základní skupiny - skupina H, 2. kolo
24.06.2018 20:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Polsko na šampionátu končí, s Kolumbií si nevědělo rady

Polsko předvedlo možná ještě horší výkon než v prvním střetnutí proti Senegalu a v klíčovém souboji prohrálo o tři branky, o které se na druhé straně postarali Yerry Mina, Radamel Falcao a Juan Cuadrado. Kolumbie naopak napravila poslední porážku s Japonskem, poměrně snadno si se svým soupeřem poradila a dál živí naději na osmifinále.

Evropskému celku nepomohly ani výrazné změny v základní sestavě, do které nezasáhli Jakub Blaszczykowski, Arkadiusz Milik nebo Kamil Grosicki. Především v první půli působilo mužstvo kouče Adama Nawalky dosti bezzubým dojmem, a na řadu nepřišlo výrazné zlepšení v podstatě ani po přestávce, v němž si vytvořilo jen hrstku šancí.

To Kolumbie byla dravější a hladovější po vítězství, které pro reálnější možnost proklouznout do play-off nutně potřebovala. Od začátku mohl do hry nastoupit James Rodríguez, který spolu s Juanem Quinterou a Juanem Cuadradem vytvořili silnou ofenzivní trojici. Na stoperu se mimochodem nově výtečně osvědčil i střelec rozhodující trefy Yerry Mina.

Bylo vidět už od úvodních minut, že se oba týmy budou snažit hrát ofenzivně. Po neúspěších v prvním kole v základních skupinách jednoduše chtěly bodovat naplno, vzájemná remíza by jejich šance značně snížila. Je ovšem pravda, že na nějakou tutovku se poměrně dlouho čekalo. Hlavně v první třetině zápasu se toho opravdu moc zajímavého neodehrálo.

Jediným důležitým momentem v tomto herním období tak v podstatě bylo zranění kolumbijského defenzivního záložníka Aguilara, jehož musel nahradit ve 32. minutě Uribe. Na oko jinak byli svěřenci trenéra Josého Pekermana lepším týmem a pět minut před koncem druhého poločasu se ve finále ujali zaslouženého vedení.

Poláci si v podstatě po celou dobu koledovali o inkasování, třeba Juan Cuadrado ve 36. minutě zakličkoval v šestnáctce a dostal se do zakončení, byl ovšem ve složitém úhlu, a tak z blízkosti na brankáře Szczesnyho nevyzrál. Pak už ale Rodríguez svým jemným obloučkem našel v brankovém území Minu, který hlavou pohotově skóroval.

V 52. minutě zpoza vápna pálil Falcao, svá mířidla ale vůbec neseřídil, a proto jeho pokus skončil jen vysoko nad bránou. Zhruba po hodině se podařilo rovněž zahrozit také výrazněji Polákům. Prsty v tom měla jejich největší hvězda Lewandowski, jenž se ocitl v pokutovém území zcela sám, jenže na vyběhnuvšího gólmana Ospinu nevyzrál.

V 70. minutě přidala Kolumbie možná rozhodující zásah tohoto klání. Quintero načasoval svou kolmici natolik dobře, že se Falcao mohl uvolnit na hranici ofsajdu a sám před Szczesnym nemohl zaváhat. Výhru Jihomaričanů následně pojišťoval ještě Juan Cuadrado, jehož skvostnou přihrávkou zleva uvolnil do samostatného úniku Rodríguez.

Polsko znovu předvedlo velkou bídu hlavně v ofenzívě, vždyť jen trochu nebezpečně působil na hřišti snad pouze Lewandowski, jemuž se dvě minuty před závěrečným hvizdem nepodařilo ani čestně snížit, jelikož ho brilantně vychytal Ospina. Evidentně se ani nevyplatilo snížení počtu typických obránců na tři oproti mači se Senegalem.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (814)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele