základní skupiny - skupina B, 1. kolo
15.06.2018 17:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Remízové utkání Maroka s Íránem rozhodla vlastní branka

Také úvodní zápas skupiny B mezi Marokem a Íránem nabídl vcelku vyrovnanou podívanou, po které se nakonec radují hosté. Když už to vypadalo, že se oba soupeři rozejdou bez branek, rozhodl o triumfu Íránu vlastní gól Azize Bouhaddouze...

Zatímco Irán hrál na "Mundialu" i před čtyřmi roky, ačkoliv si tam na konto připsal jen bod za bezbrankovou remízu s Nigérií, a neměl větší potíž se kvalifikovat do Ruska, Maroko si na MS naposledy zahrálo v roce 1998, kde to mělo proti Brazílii, Skotsku a Norsku hodně složité. Svěřenci Carlose Queiroze vyřešili před utkáním v Petrohradu problém s kopačkami, takže nehráli ani chvíli bos, na rozdíl kupříkladu od Leonidase na dávném mistrovství světa v Itálii 1938.

Oba soupeři věděli, že jestli chtějí favoritům Španělsku a Portugalsku zkomplikovat bytí, musí v tomto střetnutí bodovat naplno. První, leč nepřesnou střelu vyprodukoval už ve 2. minutě Amine Harit. Za pouhou minutku rozehrávali Maročané roh a na hranici velkého čtverce nepochopitelně promáchnul Hakim Ziyech. Lvi z Atlasu se dále snažili dobývat Beiranvandovu branku.

Po centru Nordina Amrabata zblízka minul Belhanda. Běžela 8. minuta, když Ayoub El Kaabi využil špatného odhlavičkování íránského obránce a levačkou mířil jen o kousek vedle. Nažhavení Maročané se nebáli do soubojů jeden na jednoho. A co víc, v úvodu zápasu je zvládali většinově vyhrávat. V 19. minutě došlo k velikému závaru v íránské obraně a i díky zákroku Alirezy Beiranvanda to bylo pořád 0:0.

O minutku později se dostali hráči asijského celku do brejku, který však zakončili mimořádně slabou střelou. Následně po dalším z řady dlouhých Amiriho autových vhazování prodloužil Karim Ansarifard na kolegu Sardara Azmouna, který se ovšem značně ukopl. Na druhé straně hřiště byly k vidění dva po sobě jdoucí zblokované pokusy. První měl na svědomí Hakimi, druhý Belhanda.

Že Alireza Jahanbakhsh není Juninho Pernambucano, Siniša Mihajlović, ani Roberto Carlos, předvedl v pětatřicáté minutě při ráně z přímého kopu z úctyhodné vzdálenosti. Ve 39. minutě El Kaabi jen o kousíček nedosáhl na solidní centr od Ziyecha. Obrovskou šanci měli Íránci v závěru úvodního dějství, když vybojovali míč ve středu hřiště a Azmoun postupoval sám na brankáře. Bohužel v rozhodující moment zaškobrtl, takže ho Munir vychytal. A zuby si na marocké jedničce vylámal se svou dorážkou také Jahanbakhsh.

Druhý poločas začali lépe znovu maročtí reprezentanti, jenže síly se poměrně rychle vyrovnaly, i díky nepřesnostem na obou stranách. Borcům severoafrického mužstva balon u nohy rozhodně nepřekážel, avšak stále ne a ne z toho vytěžit větší příležitost, natož vsítit gól. I proto, že jim dělal problém íránský důraz. Ovšem pořád nešlo o žádné surové zákroky. V následujících minutách bylo dění na ploše kouskováno dalšími nepřesnostmi a fauly, včetně těch naprosto zbytečných (viz Ziyechův výšlap z 63. minuty).

Všem dvaadvaceti hráčům na trávníku rozhodně nešlo upřít nasazení a bojovnost. Jenže se tím vlastně vzájemně vynulovávali, takže to ve druhém dějství nebyla zrovna dvakrát atraktivní podívaná. Pozoruhodné bylo vlastně akorát v 76. minutě střídání Amrabatových, kdy staršího Nordina vystřídal jeho bratr Sofyan. V 80. minutě se připomněli se svými ofenzivními choutky Maročané. Aktivní Hakim Ziyech vyprodukoval po Belhandově přiťuknutí dobrou ránu do levého dolního rohu. Brankář Íránu musel vyrazit na roh.

Nucené střídání potkalo v 84. minutě Alirezu Jahanbakhshe, jednu ze tří největších hvězd Íránské islámské republiky. Jeho spoluhráči během tohoto klání dvakrát trestuhodně zadrbali velice slibný protiútok, takže není divu, že i po devadesáti minutách hry platilo bezbrankové skóre. O kvalitním bránění obou národních týmů svědčí i fakt, že hráči Maroka to v poslední desetiminutovce vyzkoušeli - snad trochu ze zoufalství - i z nějakých pětatřiceti metrů.

První bezgólový mač turnaje ale v 5. minutě nastavení "odmítl" Aziz Bouhaddouz. Ehsan Hajisafi z levé strany rozehrával standardní situaci na bližší tyč a nešťastný marocký útočník, který přišel na plac až v 76. minutě, si hlavou dal vlastní gól - 0:1. Írán tedy slaví druhou výhru na MS v historii (po slavném tříbodovém zisku nad USA v roce 1998). Zato svěřenci kouče Hervého Renarda, který dovedl k titulu afrických šampionů Zambii a Pobřeží slonoviny, to budou mít ve zbývajících dvou zápasech skupiny B hodně těžké.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (476)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele