Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

22.03.2024 18:00 CET
1 : 2
(1:1)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Mojmír Chytil v souboji s Erlingem Haalandem (© AFP)

Hašek znovu usedl na lavičku Čechů vítězně, v závěru nádherně udeřil navrátilec Barák

Čeští reprezentanti při premiéře staronového kouče Ivana Haška, který už v roce 2009 odtrénoval pět duelů národního týmu, vyhráli v přátelském utkání na půdě Norska 2:1. Domácí byli zprvu aktivnějším celkem, což vyústilo v úvodní branku talentovaného útočníka Manchesteru City Oscara Bobba. Hostující výběr ale ještě do poločasové přestávky srovnal, když díky přesné hlavičce zaznamenal svůj první reprezentační gól David Zima. Po změně stran pak přežili hráči se lvíčkem na prsou několik slibných příležitostí Seveřanů, jejichž špatnou efektivitu potrestal v 85. minutě krásnou trefou z přímého kopu Antonín Barák, jenž oblékl dres národního týmu téměř po roce.

Éra trenéra Haška začala pikantní nominací, v níž se objevila řada nováčků a absentovala trojice zkušených reprezentantů, která doplatila na porušení interních pravidel před kvalifikačním soubojem s Moldavskem. Poprvé od září 2022 naopak nechyběl Patrik Schick, jenž rovnou nastoupil v základní sestavě proti Norsku. To se muselo vzpamatovat z dalšího zklamání, když se navzdory dvojici generačních talentů v týmu opět neprobojovalo na Euro.

První novinkou zavedenou Haškovým realizačním týmem byl návrat ke čtyřčlenné obraně. Ta se měla od úvodu co otáčet, a ačkoliv nebezpečný pokus Erlinga Haalanda ještě přežila, ve 20. minutě kapitulovala z kopačky jiného forvarda Manchesteru City Bobba. Teprve 20letý útočník si pohrál s nově složenou levou stranou Čechů a ranou na bližší tyč propálil Jindřicha Staňka. Bleskově mohl srovnat Patrik Schick, ale jeho pohotovou dorážku střely Lukáše Provoda zneškodnil Örjan Nyland. K překonání gólmana Sevilly tak vedla až nečekaná spolupráce ze 37. minuty, kdy si na centr z pravé strany v podání kapitána Tomáše Součka naběhl až na hranici malého vápna stoper Zima a hlavou rozvlnil síť.

Totožným typem zakončení se po změně stran prezentoval Haaland, ovšem jeho snaha skončila pouze cenným zápisem do statistik Staňka, který předvedl nádherný reflexivní zákrok. Druhá půle sice opticky patřila domácím, přesto se následující nebezpečné akce dočkali reprezentanti ze středu Evropy. Rychlá souhra Schicka s Barákem vyústila v prudkou pobídku pro střídajícího Ondřeje Lingra, ten ale poslal balon vysoko nad bránu. Do ještě lepší pozice se proslulý žolík hnal asi pět minut před koncem základní hrací doby, jenže obránce ho před pokutovým územím fauloval. Ke standardní situaci z ideální pozice se postavil navrátilec do národního celku Barák a fantastickou ranou do levého horního rohu rozhodl zápas.

První duel pod vedením nového realizačního týmu tak přinesl české vítězství. Ten druhý je na programu 26. března proti Arménii, Norsko přivítá tentýž den Slovensko.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (625)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele