kopy. Agüero, Silva, případně Milner se přeci jen s Koscielnym a Mertesackerem v tomto aspektu nemohou měřit.

Po změně stran zůstal v kabinách James Milner; Manuel Pellegrini se rozhodl zefektivnit hru nasazením druhého útočníka Stevana Jovetiće. Už pět minut po obrátce zkoušel z úhlu zakončit Navas a vyprášil Ospinovi rukavice. Kolumbijský brankář nastoupil teprve podruhé v ligové základní sestavě Arsenalu

V šedesáté minutě zachránil Arsenal od obdržené branky Laurent Koscielny, který jemným dotekem vychýlil Navasův centr od Agüera, jenž by jinak zakončoval takřka do prázdné brány. Důležitost tohoto zákroku vyvstala o šest minut později po faulu Jovetiće. Přímý kop poslal Cazorla sametově na hlavu Girouda, který za důsledného přihlížení Fernanda lehce trkl míč do sítě - 0:2.

Manchester City byl jednoznačně aktivnějším týmem a často dostával soupeře pod tlak. Jenže Arsenal dokázal i pod velkým tlakem obdivuhodně přesně kombinovat, díky čemuž se dostával do nebezpečných brejků. Jeden z nich zakončil zajímavou střelou Alexis, ale Hart tentokrát zasáhl bez větších potíží.

Obrovskou šanci měl deset minut před koncem Jovetić, který se po skvělé kombinaci tentokrát od Man City ocitl sám před Ospinou, ale jeho střelu nakonec stihl zblokovat Mertesacker. V závěru se svými pokusy neuspěli Džeko ani Kompany, a Manchester City tak doma prohrál o více než jeden gól poprvé za 51 měsíců - naposledy v říjnu 2010 taktéž s Arsenalem (0:3).

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (28)

Přidat komentář
Fojcek

2:2

Reagovat
t0mmy33MCFC

V zari na Emirates to byla nakonec ztrata 2 bodu, takze ted bysme to meli odcinit plnym poctem... mohla by se zopakovat show jako v minule sezone

Reagovat
t0mmy33MCFC

sorry nemela byt reakce...

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
Infernoqt

4:1

Reagovat
MCFC_8

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2:) Alex to zařídí:)

Reagovat
celeb

Nezda sa mi, ze by zrovna teraz mal zacat Wenger bodovat proti big4.

3:1

Reagovat
Hachim Mastour

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

6:3

Reagovat
smazaný uživatel

obaja gól tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

Bude těžkej zápas ,ale snad ho zmáknem 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya a Bony jsou ještě v Anglii, nebo už odlětěli do Afriky?

Reagovat
Tuxedo

uz minuly tyzden

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
REPLIKATOR

2:0

Reagovat
Mikesh

2:2 , přání 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

city marné. to co ještě arsenal zajebal na konci za akce

Reagovat
t0mmy33MCFC

16 rohu a nic z toho

Reagovat
MCFC_8

Som zvedavy,dokedy chce Pelle uprednostnovat Navasa....ten uz presne neodcentroval ani nepamatam.Standardky dalsi problem,hlavne rohy,uz sa nepamatam kedy sme z nejakej dali gol.Naopak zo standardky sme dostali gol v 6.ligovom zapase po sebe!!!!S takou hrou mozme na titul zabudnut...Arsenal zasluzene

Reagovat
smazaný uživatel

První půli nic, pak najednou fofr, ale stereotypní, k tomu když připočteš pro nás nevýhodu zahrávaných rohů, tak byla hra taková jaká byla a výsledek se dostavil. Nechce se mi věřit, že s absencí yayi jsme de facto bezradní. nejsou hráči, kteří byl vystřeliil ze střední vzdálenosti, atd... koukám jak blázen takové procento zahrávaných rohů a my z něj dali branku někdy v říjnu... já si statistiky nevedu, ale asi to tak bude. celkově, zklamání a chelsea tím pádem může jít do trháku. edin z formy a sergiovi to bude asi taky trvat než se nastartuje. do toho je i bony na turnaji.

Reagovat
t0mmy33MCFC

ty rohy fakt totalne bezzuby, takovej Stoke, Everton by ze 16 rohu dal 8 golu... dobre za nas kopaval rohy A. Johnson....

Reagovat
PaulinhoTheGunner

"posunuly Gunners a páté místo s bodovým odstupem na druhý Manchester United. Domácí naopak ztrácí na druhé pozici ztrácí na Chelsea už pět bodů."

Vím, že tu je spec. upozrnění na chybu, ale tolik chyb všeho druhu v jednom souvětí, to je síla

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele