play off - osmifinále
30.06.2018 20:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Dva Cavaniho zásahy posunuly Uruguay do čtvrtfinále

Druhým čtvrtfinalistou mistrovství světa je Uruguay. Jihoameričané porazili mistry Evropy Portugalce především díky skvělému výkonu Edinsona Cavaniho. Kanonýr Paříže se trefil dvakrát, naopak Cristiano Ronaldo vyšel naprázdno. Po vítězství 2:1 se tak Uruguayci mohou těšit na duel o postup mezi nejlepší čtyři s Francií.

Uruguayci jako jediní z dvaatřiceti týmů neinkasovali v úvodních třech zápasech ani jednu branku. Teď měl jejich defenzivu otestovat Cristiano Ronaldo, jemuž ale hrubě nevyšel duel s Íránem. Naopak dvojice elitních útočníků Luis Suárez a Edinson Cavani se proti Rusku prosadila, takže není divu, že vítěz skupiny A vstupoval do druhého osmifinále v roli favorita.

Samozřejmě se nedala čekat přestřelka, jakou předvedly Francie s Argentinou. I když už ve 2. minutě centroval João Mário a hlavička na zadní tyči číhajícího Bernarda Silvy skončila nad bránou. O čtyři minuty později pálil CR7, nicméně Fernando Muslera byl pozorný. Takže mohlo udeřit na druhé straně.

Cavani poslal dlouhý míč na Suáreze, který počkal, až jeho parťák dorazí do vápna, aby mu míč naservíroval vzduchem zpátky. Forvard PSG jím nepohrdl, třebaže to kvůli razanci centru nebyla úplně snadná situace. Trefa hlavou z malého vápna každopádně přinesla La Celeste vedení - 1:0.

Portugalci se snažili odpovědět, nicméně sérii jejich přihrávek ve finální fázi vždy jihoamerická defenziva pohlídala, přestože Evropané chodili do vápna ve větším počtu, než odpoledne Argentinci.

Naopak ofenzivní síla Uruguaye nadále přinášela Portugalcům trable. Ve 22. minutě to zkoušel Luis Suárez z trestného kopu a Ruie Patrícia pořádně zaměstnal. Nutno dodat, že portugalskému brankáři příliš nepomohli spoluhráči ve zdi.

O necelých deset minut později fauloval Bentancur pronikajícího Guedese. Nařízené standardky se chopil Cristiano Ronaldo, jenomže neprostřelil zeď. V závěru úvodního dějství na stadionu pořádně přisvítil Diego Godín. Cavani si vysoký balon dokázal přesto ukázkově zpracovat. Jenom zakončení mu tentokrát nevyšlo podle představ.

Ve dvaapadesáté minutě zkusil po rohu štěstí Raphaël Guerreiro, leč stav zůstal pro Portugalce i nadále nepříznivý. Tabarezovi svěřenci ale i dál nechávali svého soupeře hrát, což se nevyplatilo po následujícím centru od rohového praporku. V 55. minutě právě Guerreirovu pobídku zužitkoval Pepe a Muslera na turnaji poprvé kapituloval - 1:1. Bývalý hráč Realu Madrid jen potvrdil, že do Ruska přicestoval klidnější a s dobrou formou.

Radost jeho týmu ovšem neměla dlouhého trvání, jelikož za sedm minut přišel další přesný výkop uruguayské jedničky, který propadl k Rodrigovi Betancurovi. Ten pak přesně našel Cavaniho, jehož technický obstřel pravačkou na vzdálenější tyč potěšil příznivce borců v modročerné kombinaci - 2:1.

Na druhé straně mohl Bernardo Silva potrestat Muslerovo zaváhání. Jenže odkrytá branka mu byla malá.

V jednasedmdesáté minutě musel z hrací plochy kulhající hrdina Edinson Cavani. Pomocnou ruku mu podal Cristiano Ronaldo. Zajímavé gesto fair play. Nepodezírejme posledního držitele Zlatého míče FIFA, že prostě chtěl být vidět alespoň tímto způsobem. Sedmasedmdesátá minuta opět nabídla možnost skórování pro Raphaëla Guerreira, avšak Portugalec ani Španěla Nacha, ani Francouze Benjamina Pavarda nenapodobil.

Portugalci nadále okupovali útočnou polovinu, jelikož jejich protivník už na hru dopředu rezignoval a hodlal těsný náskok ubránit. Mistři Evropy to zkoušeli čím dál častěji z dálky. Skákavý pokus od Manuela Fernandese Musleru ale nezaskočil. Za chvíli se do balonu opřel William Carvalho, ovšem ani jeho rána rozhodně nepatřila k těm, na které se bude dlouho vzpomínat.

Teprve v první nastavené minutě se ke střele z větší vzdálenosti propracoval Cristiano Ronaldo, nicméně dopadl velice podobně jako nedlouho před ním kolega s číslem 14. Na druhé straně pak po brejku přihrával před portugalskou svatyni Suárez, nicméně Cristian Rodríguez míč nezpracoval.

A protože na brankáře La Celeste nevyzrál ani Ricardo Quaresma, neuvidíme v další fázi souboj Cristiano Ronaldo vs. Lionel Messi, nýbrž střetnutí Francie s Uruguayí, jejíž hráči odehráli osmifinále znovu čistě bez jediné žluté karty.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1686)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele