play off - osmifinále
03.07.2018 20:00 CET
1 : 1
3:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Bitvu emocí a nervů ovládli na penalty Angličané

Posledním týmem na seznamu čtvrtfinalistů je Anglie. Svěřenci Garetha Southgatea měli postup na dosah již po základní hrací době, neboť díky trefě Harryho Kanea z penalty drželi nad Kolumbií těsné jednobrankové vedení. Ve třetí minutě nastavení o něj však kvůli hlavičce Miny přišli, a musely tak rozhodnout až pokutové kopy. S tímto dlouholetým strašákem si nakonec Angličané poradili, přestože po selhání Hendersona měli zprvu k vypadnutí blíže. Následná rána Uribeho totiž skončila na břevně a o infarktový zvrat se postaral Jordan Pickford, jenž lapil střelu Baccy. Vše následně dokonal Eric Dier.

Od prvních minut bylo patrné, že jde o hodně, a podle toho také vypadal přístup obou týmů s důrazem na defenzivní složku hry a vyvarování se jakýchkoli chyb. Místo pohledných kombinací tak hrály prim rozjitřené emoce, rozkouskovaná hra a dohadování se mezi sebou i rozhodčím Geigerem, jemuž vyhrocené střetnutí místy přerůstalo přes hlavu.

Říci, že první půle přinesla šancí poskrovnu, by ještě bylo přílišným zkrášlováním skutečného dění na hřišti. Kolumbijci do utkání nastoupili bez zraněného Jamese Rodrígueze, jemuž svalové zranění znemožnilo i samotnou účast na lavičce náhradníků, a absence největší ofenzivní hvězdy Jihoameričanů byla citelná. Los Cafeteros zvolili ryze defenzivní taktiku s podporou osamoceného Radamela Falcaa ve výrazně omezeném počtu hráčů a za celý poločas ohrozili brankáře Pickforda jen chabou ranou Quintera z uctivé vzdálenosti.

Herní iniciativa tak připadla favorizovanému Albionu, jemuž se snaha zbořit kolumbijský val nedala upřít, ale úspěch se nedostavil. S tradičně kvalitními standardními situacemi z kopačky Kierana Trippiera si Kolumbijci zvládali poradit a v mezihře se Angličané před přestávkou nedostali ani k jednomu přesnému střeleckému pokusu. Asi nejblíže k průlomu skóre měl kapitán Harry Kane, jenž v obtížné pozici stihl nastrčit hlavu do ostrého Trippierova centru, avšak míč zapadl jen na síťku za břevnem Ospinovy branky.

To druhá pětačtyřicetiminutovka začala pěkně zhurta. Hned osm minut po změně stran totiž nešikovný zákrok Carlose Sáncheze při bránění Kanea po rohovém kopu neunikl pozornosti sudího Geigera, jenž kolumbijské hráče od počátku opakovaně upozorňoval, že podobné incidenty nehodlá tolerovat. Před samotnou exekucí pokutového kopu ještě došlo na dobrou čtyřminutovou prodlevu plnou emocí na obou stranách, ale ani to Harryho Kanea nerozhodilo. Nejlepší střelec Anglie zvolil bezpečnou ránu doprostřed a mohl bujaře slavit svůj již šestý gól na šampionátu.

Ani s jednobrankovým mankem však kolumbijská hra nenabrala na obrátkách, pokud tedy nepočítáme další příval žlutých karet za fauly a protesty všeho druhu. Až čtvrthodinu před koncem se hráči ve žlutém přeorientovali z diskuzního kroužku zpět na fotbal a začali se pouštět kupředu ve vyšším počtu hráčů. Když se ale velká šance na srovnání skutečně dostavila, stalo se tak ne souvislým tlakem Kolumbie, nýbrž hrubkou v rozehrávce Angličanů. Hříšníkem byl stejně jako v prvním zápase s Tuniskem Kyle Walker, jehož bohorovnost mohl a měl potrestat Cuadrado, jenže nezachoval chladnou hlavu a divokou ranou hrubě minul.

Už se tedy zdálo, že Angličany o čtvrtfinále nic nepřipraví, ovšem opak byl pravdou. V druhé minutě nastavení zdálky napřáhl střídající Uribe a doposud neprověřený Pickford musel zničehonic vytěsnit jeho parádní ránu na roh. Na ten si už do anglické šestnáctky doběhl i brankář Ospina a kolumbijská hra vabank přinesla ovoce. Stejně jako v předešlých dvou zápasech totiž nikdo nezvládl uhlídat bezmála dvoumetrového Yerryho Minu, jehož tvrdá hlavička do země přeletěla i Trippiera na brankové čáře a znamenala spolu se srovnaným skóre také prodloužení.

Opařené hráče Anglie rázem místo postupových oslav čekala ještě pořádná dřina, zatímco Kolumbijci v ofenzivně laděné sestavě ožili a měli najednou více ze hry. Až v druhé čtvrthodině se Albion zmohl na souvislejší držení míče a střídající rychlíci Rose, Vardy a Rashford dostali jasný úkol vyčerpané obránce soupeře pořádně prohnat. Ti se však stačili zatáhnout, přestáli i pár dramatických standardních situací a šlo se na penalty.

Kapitáni Falcao s Kanem shodně s přehledem proměnili, stejně jako Cuadrado s Rashfordem. Třetí série strhla výhodu na kolumbijskou stranu, neboť po Murielově trefě si Jordan Henderson na mrštném Ospinovi vylámal zuby. Jenže hned vzápětí Uribeho pumelice orazítkovala pouze břevno a po Trippierově suverénní trefě selhal i Carlos Bacca, jehož neumístěnou ránu zvládl Pickford heroicky zastavit. Postup tak mohl Albionu vystřelit Eric Dier, jenž s odřenýma ušima propálil Ospinu a přece jen mohl spustit anglickou čtvrtfinálovou euforii.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2073)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele