Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - baráž - odvety
13.11.2017 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Italové končí, na mistrovství jede Švédsko

Italská veřejnost truchlí, protože její země se nedostane na mistrovství světa. Utkání s dobře organizovaným Švédskem totiž italský tým nezvládl a po velmi chabém výkonu na domácí půdě remizoval bez branek.

Italové vstoupili do utkání s jasným cílem - museli dát alespoň jednu branku a ještě žádnou neinkasovat. Trenér Ventura musel cítit doslova kymácející se židli pod sebou a v posledních dnech toho zřejmě moc nenaspal, protože italská veřejnost jej neustále kritizuje. A to i za dnešní sestavu, v níž se ocitli Gabbiadini, Parolo, Darmian, Candreva nebo Barzagli s Jorginhem.

Hosté naopak měli nahráno, i když tohle slovo je třeba brát s jistou rezervou. Přivezli si totiž hubenou výhru 1:0 a dnes je čekalo hodně náročné utkání. K němu nastoupili Olsen, Lustig, Lindelöf, Larsson, Berg nebo Forsberg. Od prvních minut se ale hosté spíše bránili. A to i emocím Italů, které se projevovaly fauly či hodně bolestivými zákroky.

Švédsko velmi trpělivě čekalo na své šance, převážně z brejků. Nechalo Italy tvořit, i když právě kreativita není poslední dobou silnou stránkou dříve obávaného celku. Italskou hru pod Venturou charakterizuje spíše sterilita a nevýrazná hra bez nápadu spoléhající na osobnosti. Jednou z nich je určitě i Immobile, jenže bomber Lazia Řím dnes neměl potřebnou podporu.

Za Švédsko hrozili Ola Toivonen s Marcusem Bergrem, ale jejich pokus pochytal legendární brankář Gianluigi Buffon. Po delší době se dostal k míči také Candreva, který okamžitě přihrál Gabbiadinimu, jenže ten byl pod tlakem a nezamířil přesně. Ke konci poločasu se Italové dostali do šance, když si do uličky naběhl Ciro Immobile. Ten sice překonal brankáře Olsena, jenže míč z brankové čáry vykopl vracející se Lustig!

Švédsko se postupně vytrácelo a scházely mu síly. Domácí Italové toho využívali a tlačili. V nastavení prvního poločasu se do obrovské šance probil Alessandro Florenzi, který však napálil jen nohu dobře postaveného Olsena! Italský tlak byl sice trochu rozmělněn poločasovou přestávkou, ale Švédsko se v problémech ocitalo také po změně stran. Aktivitu italům nelze upřít, ale to bylo vše.

Průnikovou nahrávku nezpracoval Immobile, o chvíli později nebyl příliš úspěšný ani Manolo Gabbiadini. Zkušený veterán Marco Parolo vyprodukoval zajímavou spolupráci s Gabbiadinim, ale opět si poradili Lustig s Olsenem. Kritizovaný trenér Ventura dobře věděl, že jeho celek je v krizi, takže se odhodlal ke střídání. Po hodině hry oživil hru dvojicí ofenzivních hráčů Belotti - El Shaarawy, jenže ani jejich vliv nebyl moc patrný.

Hodně soubojů spolu dnes večer odehráli soupeři Alessandro Florenzi a Mikael Lustig. Centr římského univerzála si Lustig pohlídal obětavým skokem proti míči a měl štěstí, že po jeho výrazné teči míč trefil jen spojnici! Italové opět přitápěli pod kotlem a ještě více aktivity měl do hry vnést střídající Federico Bernardeschi. Švédsko bylo příliš pasivní, ale domácí jej za to nedokázali potrestat.

Pečlivá obrana byla hlavním znakem Švédska, které neopomíjelo velmi pozorně eliminovat dlouhé míče Italů. Ve vápně se faulem musel provinit Andrea Belotti, na opačné straně balon jen mezi fanoušky napálil Berg. Když pak v hodně zoufalých posledních minutách střídající El Shaarawy poslal balon jen do skvělého brankáře Olsena, bylo rozhodnuto a hostující Švédsko mohlo slavit.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (777)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele