play off - osmifinále
01.07.2018 16:00 CET
1 : 1
3:4 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Rusko senzačně vyřadilo Španěly, rozhodly až penalty

Stadion v Lužnikách se málem zbortil, protože na něm zavládla obrovská euforie. Domácí reprezentace se totiž dokázala probojovat až k penaltám a ty jí vyšly! Hrdinou se stal zejména brankář Akinfejev.

Domácí pořadatel už ve skupině ukázal, že se nových výzev vůbec nebojí. Fanoušci dělali, co mohli, aby svůj celek podporovali. A hráči mu to vraceli na trávníku, neboť sborná vynikajícími výkony ve skupině překvapovala. Trenér Stanislav Čerčesov vsadil proti velkému favoritovi na jména jako Akinfejev, Ignašević, Žirkov, Samedov, Zobnin, Dzjuba či Golovin.

Španělsko se už před turnajem ocitlo v poměrně nelichotivé situaci a muselo pokračovat bez trenéra Lopeteguiho. Jeho náhradníkem se stal Fernando Hierro, který na turnaji pracoval s týmem, jehož obrana nepůsobila příliš sebevědomě a dostávala dost branek. To se dnes pokoušela napravit esa jako Nacho, Piqué, Ramos, Busquets, Silva, Asensio nebo Diego Costa.

Oba trenéři trochu zamíchali sestavou a očekávali logicky zlepšení oproti poslednímu utkání. Španělský celek se snažil postupnou kombinací i díky krajním bekům dostat do blízkosti brankáře Akinfejeva, ale v úvodu trochu trpěl nepřesností. Neustálou kombinaci na polovině soupeře narušovalo Rusko jen díky rychlým protiútokům a centrovaným míčů, které často hledaly hlavu vysokého Artjoma Dzjuby.

V 11. minutě se po straně hnal do útoku Nacho, který byl Žirkovem faulován. Se španělským univerzálem to nevypadalo úplně dobře, ale následující standardní situace mu určitě udělala velkou radost. Krásný pas na zadní tyč od Asensia totiž po souboji Ramose s Ignaševičem skončil v síti! Zkušeného stopera v pádu veterán Ignašević neuhlídal, od něj se míč odrazil a byl tedy připsán jako vlastní - 1:0.

S tímto výsledkem samozřejmě Rusové chtěli co nejdříve něco udělat a například rána záložníka Zobnina vůbec nevypadala špatně. S postupujícím časem přestalo Rusy bavit běhání bez míče a spíše pasivně stáli na místě. Španělsko podporovalo jejich depresi klasickou kombinační hrou a nepůjčovalo nikomu balon.

La Furia Roja po třiceti minutách vedla o gól, aniž by oficiálně vystřelila na bránu. Ruský celek věděl, že bude muset využívat byť i jen malou šanci. Ta se naskytla Golovinovi, který zakončoval pohlednou akci zpoza vápna. Jeho rána však mířila těsně vedle tyče! O mnoho lépe to s Ruskem vypadalo pět minut před koncem první půle.

Míč se od rohového kopu dostal mezi Dzjubu a Piquého a španělský stoper jej hodně nešťastně trefil ve výskoku rukou! Sudí Kuipers okamžitě pískal penaltu a navrch udělil protestujícímu obránci Barcelony žlutou kartu. To byla ideální situace pro bojujícího Artjoma Dzjubu, který si věřil a měl důvod. Míč poslal do opačného rohu brány a srovnal!

Do druhé půle už v domácím dresu naskočil Granat, který vystřídal dnes poměrně často chybujícího Žirkova. Po Nachově stříleném centru se dostal do zakončení Jordi Alba, který však trefil míč hodně krkolomně. Jinak se ale projev Španělů příliš nelepšil a mnohokrát jsme mohli vidět hráče stojící či mírně pochodující. Viditelně unaveného Samedova nahradil odhodlaný Čeryšev a diváci spoléhali na to, že se zopakuje přínos Čeryševa z prvního utkání.

Nebylo to jediné střídání, neboť oba trenéři věděli, že v případném prodloužení mohou použít čtvrtého náhradníka. Do hry se dostal i obdivovaný režisér hry Andrés Iniesta, zatímco Rusové se spolehli na čerstvého Smolova. S blížícím se koncem devadesáti minut se stále více španělský styl ukazoval jako bezzubý, bez jakékoli invence.

Pět minut před koncem vrcholil presink španělských hráčů. Hodně živým dojmem působil zejména Andrés Iniesta, který se dostal do šance a pálil! Pozorný brankář Igor Akinfejev se ale zaskočit nenechal a poradil si i s dorážkou střídajícího Aspase. I proto čekalo obě jedenáctky prodloužení.

V první části prodloužení působilo Španělsko živějším dojmem, více se tlačilo dopředu a Rusové naopak vypadali jako totálně vyždímaní. Šancí jsme se ale mnoha nedočkali. I proto trenér Hierro vyslal na hřiště svou tajnou zbraň, útočníka Valencie Rodriga. Mladý útočník Los Che rozběhal rychlé dolní končetiny, kličkou se elegantně zbavil Ignaševiče a poté z ostrého úhlu vypálil!

Do záře reflektorů se dostali střelci a brankáři, neboť na řadu přišly penalty. Španělé se jim snažili vyhnout, Rusko si je přálo až překvapivě moc. V penaltách je to obrovská loterie, která se dnes jednoznačně povedla Rusku. Brankář De Gea dvakrát málem míč měl, jenže centimetry mu nepomohly. Dvakrát naopak chytil střely soupeře Akinfejev. Rusko senzačně postupuje, zatímco Furia Roja je dalším favoritem, který jede domů.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1449)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele