základní skupiny - skupina B, 2. kolo
20.06.2018 20:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Diego Costa šťastným gólem rozsekl duel Španělů proti Íránu

Také třetí dnešní utkání skončilo výsledkem 1:0 - těsné vítězství si po Portugalcích a Uruguaycích připsali i Španělé. První tři body pro mistry světa z roku 2010 zajistil ve druhém poločase Diego Costa.

Od začátku zápasu bylo jasné, v jakém duchu se bude duel mezi velkým favoritem a outsiderem odehrávat. Írán bránil v kompaktním bloku se všemi jedenácti muži za balónem, hráče Španělska napadal až hluboko na své polovině a iniciativu zcela přenechal mužstvu Fernanda Hierra, který oproti úvodnímu utkání s Portugalskem provedl v sestavě dvě změny - místo Nacha nastoupil Dani Carvajal a Lucas Vázquez nahradil Kokeho.

Španělé se přes zahuštěný střed pole dlouho nedokázali propracovat k žádné střele a už vůbec ne ke gólové příležitosti, ačkoliv po půlhodině hry měli držení míče kolem 85%. Jediný pokus mířící mezi tři tyče si připsal David Silva, jehož tečovaný přímý kop bez větších potíží lapil brankář Ali Beiranvand. Silva patřil vůbec k nejaktivnějším fotbalistům v bílých dresech, v 30. minutě přišla největší příležitost prvního poločasu, když centr Iniesty vrátil před bránu Piqué a právě záložník Manchesteru City z těžké pozice na hranici malého vápna pálil vysoko nad.

Íránci si za vytouženým bodem tvrdě šli i ve druhém poločase, kromě urputné obrany sázeli také na kouskování hry a časté zdržování. La Roja se nicméně postupně dostávala stále častěji k ohrožení branky soupeře - ve 49. minutě hlavičkoval nebezpečně Gerard Piqué, následně se blýskl pěknou střelou Serqio Busquets, brankář Beiranvand však míč s drobnými problémy zneškodnil.

V 52. minutě po pěkné akci po pravé straně přihrával pod sebe Dani Carvajal svému spoluhráči z Realu Iscovi, jenže ani ten neměl správně seřízená mířidla. Následně se poprvé k zakončení dostali i Íránci a Karím Ansárífárd málem šokoval celý fotbalový svět, když odražený balón po dlouhém autu napálil ve vynikající pozici přímo z voleje do boční sítě.

Po velké šanci Íránců přišel jediný gól Španělska. Andrés Iniesta pěknou kolmicí vysunul Diega Costu, kanonýr z Atlética Madrid si přihrávku zpracoval výborně do pohybu a ještě než stihl zakončit, nastřelil mu balón do nohy obránce Rezaeian, načež míč doskotačil do sítě. Costa si tak ne zcela vlastním přičiněním připsal již třetí trefu na turnaji.

Branka zápasu dle očekávání pomohla, Íránu už nestačilo jen bránit a vyrážel i do protiútoku, díky čemuž získali Španělé více prostoru při svých ofenzivních akcích. V 62. minutě se po standardní situaci Írán na chvíli dokonce radoval z vyrovnání, několikavteřinovou velkolepou oslavu ale utnul hlavní rozhodčí na popud asistenta kvůli ofsajdu. Postavení mimo hru následně potvrdil i videorozhodčí.

Na druhé straně byl velmi blízko druhému, pojišťujícímu gólu Gerard Piqué, jenž ale po perfektně sehraném signálu z rohového kopu nedokázal protlačit míč za brankovou čáru, kterou vlastním tělem bránil obránce Rezaejan společně s brankářem Beiranvandem. V 82. minutě přišla obrovská příležitost pro Íránce. Vahíd Amirí nasadil Piquému učebnicové jesličky, prudkým centrem oslovil nabíhajícího Taremiho, jenomže ten z malého vápna hlavou minul.

Druhé dějství nabídlo opravdu mnohem zajímavější fotbal než půle první, pro Írán je možná nakonec škoda, že se k ofenzivním výpadům odhodlal až po obdrženém gólu. David de Gea nakonec však čisté konto udržel, a Španělsko se tak dělí o první místo v tabulce skupiny B s Portugalskem.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (615)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele