33. kolo
21.04.2009 21:00 CET
4 : 4
(0:1)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool s Arsenalem bavily a body si nakonec rozdělily

Jakousi reprízu dech beroucího čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Chelsea a Liverpoolem ukuchtili fotbalisté Arsenalu ve spolupráci s odborníky v daném oboru, borci z města Beatles. Heroický výkon Aršavina doplnil skvělý Torres podporovaný neúnavným Benayounem, a tak nám v konečném zúčtování vychází sympatický výsledek - 4:4.

Poněkud děsivý start do utkání si dnes pro své příznivce přichystali hostující fotbalisté. Liverpoolští jim hned od prvních minut názorně ukázali, kdo je na Anfieldu pánem. Ať už to byla pohledná Torresova individuální akce, díky níž si Fabianski alespoň částečně opravil své pošramocené ego, či následný Rierův, respektive Benayounův pokus, na nějž navíc navázal dorážkou Arbeloa. Ani to však nebylo všechno, Kanonýři tápali i nadále a Reds do jejich vrat nepřestávali bušit.

Z dálky to zkoušel Mascherano, Torresovu povedenou ránu pro změnu vytěsnil nad břevno jistý Fabianski. I přes střelecké neúspěchy Liverpoolu hrál dosud beze špetky nadsázky pouze domácí celek, který po 20 minutách také vedl 5:0 na gólové šance, potažmo pološance.

Arsenal se konečně jakž takž probral po půl hodině hry, kdy odvrácený centr Aggerem z voleje napálil na Reinovu branku Fabregas. Bendtnerovi chybělo jen pár centimetrů, aby citlivou tečí poslal hosty do nezaslouženého vedení. Chvilkovou euforii pak sice utnul Agger se svou hlavičkou, jež musel až na brankové čáře vykopávat do bezpečí Nasri, ovšem za malou chvilku bylo zase všechno jinak.

Mascherano ve 35. minutě neuvěřitelně ztratil míč uvnitř vlastního pokutového území, Fabregas ho okamžitě předal Aršavinovi a ten neomylně zavěsil - 0:1. Do konce prvního dějství však hrál opět spíše Liverpool. Benayoun ovšem ve dvou slepených příležitostech nepochodil - nejprve hlavičkoval nad, posléze vymetl tak akorát Fabianského náruč.

I když fotbalový bůh nebývá zpravidla dvakrát spravedlivý, dnes byl alespoň částečně shovívavý k lepšímu Liverpoolu a nadělil mu Sagnu, respektive vyrovnávací gól. Už ve 49. minutě francouzský bek na penaltovém puntíku strašidelně odkopl balon k pravé postranní čáře na kopačky Dirka Kuyta, který nadvakrát našel přesně hlavičkující čelo Fernanda Torrese.

Neuběhlo ani šest minut a Arsenal kompletně potopilo další selhání jednoho z obránců. Mickael Silvestre posílal, jestli z dvou metrů, tak je to hodně, malou domů Fabianskému, z čehož vyplynul sled dalších tragických událostí. Zmatená přihrávka brankáře Gibbsovi, jeho odkop nazdařbůh ke kopačkám soupeře, přesný centr Kuyta a ušmudlaná hlavička Benayouna, kterou vyškrábl Fabianski jen zpoza brankové čáry - 2:1.

Kanonýry neměla tato vstřelená branka žádnou šanci probudit, a tak nadále útočil daleko spíš domácí tým. V 64. minutě prosvištěl Riera skrze ofsajdovou past soupeře jako nic, aby ze značného úhlu nastřelil pouze boční síť Fabianskeho klece. Jak se ovšem ukázalo v 68. minutě, slabší chvilky si dnes nevybírala jen hostující defenziva.

Aršavin totiž vlétl do rozehrávky Liverpoolu jako otěží zbavený, vypíchl míč zaskočenému Arbeolovi a přenádhernou pumelicí na vzdálenější tyč opět rozveselil fandy Arsenalu. Představení jinak neviditelného muže však nebralo konce a svého pokračování se dočkalo ani ne po třech minutách. Tentokráte ruský křídelník těžil z neslavné Aureliovy snahy o odvrácení centru z levé strany, opět pohotově vypálil z prostoru penaltového puntíku.

Onen "galakoncert" obou obran rovněž připomínal nekonečný příběh. Vždyť v 72. minutě Silvestre jen tak obskakoval Torrese, který se mohl na hraně šestnáctky s balonem v klidu otočit a přesnou střelou k levé tyčce nedat Fabianskému pražádnou šanci. Poté, co čároví nepustil za dvě minuty Bendtnera k oslavě další ligové branky, hrálo se celkem nervózně a zároveň bez větších šancí. Až v 82. minutě vyslyšel volání namlsaného diváctva Torres, když jeho hlavičku musel až na brankové čáře odhlavičkovat pro tuto chvíli skutečný hrdina jménem Kieran Gibbs.

A nejen pro tuto chvíli. De facto totiž zařídil Gunners alespoň bod. Na úchvatný Walcottův úprk a neméně zdařilou koncovku Aršavina totiž zanedlouho odpověděl Benayoun a definitivně ukotvil misky vah v rovnovážné poloze. Arsenal už ke konci jenom odkopával, čehož Reds využili centrem na El Zhara, jenž od levé tyčky nasměroval míč k nohám nehlídaného Izraelce, který se nemohl z takové blízkosti mýlit.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (679)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele