play off - čtvrtfinále
07.07.2018 20:00 CET
2 : 2
3:4 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Ruská cesta do semifinále nakonec přes Chorvatsko nevedla

Byl to jiný zápas, než proti Španělsku, resp. Dánsku. Chorvati místy stále působili nejistě, avšak přesto skórovali dvakrát. To samé se podařilo i odhodlaný Čerčesovovým svěřencům, takže po osmifinálovém úspěchu museli po 120 minutách (plus nějaké to nastavení) oba národní celky znovu do vždy ošemetné penaltové loterie ...

První útok zakončil Dzjuba přihrávkou na Denise Čeryševa, jemuž znemožnil jakoukoli nebezpečnou střelu Vida. Poté Čeryšev sice prohrál hlavu, ale přesto se do příležitosti dostal jeho parťák Dzjuba. Lovren musel zblokovávat na roh. Od praporku se kopalo i na druhé straně hřiště. Právě Lovren prodloužil na Rebiće, jenž čelem netrefil prostor brány.

V 18. minutě se neohroženě pustil mezi přesilu Ante Rebić. Kutepov ho podrazil a Chorvati dostali šanci zahrávat přímý kop z velice dobrého místa, čehož tedy Ivan Rakitić vůbec nevyužil. Následující minuty patřily na hrací ploše především nepřesnostem. Z ruského týmu však bylo znát, že si nadále na soupeře hodně věří.

Nic na tom nezměnila ani 28. minuta, kdy po Vrsaljkově centru o dost minul Perišić. Za nějakých dvacet sekund rozehrával standardní situaci Čeryšev, nicméně z jeho zamýšlené pobídky se nakonec stal snadný balon pro Subašiće. Ve 31. minutě si do té doby třígólový střelec vyměnil míč se Dzjubou, načež levačkou z nějakých dvaadvaceti metrů parádně vymetl šibenici - 0:1.

Ve 39. minutě mohl přidat druhou trefu, kdyby po dlouhém nákopu a prodloužení mohutného kolegy Dzjuby už nestál v obtížném postavení. Hned z protiakce se domácí obrana totálně vykašlala na Mandžukiće, který tak mohl v poklidu projít po levé straně až do vápna, aby našel lépe postaveného Andreje Kramariće, proti jehož skákavé hlavičce neměl Akinfejev nárok - 1:1.

Po změně stran se jako první pokusil z dálky překvapit gólmana Modřić, leč mnozí si asi museli drbat hlavu nad tím, proč ho experti považují za výborného nedoceněného fotbalistu. Střela šla totiž o dobrých deset metrů vedle. Ve dvaapadesáté minutě vystřihl Kramarić na hraně velkého čtverce nůžky, které lapil Igor Akinfejev.

V 58. minutě se náramně ukopl Rebić. Chvíli poté se zrodila obrovská možnost. Strinićův centr se ve finále dostal až ke Kramarićovi, jenž na zadní tyči vrátil před ruskou svatyni, kde se hrací předmět odrazil k Perišićovi, který si rozhodně nepočínal stejně, jako kolega Ratitić v duelu s Argentinou, jelikož nastřelil levou tyč.

Dzjuba zase po rohu nenapodobil Angličana Harryho Maguira, který odpoledne proti Švédsku zajistil svému týmu náskok. Potom to vypadalo, že trenér Čerčesov zvolil pro druhé dějství stejnou defenzivní taktiku s penaltovým cílem, jako v utkání se Španělskem. Teprve až v 72. minutě centroval zprava Fernandes a Jerochin zcela neobsazen hlavou minul. Jít to na opodál číhajícího Arťoma Dzjubu, třeba by bývala šla Sborná do vedení.

V 70. minutě do nezformované obrany pronikl Modrić, jehož pokus byl zblokován k Vrsaljkovi, který ze své pravé strany díky dalšímu výbornému obrannému zákroku muže v rukavicích neohrozil. Nutno dodat, že pomezní rozhodčí tady přehlédnul ofsajdové postavení chorvatského borce v dresu s číslem 2. V 79. minutě stáhl Čeršesov ze hřiště i svého druhého nejlepšího střelce, nicméně i další trenéři již vyřazených výběru se na turnaji uchylovali k obdobně zvláštním rozhodnutím. V 84. minutě zahrál Vrsaljko jednoznačně rukou, i když tvrdil opak. Třebaže centr od Zobnina nebyl marný, nezapršelo z něj.

Následně Jerochin ukázal, že kvalita střídajících ruských borců není na úrovni těch, kteří nastupují v základní sestavě, když vcelku zbytečně daroval Balkáncům roh. Nic z něj ale nevytěžili, a tak se mohlo stát, že Subašiće na opačném pólu kouslo v zadním stehenním svalu, což by byl pro Zlatka Daliće menší problém, jelikož chvíli předtím potřetí vystřídal. Ve zbytku nastavení měli Chorvati územní převahu, která nevedla k žádné vyložené příležitosti. Zato Smolov málem Subašiće nachytal. Málem. A tak se tedy šlo do prodloužení.

V polovině první části se rozeběhl Modrić, ale před vápnem narazil na skálu jménem Ignaševič. Ve 100. minutě chyboval Dejan Lovren, jenže Smolov si s míčem neporozuměl. Jako v každém z předchozích tří čtvrtfinále, i tentokrát padl gól po standardní situaci. Centroval Luka Modrić a Domagoj Vida hlavou skóroval. Nebyla razantní, ale byla přesná - 2:1.

Ve 112. minutě napálil po rohu střídající Kuzjajev pouze brankáře, jenž na klubové scéně hájil v uplynulé sezoně barvy AS Monaco. Další chorvatská hra rukou, v tomto případě od Josipa Pivariće, přinesla další standardku kousek od hranice šestnáctky. Dzagojev posadil parádní pobídku na hlavu Mária Fernandese, který si za své výkony na mistrovství gól rozhodně zasloužil - 2:2. V ten moment chybělo do konce prodloužení něco přes pět minut.

Jenže nejen autor vyrovnávací trefy v ten moment netušil, že vyřazení Sborné pouze oddálil. Právě tenhle brazilský rodák, na rozdíl od Dzagojeva, Ignaševiče a Kuzjajeva, spolu se Smolovem selhal, zatímco na druhé straně nedal pouze Kovačić. Úspěšné kvarteto ve složení Brozović, Vida, Rakitić a s neskutečnou porcí štěstí i Luka Modrić dopravilo míč do sítě. Ruská pohádka o postupu do semifinále tedy po dalším dobrém výkonu končí. S Anglií se střetne Chorvatsko.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1758)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele