16. kolo
09.12.2012 14:30 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Rooney překonal Charltona, Persie debutoval gólem a ManCity padlo

Další výhra ManUtd na Eastlands v poměru 3:2 a další neskutečný fotbalový zážitek. Na Etihad Stadium se nejprve Rooney stal historicky nejlepším střelcem United v manchesterských derby, pak se City úžasně vrátilo a v nastavení Van Persie při své premiérové účasti na tak zvláštní události rozhodl.

Jestliže jsem v preview avizoval, že Mancini bude muset zatočit jak se špatnou formou Yayi Tourého, tak s Rooneym, nyní jde bez problémů zkonstatovat, že se mu nepovedlo ani jedno.

Bleděmodrým opět nezahrály individuality v čele s Tourém, Nasrim a Agüerem, Kompany musel brzy frustrovaně střídat kvůli zdravotním problémům...no, a výsledkem byly pozitiva zhmotněná maximálně v prvních 15 minutách zápasu. Tehdy United nechali svého soka takzvaně "vycukat", nastoupili pasivně, avšak zároveň pozorně - a tak se třásli jen při Balotelliho hrubě nepovedeném voleji.

Naopak agresivnějšímu ManUtd se po Rooneyho šťastné brance z čistého nebe povedlo dokonce i převzít absolutní kontrolu nad vývojem zápasu. Populární "Wazza" otevřel skóre zrovna po uzavření zahajovací čtvrthodiny, když jej našel Young a on se sice trefil obdivuhodně přesně k pravé tyči, to však takovým šouráčkem, který snad ani nemohl dopředu vyprojektovat. Tak jako tak Rooney devátou trefou vyrovnal Charltonův příděl ManCity ve všech soutěžích.

A platný být nepřestával. Právě on a stoper Evans byli patrně těmi rozdílovými hráči, jimiž ManCity zkrátka ani zdaleka nedisponovalo. První střelecký pokus mířící mezi tři tyče si koneckonců v dresu ManCity vypracoval Agüero až ve 23. minutě; a to v obležení asi šesti soupeřů, přes něž se takřka individuálně probil čistě silou vůle. Jeho projektil potom logicky postrádal razanci.

Vzhledem k nečinnosti Citizens potom nebylo žádným překvapením, že přišel další trest. Rooney si ve vápně našel ideální cestičku k přízemnímu centru Rafaela a Hart zase jednou neměl nárok. Sám pihovatý forvard se tímto stal teprve šestým hráčem v historii Premier League, který dosáhl na hranici 150 vstřelených branek; zároveň sebral Henrymu titul nejmladšího elementu této společnosti (předehnal ho o více než rok).

Druhou část otevřela poněkud utahaná, nudná perioda. Nic moc se nedělo, dokud Agüerův technický pokus v 57. minutě zakončil první opravdu hbitý útok Citizens za dlouhou dobu. United nicméně odpověděli po svém: Van Persie si na rohu vápna připravil palebnou pozici a dokonce i slabší pravačkou překrásně vypálil do vzdálenější tyčky. Young potom dorážel ve zcela regulérním postavení, přesto se mával ofsajd.

A Red Devils mohli pocítit zdvojnásobenou křivdu hned chvíli poté. De Gea se sice vytáhl proti Tévezovi a následně jej zblízka senzačně nastřelil také Silva, ovšem jakmile Tévez připravil Yayovi Tourému třetí střelecký pokus, reprezentant Pobřeží Slonoviny se už zkrátka nemohl mýlit.

Po domácím snížení se utkání začalo vyostřovat v rovině fyzičnosti, nikoliv však té herní. United se dařilo umně rozmělňovat cokoliv, co mohlo směřovat k závěrečnému tlaku Citizens. Za jediný "úlet" šlo dlouho mít Silvovu povedenou zasekávačku těsně u brankové čáry a následnou ránu do vytrčeného de Geova ramene. Tato příležitost se narodila až v 78. minutě.

V příštích pasážích až dramaticky kleslo tempo herního projevu obou mužstev, jako by oba ansámbly naráz takříkajíc "vytuhly". Ovšem to šlo spíše o klid před bouří. V 86. minutě se totiž míč z rohu odrazil na hranu šestnáctky, tam stál leda tak Zabaleta a muž s kapitánskou páskou se nikterak nerozpakoval - udeřil do balonu a trefil se přesně k pravé tyči.

Od té doby oživlí bleděmodří presovali, tlačili, prostě se hnali za senzačním obratem. Energie už nicméně nebylo nazbyt, a tak pouze Silva slabě střílel do de Gey. Naopak Manchesteru United ještě stihl vybojovat přímý kop Rafael, jehož neopatrně křižoval Tévez...a odtud vzešla definitivní tečka parádního derby.

Samir Nasri nejenže se ve zdi schovával za Džeka, on navíc v osudovou chvíli nepochopitelně vytrčil svou pravačku - a fatálně tak ztečoval Van Persieho projektil. Nizozemský forvard oslavil svůj debut v manchesterském derby a domácí příznivce přiměl k nespoutanému řádění, z něhož si ještě Ferdinand odnesl "pěkný" šrám nad levým okem.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1797)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele