8. kolo
15.10.2011 13:45 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Gerrard oslavil návrat gólem, United přesto zůstávají nepokořeni

Mohl to být pohádkový návrat Stevena Gerrarda. Místo toho po prvním letošním derby o severozápad musí v Liverpoolu převládat hořké zklamání: jenom v poslední desetiminutovce Reds mohli skórovat hned pětkrát a celkově měli to štěstí, že proti nim MU předvedlo snad nejslabší výkon v sezoně...

Hlavním diskuzním tématem po zveřejnění zahajovacích jedenáctek obou mužstev měl být první plnohodnotný start Stevena Gerrarda od březnového zranění. A také chvíli byl. Dokud na Twitter neunikla senzační sestava Manchesteru. Bez Rooneyho, Vidiće, Andersona i Naniho - naopak s Jonesem na štítu a celkově hlavně pracantským středem pole. Z toho šlo celkem bez problémů odečíst, že Ferguson přijel na Anfield zejména strážit nulu, minimálně tedy v první půli. A to se mu dařilo bez větších zmatků.

Ty totiž naopak provázely liverpoolskou rozehrávku. Respektive tu byly samé iracionální nákopy na totálně nepodporovaného Suáreze (což tedy opakovalo i MU s Welbeckem, ale od něj se to dalo čekat), vysloveně špatný kazivec Downing nebo nepříliš rozehraný Gerrard. Ten přesto zvládl vyprodukovat dva slibné centry, což šlo ve světle prvního poločasu brát za nadpozemský úkaz. Jinak se totiž diváci pobavili jen nad dvěma šancemi - po jedné na každé straně.

Nejprve v 16. minutě Young na levé straně rozeběhl Evru, jeho jemně podebraný balon přeletěl i nezodpovědné bratry v triku Enriqueho se Škrtelem a dopadl přímo na Jonesovu hlavu, která jej ovšem trestuhodně nasměrovala akorát do boční sítě. Na druhé straně deset minut před pauzou Adam ustál klíčový souboj u půlící čáry, díky čemuž se dostal až ke střele z jeho oblíbené pozice pár metrů za šestnáctkou. Ta přestože byla zablokovaná, nakonec přeci jen vyústila v obrovskou šanci - míč totiž mohl přebrat Suárez, ještě trošku zamotal hlavu Evansovi a pak z dlouhé nohy zacílil přímo do de Gey.

Po přestávce už to ovšem ManUtd nestačilo. Liverpool zařadil vyšší stupeň, předvedl se jako mnohem čilejší protivník a to hned hosté přestávali stíhat. Obrannou ulitu hlavně často a relativně snadno nabourával Suárez, přestože z toho ne a ne nic podstatného vzejít. Vše se změnilo, až když se zrovna Ferguson odhodlal k představení Naniho a ustoupení od defenzivní taktiky. Ještě než ovšem stihl vystřídat (a to hned sáhl i po Rooneym, ačkoliv to původně neměl hned v plánu) přišel sebevědomý průnik Adama, nafilmovaný pád a Gerrardova šikovně zahraná standardní situace. K jejímu úspěchu sice notně přispěl Giggs svým nepochopitelným vystoupením ze zdi, přesto nelze jinak než domácího kapitána za řešení pochválit.

Ferguson tedy reagoval vypuštěním Rooneyho i Naniho, ani to ale United dvakrát nepomohlo. V 75. minutě se potom uchýlil k úplnému risku, když Jonese nahradil Hernandézem, a to se teprve doopravdy povedlo. Už dřív si MU vypracovalo drtivou převahu na balonu, pořádně ji ale nevědělo jak využít. Nakonec se mu to také povedlo poněkud kostrbatým způsobem, když roh protečoval na zadní tyč Welbeck a tam Chicharita marně stíhal Škrtel - 1:1.

Ani to nicméně nebylo vše. Zápas se konečně, alespoň na těch závěrečných deset minut rozjel na plné obrátky, leč jedním směrem. Liverpool okamžitě kontroval překrásným centrem Downinga, po němž Kuytovi zabránilo ve skórování jen včasné přemístění de Gey. Nebo dobře zahraným rohem, rozpačitým brankářovým zásahem do centru a zablokovanou střelou zpoza vzdálenější tyče. Či Hendersonovým lišáckým dalekonosným pokusem, po němž se nakonec s úspěchem vrhnul de Gea, následovanou nepřesnou hlavičkou stejného hráče z ideálního postavení. A divokou hlavičkovanou zakončenou Škrtelovou stejně tak divokou koncovkou nad bránu - přestože se rozhodně dalo z této pozice skórovat.

Zkrátka a dobře Manchester United z pohledu Liverpoolu rozhodně neměl po dnešku zůstat neporaženou stranou. V závěru se musel klepat takovým způsobem, že by i osiku ztrapnil...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1052)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele