play off - osmifinále
02.07.2018 20:00 CET
3 : 2
(0:0)

Reportáž

Belgie stála na kraji propasti, spasiteli se stali střídající hráči

Skvěle se prezentující Japonci doplatili na to, že chtěli hrát fotbal až do poslední minuty nastaveného času. Během utkání dokonce vedli o dvě branky. Co na tom, že proti nim stála Belgie, která zatím vstřelila nejvíc gólů. Dosud se však nesetkala s TOP soupeři v plné síle (Anglie údajně vzájemný duel vypustila). Japonsko nebylo považováno za tým, který měl svěřencům Roberta Martíneze dělat větší nesnáze. Přeci jen Kolumbii porazilo v početní převaze a houževnatý výkon proti Senegalu v následném duelu s Polskem nezopakovalo.

Už v první minutě se míč odrazil ke Kagawovi, ale ten zpoza šestnáctky netrefil. Pokud chtěli Japonci pomýšlet na úspěch, museli si v těchto situacích počínat chladnokrevněji. Poté ukázal Gen Shoji střelou z nějakých čtyřiceti metrů, že opravdu není ani Siniša Mihajlović, ani Juninho Pernambucano.

Na úvodní belgickou příležitost se čekalo patnáct minut. Axel Witsel po ní mohl sledoval, kterak obrana sráží míč na roh. Chvíli poté se poprvé dostal k balonu Romelu Lukaku, fotbalista pomalu o dvě hlavy vyšší a 30 kilogramů těžší než většina protihráčů. Ke škodě Vlámů i Valonů se neprosadil. Následný menší závar před bránou, do kterého se obrovitý útočník Manchesteru United také připletl, řádně vyřešil Eiji Kawashima.

Špatný odkop zanedlouho nepotrestal Hazard. Po rohové kopu se se svými ofenzivními choutkami připomněl Vincent Kompany, jenomže v obtížné pozici kopal spíše od brány, místo do ní. Na druhé straně zahrozili Asiaté, jenomže Takashi Inui hlavičkoval po Nagatomově centru zleva pouze do rukavic připraveného Thibaulta Courtoise.

Další zbytečná ztráta ve středu pole mohla udělat radost Hazardovi, kdyby nenastřelil Yoshidu. Dorážku pak nasměroval Witsel nad bránu. V závěru úvodního dějství přebíral v malém vápně na hraně ofsajdu Yuya Osako a k velké škodě vyslanců ze země samurajských bojovníků ideálně nezpracoval. Belgické jedničce mezi tyčemi přesto vypadl kulatý předmět z rukou a zkrocen byl až těsně před čárou. A jelikož na opačném pólu hrací plochy neuspěl Dries Mertens, aréna v Rostově na Donu gól během úvodního poločasu neviděla.

Po změně stran šli Japonci do rychlého brejku. Shibasakiho přihrávku nezachytil Vertonghen, takže se do velkého čtverce dostal Genki Haraguchi. Záměr jít do kličky si nakonec rozmyslel a pravačkou zacílil přesně na vzdálenější tyč - 0:1. Prakticky ihned po rozehrávce mohl po centru z křídelního prostoru vyrovnat Hazard, kdyby tyč Kawashimovy svatyně nebyla proti.

V 52. minutě převzal po přiťuknutí od Kagawy díky laxnímu přístupu belgické defenzivy míč Takashi Inui a jeho nádhernou ránu k pravé tyči zastavila až síť - 0:2. V sedmapadesáté minutě se náramně ukopl Carrasco. Japonci i přes náskok nezalezli a aktivní hrou nejenže obranu soupeře nadále znervózňovali, nýbrž zároveň ukazovali ostatním celkům na turnaji, jak by se to mělo dělat.

V 62. minutě našel Meunier svým centrem ve výborném prostoru Romela Lukaka, ale ten svůj pátý zásah na turnaji nepřidal. Další přímočarou japonskou akci vedl po křídle Hiroki Sakai, nicméně ani jeden z jeho dvou spoluhráčů nedokázal před bránou optimálně zakončit. Šestašedesátá minuta přinesla nepřesný volej Meuniera. Potom záměr jeho kolegy z hrotu útoku výtečně přečetl Yamaguchi.

Za dvě minutky chtěl Vertonghen hlavou servírovat před bránou a místo toho přinesl jeho oblouček udivený výraz v obličeji japonského gólmana, který poprvé v zápase kapituloval - 1:2. Osmnáct minut před koncem přešli Rudí Ďáblové do rychlého brejku, který modří marně stíhali. Vyústil v rohový kop, po jehož rozehrávce posadil Hazard levačkou balon na hlavu Marouana Fellainiho. Tohle při té výškové převaze z hranice malého vápna zkrátka nešlo nedat - 2:2. Akce Nishinovy skvadry ovšem nadále zaváněly nebezpečím.

Jednu takovou v 83. minutě málem uklidil na místo určení čerstvě vystřídavší Keisuke Honda. Po Meunierově centru se opět musel zaskvět Eiji Kawashima. Dokonce dvakrát. Nejprve vychytal Chadliho, a poté Lukaka. A za pár desítek sekund zkrotil i pokus Kevina De Bruyneho. V poslední minutě nezahrál přesvědčivě Witsel, ale vlastní gól se nekonal.

V nastaveném čase se děly věci. Hondův přímý kop nejprve s vypětím všech sil odpálil na roh belgický brankář. Japonci odmítli dohrávat v poklidu u rohového praporku, což se ukázalo býti fatálním průšvihem. Po ose Courtois-De Bruyne-Meunier nechtěl chrtit Lukaku a místo toho přepustil za sebe, kde po zemi zakončoval Nacer Chadli - 3:2. Sympaticky hrající Japonsko zaslouží za své představení velikou poklonu. Ve čtvrtfinále ovšem vyzve Brazílii jeho osmifinálový přemožitel.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1535)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele