play off - semifinále
11.07.2018 20:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:1, 1:1)

Reportáž

Chorvatsko vyřadilo Anglii a poprvé si zahraje o zlato

Chorvatsko postupuje poprvé v historii do finále mistrovství světa! Tým kolem kapitána Luky Modriće si potřetí v řadě zahrál prodloužení, tentokráte ale penaltový rozstřel odmítl Mario Mandžukić a černý kůň turnaje se může těšit na souboj s Francií. Anglie se probouzí ze snu, zahraje si každopádně alespoň o bronz.

Angličané přitom začali nejlépe, jak mohli. Neuplynulo ani pět minut hry, turecký rozhodčí Cuneyt Cakir odpískal nějakých dvacet metrů od brány faul Modriće na Dele Alliho a Southgateově ekipě se naskytla skvělá příležitost ke skórování. Tuto šanci chytil za pačesy Kieran Trippier, na jeho parádní technický oblouček Danijel Subašić nedosáhl a Albion se dostal do brzkého vedení.

Tento gól pochopitelně Anglii psychicky velmi pomohl, do další dobré příležitosti se zanedlouho hnal Raheem Sterling, míč mu však těsně před kopačkami uzmul rychle vyběhnutý brankář Subašić. Chorvaté se rozjížděli pomaleji, poprvé zahrozili až po čtvrthodině hry, kdy se v krátkém časovém sledu do míče dvakrát ze střední vzdálenosti opřel Ivan Perišić a zejména první přízemní ráně nechybělo mnoho.

Jordan Pickford si nicméně první zákrok připsal až v 32. minutě, kdy odražený balón po odkopu Stonese napálil mezi tři tyče Ante Rebić - naneštěstí pro mužstvo z Balkánského poloostrova mířil pouze do míst, kde stála připravená jednička Evertonu.

Angličané do přestávky zahrozili ještě dvakrát - nejprve Sterling oslovil Kanea, jehož ve velké příležitosti vychytal Subašić a následnou dorážku před odkrytou bránou nastřelil nejlepší kanonýr šampionátu z bezprostřední blízkosti jen do tyče. O chvíli později právě Harry Kane dokázal projít s míčem přes několik bránicích soupeřů, přihrál Allimu, který akci trochu zbrzdil, načež ale vymyslel skvělý pas na Jesseho Lingarda a toho musí velmi mrzet, že z patnácti metrů minul.

Ve druhém poločase se dlouho nic moc nedělo. Změna přišla až s odbytím hodiny hracího času. Sražený centr Luky Modriće se odrazil k dnes nejaktivnějšímu Chorvatu Perišićovi a jen obětavý blok v podání Kylea Walkera zachránil Albion. Krátce nato se už ovšem tým Zlatka Daliće radoval z vyrovnání. Kdo jiný než křídelník Interu Milán Ivan Perišić si naběhl na pas Šimeho Vrsaljka, předskočil Walkera a z voleje překonal Pickforda.

Od těchto chvil převzalo iniciativu Chorvatsko. V 72. minutě se při zmatcích v anglické defenzivě zmocnil míče znovu Perišić, tělem rozpohyboval Maguirea a levačkou orazítkoval tyč. Následná dorážka Rebiće pak skončila pouze v rukavicích Jordana Pickforda. Dosud velmi chválený gólman si potom vybral slabší chvilku, když nedůrazně vyboxoval vysoký míč a Perišić jen o kousek minul prázdnou branku. A jelikož Harry Kane v nastavení hlavičkoval v nadějné pozici vedle, šlo se do prodloužení - v případě Anglie druhého, u Chorvatska dokonce třetího na šampionátu.

Přidaná půlhodina nabídla velmi napínavou podívanou. Nejprve byli velmi blízko gólu Angličané, na rohový kop si naskočil John Stones a od jeho třetí trefy na šampionátu uchránil Chorvaty na brankové čáře výborně postavený Vrsaljko. Na opačné straně se po centru z pravého křídla ocitl sám před Pickfordem Mario Mandžukić, na svoji chvíli slávy si však ještě musel chvíli počkat. Skóre se neměnilo ani po chytře rozehraném rohu Rakitiće a střele Brozoviće.

Historický moment fotbalového Chorvatska nastal až jedenáct minut před koncem prodloužení. Důrazný Perišić vyhrál hlavičkový souboj s Trippierem, Stones pozapomněl na rozběhnutého Mandžukiće a forward Juventusu ranou z halfvoleje na zadní tyč zajistil největší úspěch v dějinách své země.

Anglie se totiž již na žádnou reakci nezmohla, křečovité nákopy nepřinesly nic, co by stálo za zmínku, a na zlato si v kolébce fotbalu tak budou muset počkat minimálně další čtyři roky. Medaile po 52 letech je však stále ve hře, o bronz se utkají s Belgií. O vysněný pohár si v neděli odpoledne zahrají Francouzi s Chorvaty.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2210)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele