základní skupiny - skupina D, 2. kolo
22.06.2018 17:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Ahmed Musa zařídil Nigérii výhru nad Islandem

Po třízápasovém půstu se tento africký tým dočkal výhry na mistrovství světa. Z výsledku mohou mít svým způsobem radost i Argentinci, kteří si to tak s velkou pravděpodobností rozdají s nigerijskou reprezentací v úterý o postup. Rozhodně ale budou muset předvést o poznání kvalitnější výkon, než v mači s Chorvatskem.

Díky výraznému zaváhání Jihoameričanů měli Islanďané velkou šanci se přiblížit postupu. Ve 2. minutě rozehrávali z dobré pozice přímý kop a gólman Uzoho musel Sigurðssonův pokus vyrazit. V 6. minutě to Islanďané výtečně sehráli a po přiťuknutí od Finnbogassona mohl skórovat aktivní Sigurðsson. Jeho slabou střelu zpoza vápna muž v rukavicích lapil bez potíží.

Následující minuty patřily spíše fanouškům týmu ze severu Evoropy. Na hřišti se ani jednomu z celků nedařilo dostat na dostřel soupeřovy svatyně. I proslulé dlouhé auty od kapitána Arona Gunnarssona nigerijská obrana zvládala pokrývat. Tak jako v prvním zápase proti Chorvatsku, i v tomto se borci z nejlidnatější země Afriky nepotkali s přesností, čímž svěřencům kouče Hallgrímssona usnadňovali bytí.

Ve 38. minutě si nejprve pronikající Birkir Már Sævarsson nevšiml výborně postaveného spoluhráče, a chvíli poté přinesla alespoň trochu vzruchu nepřesná Bjarnasonova rána z voleje. Dobrý centr od v předchozí větě zmíněného obránce s číslem 2 pak nezasáhli na zadní tyči ani Bjarnason, ani Bödvarsson. A protože Finnbogasson po další Sigurðssonově standardce neusměrnil letící míč mezi tyče, skončil nemastný, neslaný první poločas klání Nigérie s Islandem bez branek.

Afričané, nastupující ve velice netradičních dresech, během úvodního dějství ani jednou nevystřelili na bránu. Tento nedostatek napravil už po dvaceti sekundách druhé půle Etebo. Halldórsson si však tuto přízemní navštívenku pohlídal. Ve 48. minutě se výběr Gernota Rohra prosadil. Islandský aut přinesl rychlý protiútok, který vedl po pravém křídle Victor Moses. Jeho centr do vápna na bližší tyč elegantně zpracoval Ahmed Musa a povedeným halfvolejem rozvlnil síť - 1:0. Nechtěně přitom trefil kolenem do hlavy Ragnara Sigurðssona, jenž pak odehrál ještě skoro dvacet minut.

V minutě sedmapadesáté se z dálky osmělil Wilfred Ndidi a nutno podotknout, že islandský gólman nakonec musel kvůli teči vyrážet na roh. Za pět minut fauloval právě Nididi protihráče Gíslasona. Nicméně borci v modrém z nařízeného přímého kopu nic nevytěžili. Poté se nikterak nerozpakoval Moses a z rohu velkého čtverce pálil mimo. Za vzor si útočníka Chelsea vzal na druhé straně hřiště o necelých 180 sekund později Rúrik Gíslason.

V 70. minutě se hlavou po Mikelově pobídce neprosadil William Troost-Ekong. Po rohovém kopu si Super orli připsali další šanci. Jmenovitě to byl Leon Balogun, kdo hlavou nasměroval balon nad bránu. Islandská defenziva nechávala soupeři dost prostoru, čehož mohl využít Musa, jenže pravačkou z hranice šestnáctky nastřelil jen břevno. Moses pak následnou dorážku totálně zazdil.

Chuť si pětadvacetiletý forvard, který si na živobytí vydělává v Rusku, podruhé spravil v 75. minutě, když převzal Omeruův odkop z vlastní poloviny, předběhl Káriho Árnasona, obešel brankáře Halldórssona a rozhodl se akci dotáhnout sám, přestože mohl nahrávat Iheanachovi. Dva před čárou stojící obránci neměli proti jeho zakončení pravou nohou nárok - 2:0.

Po necelých osmdesáti minutách hry si Nigerijci počínali ve vlastním pokutovém území až příliš sebevědomě, čehož využil Finnbogasson, jehož poslal na zem Tyronne Ebuehi. Rozhodčí Matthew Conger po poradě s asistentem u videa nařídil penaltu. Jenže do té doby vychvalovaný Gylfi Sigurðsson napodobil Peruánce Cuevu a zařízení totálně překopl.

Z protiútoku neuspěl Kelechi Iheanacho a hned byl vystřídán Odionem Ighalem. Ten se při prvním kontaktu s míčem ocitl za obranou, avšak v rozhodující chvíli ho kulatý předmět neposlechl podle představ. Dvě minuty před vypršením řádné hrací doby se Uzoho vyznamenal proti příležitosti Finnbogassona, takže Nigérie i bez talismanů v podobě živých kuřat slaví tři body. Islanďané to s postupem už mají hodně nahnuté.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (487)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele