základní skupiny - skupina D, 1. kolo
16.06.2018 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Chorvatsko na úvod s přehledem porazilo Nigérii

Po čtyřech letech se Nigerijci střetli ve skupině s dalším soupeřem z Balkánského poloostrova. Proti Bosně a Hercegovině se radovali z výhry, nicméně letos na sousední Chorvatsko nestačili, a tak si na první body musí počkat minimálně do čtvrtka, kdy je čeká Island.

V úvodní desetiminutovce šlo o vzájemné oťukávání. Oběma celkům chyběla větší přesnost, což vyústilo v několik faulů. V 11. minutě John Obi Mikel sice prohrál rychlostní souboj s Lukou Modrićem, ale nakonec nigerijský kapitán dokázal soupeře stejně obrat o balon a nacentroval ho ihned do vápna, kde si ovšem vše před Ighalem pohlídal Subašić.

Ve 14. minutě našel Rebić ve vápně Mandžukiće, který sklepnul na Perišiće, jenž o malý kousek přestřelil. Také další střela patřila borci v šachovnicovém dresu. Andrej Kramarić to zkusil z dálky, ale minul levou tyč. V dalším průběhu byly na obou stranách k vidění dosti čitelné přihrávky, se kterými si obránci hravě poradili.

Ve dvaatřicáté minutě předvedl dobrou práci s balonem Kramarić. Odcentroval na Mandžukiče, jenž opět přiťuknul, tentokrát Rebićovi, jehož ránu ale obrana zblokovala na rohový kop. Centr po prodloužení zmíněného fotbalisty Eintrachtu Frankfurt propadl až do malého čtverce k Mandžukićovi, jehož hlavičku nešikovně umístil za záda vlastního gólmana Oghenekaro Etebo - 1:0.

Ve 39. minutě mohli Chorvati zvýšit. Rakitić poslal balon Kramarićovi, jehož hlavička mířila ale nad břevno. Chorvatští útočníci ve vzdušných soubojích většinou dominovali a ve 42. minutě z toho byla další nevyužitá příležitost. Poločas zakončil rozehrávkou standardní situace Victor Moses. Balon se odrazil k Alexi Iwobimu, jehož tvrdá rána s gólovými parametry byla zblokována. Úvodní dějství tedy vyšlo lépe výběru Zlatka Daliće.

Ze začátku druhé půle byli aktivnější Nigerijci. Moses pronikl do šestnáctky, ale jeho pokusu levačkou scházela přesnost. Na druhé straně zase překopl bránu Rakitić. Do pokutového území Chorvatska potom létaly hlavně vysoké míče, které ovšem nenacházely adresáty. Naopak na opačné straně hřiště Perišićovu pobídku nepřetavil v další branku v dobré pozici se nacházející Ante Rebić.

Následně přiletěl z kopačky Iwobiho centr na Ighala, jehož hlavičku do středu branky Danijel Subašić bez problémů zlikvidoval. V 66. minutě se Victor Moses po souboji se Strinićem dožadoval odpískání pokutového kopu. Rozhodčí Sandro Ricci však zůstal v klidu. To za 180 sekund už do píšťalky pískl, ale na druhé straně. Od rohového praporku centroval Luka Modrić a ve vápně se William Troost-Ekong netakticky pověsil na Mandžukiće.

Byla z toho žlutá karta a penalta, jejíž exekuce se ujal zmíněný záložník Realu Madrid Modrić a ukázal Messimu i Cuevovi, jak se to dělá - 2:0. Celkově šlo už o šestou "pětku" v osmém zápase ruského mistrovství světa.

Chvíli poté se ocitl Iheanacho v obležení hned čtveřice Chorvatů. Přesto se mu podařilo zevnitř velkého čtverce vystřelit. Bohužel pro Nigérii však nebyl úspěšný.

Minuta osmasedmdesátá přinesla Perišićův přízemní míč do vápna, se kterým si poradil devatenáctiletý Francis Uzoho, na klubové úrovni hájící barvy Deportiva La Coruña. Nedlouho poté viděl stadion v Kaliningradu hlavičku Leona Baloguna, která sice našla prostor mezi třemi tyčemi, nicméně dopadla do náručí připraveného brankáře Subašiće.

Nigerijci se k žádnému tlaku nedostali. Když už si proklestili cestu do velkého vápna, sami si navzájem jaksi překáželi. A když si nepřekáželi, pozorná defenziva Chorvatů jakékoliv nebezpečí zažehnala. V samotném závěru mohl skórovat vystřídavší Mateo Kovačić, jenže si v situaci jeden na jednoho vylámal zuby na velmi dobře chytajícím Uzohovi, který rozhodně nemohl ani za jeden gól ve své síti.

Mladá nigerijská skvadra se pod vedením Gernota Rohra prezentovala týmovějším pojetím, než tomu bylo před čtyřmi roky v Brazílii, kde to často spíše vypadalo, že se hráči snaží prosadit individuálně, aby na sebe upozornili a vykopali si lepší angažmá, nicméně teď to zástupcům nejlidnatějšího afrického státu nebylo nic platné. Když to totiž vezmeme do důsledku, Chorvati se na tři body, díky nimž po prvním kole povedou tabulku skupiny D, vlastně ani nijak zvlášť nenadřeli.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (400)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele