play off - osmifinále
03.07.2018 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

K postupu do čtvrtfinále stačila Švédům jediná trefa

Dalším čtvrtfinalistou mistrovství světa se stalo Švédsko. To si v souboji evropských týmů nejtěsnějším možným rozdílem poradilo se Švýcarskem a nyní bude čekat na večerní duel Kolumbie s Anglií, které svěřencům Janneho Anderssona určí dalšího soupeře. Jedinou trefu utkání zaznamenal Emil Forsberg...

Tento evropský souboj sliboval hodně vyrovnanou partii. Ihned po rozehrávce podklouznul Victor Lindelöf, ale Xherdan Shaqiri pálil vedle. V sedmé minutě to z hranice velkého čtverce zkusil Zuber a trefil náruč Robina Olsena. Následně dostal na opačné straně hřiště balon do běhu Marcus Berg, jenže skákavý míč poslal daleko pryč. Yann Sommer pak nerozehrál zrovna férově, a kdyby Bergovu ránu nezblokoval Akanji, mohli jít Švédové do vedení. Odražený míč totiž Ekdal nedopravil na místo určení.

Shaqiri za necelých pět minutek centroval před bránu na Josipa Drmiće, jemuž chybělo tak možná dvacet centimetrů. Střelec rozhodujícího gólu v duelu se Srbskem našel další vzdušnou pobídkou kolegu Zubera, leč Olsen zahovat nemusel. V osmadvacáté minutě se "meruna" po odrazu v šestnáctce přikutálela k Bergovi, jehož skvěle vychytal Yann Sommer.

Rodríguezův následný překvapivě rozehraný přímý kop nikdo ze spoluhráčů nezasáhl, takže pro švédskou jedničku žádná práce. Čtyřiatřicátá minuta přinesla Xhakovu ránu z veliké dáli, která se nakonec mezi tři tyče nevešla. A i kdyby, brankář by ji s největší pravděpodobností lapil. Sedm minut před koncem úvodní půle si Steven Zuber vyměnil hrací předmět s Blerimem Džemailim, načež druhý jmenovaný mířil těsně nad.

Poté měli hráči ve žlutém k dispozici volný kop z dobré pozice, nicméně ve zdi stojící Džemaili posunul hlavou Forsbergovu střelu na roh. Po něm se Telstar přesunul k Mikaelu Lustigovi, jenž z pravé strany centroval na zadní tyč, kde Albin Ekdal svou tutovku totálně zazdil! Nebýt toho, šla by reprezentace Tre Kronor do šaten s jednobrankovým náskokem.

Na začátku druhého dějství předvedl výbornou práci Forsberg a Švédové se dostali k další nepřesné střele. V 63. minutě fauloval na rohu vápna kapitán Behrami pronikajícího Forsberga, takže měl Anderssonův tým zajímavou možnost skórovat. Ovšem playmaker RB lipsko de facto napálil oba protihráče ve zdi. Za necelých 180 sekund přiťuknul Toivonen znovu na hranici šestnáctky svému kamarádovi s desítkou na zádech. Emil Forsberg dobře vystřelil a kvůli teči Manuela Akanjiho skončil balon v síti - 1:0.

Gól byl doopravdy připsán útočícímu záložníkovi. Za chvilku si udělal prostor Ekdal, avšak zamířit přímo na švýcarskou svatyni se pro něj dnes zdálo býti neřešitelným rébusem. Rodríguezova razantní odpověď Olsena nepřekvapila. Po sedmdesáti minutách se zase připomenul Shaqiri. Ale vážně si myslel, že by ten shluk těl před sebou mohl propálit?

Do pokutového území seveřanů létaly vysoké míče jeden za druhým a ke škodě Petkovičova výběru zůstávala obrana nesmírně pozorná. Tedy až do 79. minuty, kdy se k hlavě propracoval Breel Embolo. Forsberg před svým gólmanem zastavil a Granqvist následně odkopl do bezpečí. Hráč podepsaný pod jedinou trefou utkání byl překvapivě po osmdesáti minutách vystřádán. Místo něj přišel Martin Olsson.

Rovněž střely z nějakých 18-22 metrů Zlatanovi bývalí spoluhráči obětavě zblokovávali. V 88. minutě rozehráli Švédové roh nakrátko, na rozdíl od Japonců v duelu s Belgií. Stejně ale brzy zase hráli borci ze země Helvétského kříže. Pozoruhodnou možnost si vypracovali až v první nastavené minutě. Centr Rodrígueze doletěl na hlavu Seferoviče, jehož spolehlivě vychytal Robin Olsen.

V úplně poslední minutě šli Švédové do brejku a Ola Toivonen vyslal Olssena do sóla. Michael Lang jej fauloval a vyfasoval červenou kartu. Po poradě s videem rozhodčí odvolal penaltu a nařídil přímý volný kop. Toivonen nastřelil Sommera a Damir Skomina třikrát foukl do píšťalky. Po čtyřech letech tak končí Švýcaři znovu v osmifinále. Naopak soupeř ze Švédska postupuje dál. A kdo ví, třeba to dotáhne ke stejnému úspěchu, jako skvadra kolem Martina Dahlina, Kenneta Anderssona a Thomase Ravelliho v roce 1994 v USA.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (390)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele