základní skupiny - skupina E, 2. kolo
22.06.2018 20:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Duel Švýcarska se Srbskem rozhodl v poslední minutě Shaqiri

Srbsko nedokázalo navázat na vítězství nad Kostarikou a v evropském souboji se Švýcarskem prohrálo 1:2. Rozhodující gól vsítil až v samém závěru Xherdan Shaqiri a situace ve skupině E je tak před posledním kolem velmi zamotaná. Postoupit do osmifinále mohou všechny týmy kromě Kostariky.

Od začátku se na krásném stadionu v Kaliningradu hrál dobrý fotbal se zajímavými situacemi na obou stranách. Pomohl tomu i úvodní gól, který padl již po pěti minutách hry. Švýcarům totiž nestačilo varování. Po pěkném centru zprava ještě Aleksandara Mitroviće vychytal vynikající Sommer, jenomže pár vteřin nato balón ztratil Steven Zuber, Dušan Tadić se výborně zbavil obránce, levačkou posadil míč znovu na hlavu Mitroviće a ten už tentokráte nedal švýcarskému brankáři sebemenší nárok zasáhnout.

Švýcaři se pochopitelně s takovým výsledkem nehodlali smířit a snažili se rychle odpovědět. Svěřenci Vladimira Petkoviće hrozili především po levé straně, v 10. minutě vybojoval balón na levém křídle Ricardo Rodríguez, centrem oslovil Blerima Džemailiho, útočník italské Boloni však ve vynikající pozici zakončoval velmi nepřesně.

Poté se o slovo znovu přihlásil aktivní Mitrović, jenž svou chuť do utkání demonstroval ambiciózními nůžkami z hranice velkého vápna. Ačkoliv si vysloužil potlesk fanoušků, Yanna Sommera neohrozil. Na opačném konci hřiště promarnil další velkou šanci Džemaili, jemuž předložil parádní pas Zuber, Vladimir Stojković v bráně Srbska se ale blýskl vynikajícím zákrokem.

V závěru úvodního dějství mohli Srbové ještě před odchodem do kabin navýšit svůj náskok, blízko gólu byl při závaru po rohu Tadiće Nemanja Matić, ani on, ani následně sám Dušan Tadić, který vypálil přímo z voleje, se ovšem mezi střelce nezapsali.

Švýcarský trenér a rodák ze Sarajeva Vladimir Petković se o přestávce rozhodl vystřídat naprosto neviditelného Harise Seferoviće, místo něhož nastoupil Mario Gavranović z Dinama Záhřeb. Možná i díky tomu se hra fotbalistů ze země helvetského kříže zejména v útočné fázi zefektivnila a v 52. minutě se jim podařilo srovnat skóre. Po střele Xherdana Shaqiriho se míč odrazil ke Granitu Xhakovi, který vší silou vypálil a jeho nádherný projektil skončil u levé tyče Stojkovićovy svatyně.

Zanedlouho dokonce mohl být dokonán obrat. Z ničeho nic se z pravé strany rozhodl vypálit Xherdan Shaqiri a kdyby zamířil o pár centimetrů blíže, mohl padnout další krásný gól. Tentokráte však pouze rozezvučel tyč. Jedinou zajímavou příležitost Srbů ve druhém poločase měl kdo jiný než Aleksandar Mitrović, který jen tak tak před prázdnou bránou nedosáhl na prudký centr Kolarova.

Jinak se ale důležité situace odehrávaly především před brankou Vladimira Stojkoviće, Švýcaři svého soupeře ve druhé půli přehrávali. Zkušeného gólmana Partizanu z dálky prozkoušel střídající Embolo, zanedlouho ze zajímavé pozice zakončoval také Gavranović, ani jeden z nich však Stojkoviće nepřekonal. To se povedlo až v 90. minutě Xherdanu Shaqirimu. Po obrovské chybě v defenzivě Srbů uháněl záložník Stoke City od poloviny hřiště sám na bránu a střelou pod vyběhnuvším brankářem zajistil Švýcarsku tři body.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1067)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele