základní skupiny - skupina F, 2. kolo
23.06.2018 20:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Němci v šíleném závěru obstáli, zmar změnil v euforii Kroos

Dechberoucí utkání bylo k vidění na Olympijském stadionu v Soči. Německo dokázalo proti Švédsku i v deseti otočit skóre, připsalo si první tři body na turnaji a zůstává ve hře o postup. Rozhodující trefu vsítil v posledních vteřinách úžasným způsobem Toni Kroos.

Joachim Löw udělal v sestavě oproti fiasku s Mexikem čtyři změny - na lavičku posadil Marvina Plattenhardta, Samiho Khediru, Mesuta Özila a také Matse Hummelse. Místo nich se v sestavě objevili Antonio Rüdiger, Jonas Hector, Marco Reus a Sebastian Rudy. Posledně jmenovaný si šampionátu dlouho neužil, po půlhodině hry totiž musel kvůli podezření ze zlomeniny nosu přepustit post Ilkayi Gündoganovi.

Pojďme ale pěkně popořádku. Změny v sestavě se pozitivně projevily především při vstupu do zápasu. Fotbalisté v bíločerných dresech svého soupeře na začátku zatlačili a Švédové nevěděli, kam dřív skočit. Neuplynulo ještě ani 120 vteřin hracího času, když se k míči v šestnáctce probojoval Timo Werner, přihrál pod sebe Draxlerovi, jenž naneštěstí pro svůj tým ve stoprocentní pozici trefil pouze jednoho z obránců.

Chvíli nato dlouhý pas Boatenga sklepl Thomas Müller proti noze Jonasi Hectorovi, který se po krátké viróze vrátil zpět do základní sestavy, ani jeho rána však k brankáři Olsenovi neprošla. Gólman Kodaně zůstal bez zákroku také po další velké příležitosti - Joshua Kimmich krásnou kolmicí vysunul Reuse, jehož prudký centr před Wernerem, číhajícím před odkrytou bránou, na poslední chvíli odkopl Victor Lindelöf.

Skandinávci se po čtvrthodině hry z úvodního náporu soupeře oklepali a začali vystrkovat růžky. Nejprve po velké chybě Rüdigera uháněl sám na Manuela Neuera Marcus Berg, při zakončení ho ale zezadu podrazil vracející se Boateng a německý brankář si už s celou situací poradil. Polský rozhodčí Simon Marciniak přes vehementní protesty Švédů penaltu neodpískal a ani nešel situaci konzultovat s videorozhodčím.

Žlutomodří se nicméně gólu stejně dočkali a to zhruba o patnáct minut později. V rozehrávce tentokráte chyboval Toni Kroos, Viktor Claesson pěkným centrem našel Olu Toivonena, útočník Toulouse chytře přehodil vyběhnutého Manuela Neuera a poslal svoje mužstvo do překvapivého vedení.

Němci mohli za chvíli vyrovnat, tečovanou střelu střídajícího Gündogana ovšem bravurním zákrokem vyrazil Robin Olsen a poradil si i s dorážkou Thomase Müllera. V závěru prvního dějství se už ale zase do dvou šancí dostali Švédové. Nejprve Victor Claesson po Forsbergově přihrávce prováhal vhodný moment k zakončení, v nastaveném čase pak hlavičku Berga skvěle zneškodnil Manuel Neuer.

Do druhého poločasu trenér Löw provedl další střídání, když Juliana Draxlera nahradil Mario Gómez a Německo změnilo rozestavení na dva útočníky. Tato změna prospěla především Timo Wernerovi, který už nemusel absolvovat tolik těžkých soubojů s urostlými švédskými stopery a získal větší volnost.

Právě Werner ve 48. minutě unikl po levém křídle, jeho střílený centr tečoval Góméz k Reusovi a křídelník Dortmundu, jenž proti Mexiku překvapivě nefiguroval v základní sestavě, zblízka doklepl míč do brány a vyrovnal na 1:1. Druhá půle začala opravdu identicky jako ta první, Němci měli velkou převahu a Švédové bránili v hlubokém bloku.

Dokonat obrat mohl pár chvil po vyrovnávací trefě Thomas Müller, jehož hlavičce po přímém kopu Kroose mnoho nechybělo. Němci neustále hrozili centry ze strany - blízko gólu byli Jonas Hector, Marco Reus, Mario Gómez i Timo Werner - všechny akce byly opravdu jako přes kopírák. Na opačném konci hřiště musel Manuel Neuer zasahovat proti povedenému voleji Emila Forsberga.

V 82. minutě přišla další komplikace pro Německo. Jerome Boateng nepochopitelným skluzem sestřelil Berga, naprosto po právu obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Švédové přesilovku málem po pár vteřinách využili, Bergovu hlavičku ale před střídajícím Guidettim vyboxoval pozorný Neuer.

Německo i v oslabení dokázalo soupeře zatlačit a to i za cenu otevřené obrany pro švédské protiútoky. Tato taktika se nakonec vyplatila, i když to dlouho vypadalo na podobný zmar v zakončení jako s Mexikem. Dvě minuty před koncem Toni Kroos posadil balón na hlavu Maria Gómeze, proti němuž se však ještě fantastickým zákrokem vytáhl Robin Olsen. V nastaveném čase pak Julian Brandt orazítkoval tyč a němečtí fanoušci se v těchto chvílích již smiřovali s remízou.

V posledních vteřinách střídající Durmaz fauloval na hranici velkého vápna a hlavní sudí Marciniak odpískal přímý kop. K němu se postavil Toni Kroos, který po přiťuknutí Reuse úchvatnou střelou ke vzdálenější tyči zařídil Německu premiérové tři body na turnaji. Zklamaní Švédové přes velmi dobrý a bojovný výkon pro dnešek zůstávají bez bodu, a závěrečné kolo tak bude ještě hodně zajímavé.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1456)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele