Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 6
09.09.2009 21:00 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Anglie - Chorvatsko 5:1

Vše zapomenuto. Před dvěma lety triumfovali Chorvaté ve Wembley nad domácí reprezentací 3:2 a na finálový turnaj EURO 2008 tak místo Albionu putoval výběr Ruska. Tehdy přišel o pozici kouče národního týmu Steve McClaren a jeho nástupce Fabio Capello mu nyní ukázal, jak se takové zápasy zvládají.

Italský stratég se před zápasem rozhodl ponechat na lavičce Wrighta-Philipse, jehož místo zaujala hvězdička z Tottenhamu - Aaron Lennon. Ten patřil k nejlepším hráčům zápasu. Už v sedmé minutě se vřítil do chorvatského pokutového území, kde za záchrannou brzdu musel zatáhnout výrazně pomalejší Josip Simunić a z nařízené penalty se nemýlil Frank Lampard.

O jedenáct minut později se opět v roli hlavního nahravače ocitl Lennon. U pravé postranní čáry zesměšnil několik protihráčů, vyslal do vápna nadýchaný centr, na nějž si vyskočil Steven Gerrard a přesnou hlavičkou do vzdálenějšího rohu branky nedal Runjemu vůbec žádnou šanci. V té době navíc skončilo souběžně hrané utkání v Minsku, které rozhodlo o definitivní jistotě postupu pro Capellovy hochy.

Avšak anglická ofenziva a koncert Aarona Lennona nebraly koncí. Po střelách Barryho a Lamparda musel Runje vytáhnout skvělé zákroky, vzápětí se v šanci po narážečce s Rooneyem ocitl také sám Lennon, ale jeho zakončení chyběla potřebná dávka přesnosti. Poté záložník Tottenhamu brilantně vysunul do jasné šance Heskeyho, proti tomu opět skvěle zasáhl chorvatský brankář Vedran Runje.

Začátek druhé půle však lépe vyšel hostům. Po rohu Srny si nejvýše vyskočil Mario Mandzukič, který ale v čisté gólové šanci ani netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Poté si už opět podmanili hrací plochu domácí fotbalisté. Krátce před dovršením hodiny hry si na centr Johnsona ideálně naběhl Lampard a střelou do růžku zvýšil na 3:0.

Galapředstavení Albionu pokračovalo v 66. minutě, kdy se opět hlavou prosadil Steven Gerrard. Alespoň čestný úspěch zaznamenali čtvrtfinalisté loňského EURA v 73. minutě, když domácí obranu zaskočil hbitý Eduardo, jenže poslední slovo řekli Angličané. Rooney dostal ve vápně až příliš mnoho prostoru a s přehledem upravil konečné skóre zápasu na 5:1. Zatímco Anglie má tedy postup na MS zajištěn, Chorvaté budou muset svést tuhý souboj s Ukrajinou o účast v baráži.

Autor: Radek Barkman / www.soccernet.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
Devil

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0, ne-li víc

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
Ligter

genius loci .... 1:2 pro Chorvatsko

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Marv

Chorvati potrebuji bodovat naplno tip 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele