Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 3. kolo
31.03.2021 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Harry Kane (© AFP)

Anglie díky Maguirovi udolala Polsko

Snad absence Roberta Lewandowskiho učinila se střetnutí Anglie s Polskem lenivý ploužák, který diváky ze sedaček příliš nevytrhával. To však domácím mohlo být vcelku jedno, neboť do tabulky si připsali důležitou výhru 2:1.

"Three Lions" vykročili za vítězstvím již krátce po úvodním hvizdu a po aktivitě se dočkali také gólové odměny. Jenže po změně stran dovolili hostům snadné vyrovnání a na tříbodový zisk se tak nakonec nadřeli. Harry Maguire se nicméně v závěrečných minutách stal hrdinou družiny kouče Garetha Southgatea.

Poté, co výběr "Albionu" již dříve opustili zranění Rashford se Sakou, se před středečním mačem spekulovalo také o nasazení záložníka Mounta. Hráč londýnské Chelsea ale rychle vyléčil drobné šrámy a proti Polsku nechyběl v základní jedenáctce.

Hostům hrozilo, že kromě střelce Lewandowskiho, jenž si kvůli poraněnému kolenu na měsíc odpočine od fotbalu, se ve Wembley nepředstaví také středopolař Krychowiak. Ten však po prvním pozitivním testu na koronavirus absolvoval druhé měření, které tentokrát dopadlo negativně. Krychowiak se tak na Britských ostrovech ukázal na trávníku od první minuty. Lewandowskiho zase na hrotu hodlal zastoupit Piątek.

V osmé minutě za domácí poprvé zahrozil Foden, avšak po centru Chilwella hlavičkoval v záklonu a balón tak nakonec přeletěl neškodně břevno. O deset minut později již Angličané dostali větší příležitost. Helik ve vlastním pokutovém území pomohl k zemi unikajícímu Sterlingovi. Sudí posoudil počínání polského obránce jako nedovolené a nařídil pro Three Lions penaltu. Její exekuce se ujal Kane, který gólmana hostů Szczęsnyho překonal střelou doprostřed - 1:0.

Druhou branku mohla Anglie přidat ve 27. minutě, jenže Sterling poté, co se objevil osamocen na levém křídle, nepropasíroval při situaci dva na jednoho finální přihrávku na zcela volného Fodena. I tak domácí bez potíží kontrolovali tempo zápasu a nedovolovali Polákům útočné snažení. Po půlhodině hry pálil Kane, Szczęsny ale tentokrát předvedl úspěšný zákrok. Albion byl aktivnější i ve zbylých minutách první půle, jednogólový náskok ovšem nenavýšil.

Vlažnou ofenzivu "Bialo-czerwony" měl po změně stran probudit střídající Milik, ten však na hřišti strávil sotva minutu, než uviděl žlutou kartu. Dlouho nic nenasvědčovalo zápletce, avšak v 58. minutě si Angličané sami zbytečně zavařili. Stonesovi při rozehrávce odskočil míč, který získal Moder, ten si pak narazil s Milikem a propálil brankáře domácích Popea střelou nad levé rameno - 1:1.

Poláci se tak zcela zadarmo dostali zpět do utkání a začali pošilhávat po bodovém zisku. V 67. minutě mohl Milik dokonce otočit skóre, jeho hlavička z nadějné pozice však postrádala přesnost. Dvě minuty poté odpověděl po rychlém protiútoku Foden, jeho křižnou střelu po zemi ale lapil Szczęsny. Tlak Three Lions z první pětačtyřicetiminutovky byl každopádně tentam.

V 85. minutě si ale domácí přece jen vzali vedení zpět. Rohový kop Fodena sklepl Stones hlavou pro Maguira, jenž nekompromisním volejem propálil vše, co mu stálo v cestě, Szczęsnyho nevyjímaje. Anglie tak ve finiši vyválčila tři body, Polsko naopak z ostrovů nakonec odjíždělo s prázdnou.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele