základní skupiny - skupina C, 3. kolo
26.06.2018 16:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Peru si poradilo s Austrálií a na MS zvítězilo po 40 letech

Socceroos měli ještě slušnou šanci postoupit. Jenže zvolili spíše přístup, který s trochou nadsázky působil dojmem, že možná ani nechtějí. V 5. minutě Mile Jedinak předvedl, že střely z dálky na rozdíl od penalt tak docela zmáknuté nemá. Peruánci věděli, že se do osmifinále nedostanou, ani kdyby tento duel vyhráli, nicméně jasně naznačili, že soupeři nic nedají zadarmo.

V závěru úvodní desetiminutovky kopnul právě vousatý australský exekutor ve středovém kruhu do obličeje Cuevu a vyfasoval pouze žlutou kartu. V 18. minutě se Jihoameričané zlobili, že jim byla odepřena šance zahrávat roh. Záhy se však dostali k balonu, který letěl z vlastní poloviny až na Guerrera, jenž vyčíhal ten správný okamžik, aby nacentroval na opačnou stranu velkého čtverce, kde to Carrillo parádně trefil z voleje pravačkou na vzdálenější tyč - 0:1.

V pětadvacáté minutě rozehrával standardní situaci Yoshimar Yotún a osamocený Guerrero hlavičkoval Mathewovi Ryanovi přímo do náruče. Chvíli poté se Tom Rogic prodíral obranou a nakonec z vnitřku šestnáctky zaměstnal gólmana Gallese. Osmadvacetiletý Yotún se pak zatoužil prosadit sám, ale jeho pokus snad ze třiceti metrů byl v podstatě už předem odsouzený k neúspěchu.

Z výborně rozehrané protiakce, kdy Rogic vymyslel uličku pro Kruseho, jenž servíroval před bránu, kde se přes obětavé obránce nedostal k míči Mathew Leckie. Tohle vypadalo pro Australany hodně nadějně. Jenomže na ukazateli skóre u nich dále svítila v kolonce vstřelených branek nula. První poločas se rozhodně nehrál v žádném zběsilém tempu a Bert van Marwijk dobře věděl, že pokud by jeho svěřenci podali stejný výkon i ve druhém dějství, můžou po zápase balit kufry.

A právě to se taky stalo. Protinožci zaspali začátek a potomci Inků se dostali do vápna, kde Jedinak tečoval Cuevovu příhrávku, načež balon propadnul na hranici malého vápna k Paolovi Guerrerovi, jenž z otočky rozvlnil síť - 0:2. Na opačném pólu mohl kapitán australského výběru ten svůj zásah odčinit, nicméně jeho hlavička muže v rukavicích nepřekvapila.

Až ve třiapadesáté minutě třetího klání vyběhl na hřiště srdcař Tim Cahill. Oblíbenec fanoušků to měl ovšem složité a do historie tohoto mače se výrazněji nezapsal. Místo toho sledoval, kterak po rohu zazdívá výbornou šanci Aziz Behich. Další možnost celku ze země klokanů v poslední chvíli zblokoval Christian Ramos.

V 66. minutě chtěl snížit Arzani. Zpoza vápna však netrefil zcela podle představ. Borcům ve žlutém zanedlouho málem se snahami vypomohl Aquino, jehož obranný zákrok klidně mohl skončit vlastním gólem. Australané i přes příchod čerstvých sil působili dosti bezradně. Ani útoky po křídlech nepřinášely vytouženou odměnu v podobě vstřelené branky. V 81. minutě pustil pomezní rozhodčí hraniční ofsajdovou situaci a za Ryanem zazvonila tyčka. Zřejmě teprve potom bylo pískáno.

V závěrečné fázi utkání se potencionální posila Slavie a nejmladší hráč Mundialu Danial Arzani poroučel po faulu na zem. Mile Jedinak však jenom potvrdil výše zmíněná slova o svých dalekonosných vizitkách. Cahill a spol. pochopitelně nechávali otevřená vrátka v defenzivě. Ostatně mohli si to dovolit, jelikož reprezentanti zpod andských vrcholků už během úvodní pětačtyřicetiminutovky ukázali, že brejky nejsou jejich doménou.

I tak slaví Peru první tříbodový zisk od roku 1978, kdy měli ve svém středu hvězdného Teófila Cubillase. Na letošním turnaji zanechali dobrý dojem. Proti Dánsku měli smůlu a v partii s Francií víceméně doplatili na nezkušenost. Tak věřme, že nebudou muset čekat na další přehlídku těch nejlepších světových mužstev dalších šestatřicet roků. Oproti tomu Australané určitě čekali, že zaznamenají také nějaký ten gól ze hry a že budou hrát ve skupině C důstojnější roli. Nakonec z toho je po jediné remíze až čtvrté místo.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Adhol

Zápas dvou sympatických týmů, který asi pojedou domů. Velká škoda, nejradši bych byl, kdyby vyhráli oba Přeci jen o něco větší motivaci má Austrálie, která pořád může teoreticky postoupit. 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Austrálie a sympatáci?

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
Liquid

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Peru získá zasloužený četby úspěch. 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Čestný*

Reagovat
smazaný uživatel

Austrálie bude poprvé muset diktovat tempo utkání, to jim však příliš nepůjde a dynamicti Peruánci budou trestat

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhraje 1:0 Austrálie, ikdyž je bude Peru celou dobu přehrávat. Špatný zakončování je jejich jediná slabina.

Reagovat
ZB 07

2:0

Reagovat
Pablos

1:3

Reagovat
Shevchenko

Peru musí vyhrát, zasloužili by si to.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašná škoda, že nezvládli ten zápas s Dánskem..

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Postup australie tip 2-0

Reagovat
smazaný uživatel

Farfan nehraje takze peru bude polovicni

Reagovat
bayern987

Snad už tam během zápasu dá Cahilla...

Reagovat
Johny203

0:2, Peru si zaslúži konečne vyhrať, najfutbalovejší tým skupiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co chlapci dá to Austrálie? Příjde mi že Peru ma tu koncovku fakt v p**** navic Farfan nehraje

Reagovat
Horcmen

Fanouškovský souboj

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
stas87

Nadherny gol. Guerrerova prihravka exkluzivna a Carrillo to pekne trafil. Aspon uz dali konecne gol.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Lemar je neskutocne kreativny hrac. Vynika vo vsetkych connostiach. Pre Atletico je to skvela posila.

Reagovat
Jordi Alba

Kterej to z těch Australanů je?

Reagovat
stas87

Z tej Australie trosku zaposobili pozitivne len Mooy, Leckie a Sainsbury. Zvysok popriemer a to na Mundiale nestaci ani omylom. Tipoval som ich na posledne miesto, takze ma neprekvapilo vobec ich vystupenie.

Reagovat
Shevchenko

Super

Reagovat
vicinda07

Cahill je stale nebezpecny, nechaoem preco nehraval, som myslel ze uz ledva bezi ked ho nedaval hrat

Reagovat
smazaný uživatel

Velká škoda pro Peru, dát tu penaltu proti Dánsku, mohli postoupit.

Reagovat
Messiáš

Moc hezky. Viva Peru

Reagovat
smazaný uživatel

Aspon malá útěcha no. Herně to bylo ale super.

Reagovat
smazaný uživatel

Peru pro mě bylo nejlepší tým z těch min známých. Škoda produktivity v prvních zápasech. Za jejich výkony

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky tak přál jsem jím postup...všechny tři duely odehráli velmi kvalitně jen měli ve dvou zápasech smůlu, protože jak proti Dánsku tak proti Francii mohli bodovat...a jejich fans neskutečně upřímní a spoutání...ne jako ti fans Argentíny, kteří při vedení 2-1 skoro zbourali stadion, ale jak byla remíza tak drželi h*by

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele